Home / Stiri

ŞTIRI

Simpozionul Internațional Școala Ardeleană: Martirii – reconciliere și unitate (2022-10-16)

În perioada 13-15 octombrie 2022 s-a desfășurat la Oradea simpozionul internațional cu tema Martirii – reconciliere și unitate, simpozion pus de organizatori sub egida Școlii Ardelene.

După cuvântul de deschidere al PS Virgil Bercea și al dlui conf. univ. dr. Sorin Marțian, prodecanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, 47 de profesori și cercetători din Italia, Polonia, România și Slovacia au prezentat implicațiile teologice ale martiriului și aspecte din viața martirilor diferitelor culte din România și Slovacia, în special în perioada comunistă, și au dezbătut teme provocatoare precum dimensiunea ecumenică a martiriului și fundamentul ei cristologic, riscul ideologizării martirilor într-un discurs orientat spre trecut, relevanța martirilor pentru europeanul contemporan sau etapele necesare pentru ca procesul de reconciliere să poată avea loc.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Lansare de carte: Istoria Seminarului din Oradea, din 1792 pana în 1948 (2022-10-11)

Episcopia Greco-Catolică Oradea, Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Oradea (UBB) vă invită să luați parte la un eveniment editorial de excepție, anume lansarea celor trei volume dedicate istoriei Seminarului greco-catolic din Oradea: „Seminarul Tinerimii Române Unite din Oradea”, vol. I, II, III, apărute la Editura Mega din Cluj Napoca în anul 2022 având ca autori pe Silviu Sana (coordonator), Tiberiu Alexandru Ciorba și Traian Ostahie. Volumele vor fi prezentate de Preasfințitul dr. Virgil Bercea și de către dr. Silviu Sana.
Citeste mai departe...

Scrisoarea rectorului adresată seminariștilor la început de an comunitar (2022-10-04)

Oradea,  01 oct. 2022


Dragi seminariști, vă scriu…

 

Pentru că pășim împreună pe drumul unui nou an academic și comunitar, iar lucrul acesta este o bucurie pentru noi, deoarece împreună suntem o familie… o altfel de familie… dar cu un țel comun.

Vă scriu din inimă pentru că îmi doresc să aveți fiecare dintre voi parte de un an comunitar frumos, cu multe momente de creștere spirituală comună și personală, cu bucurie în suflet și cu dorința continuă de creștere și autodepășire.

Vă scriu pentru că “verba volant, scripta manent” (vorbele zboară, scrisul rămâne) și îmi doresc să reveniți de-a lungul acestui an asupra acestor gânduri și să le completați fiecare cu experiențele voastre personale bogate; cu experiențele pe care le aveți în urma întâlnirii și a întâlnirilor cu Domnul.

Vă scriu și pentru a vă încuraja și pe voi să puneți pe hârtie gânduri și idei, în liniștea sufletului vostru, pe care, mai apoi să le transmiteți persoanelor dragi.
Citeste mai departe...

Sfântul Grigorie Taumaturgul și prima apariție a Sfintei Fecioare Maria (2022-08-15)

Sfântul Grigorie, supranumit Taumaturgul, s-a născut la începutul secolului al III-lea în Neocezareea. Părinții săi, distinși prin noblețea și averea lor, care însă erau idolatrii, l-au adus pe el și pe fratele său în superstiții păgâne. Dar Providența Divină a hotărât să facă din ei doi mari luminători ai Bisericii.

Înzestrat cu o mare pricepere și o sete de cunoaștere de nestins, Grigorie a fost forțat să urmeze școala de filosofie a celebrului Origen. În lumina acelor lecții atât de elocvente, mintea lui logică a fost aprinsă și în curând a vrut să fie botezat. În urma studiului Sfintei Scripturi, cu multă profunzime, a hotărât să se dedice în întregime serviciului divin și să renunțe la orice plăcere pământească. De fapt, în timp ce se afla la Cezareea, la moartea părinților, și el fiind stăpânul multor averi, a dăruit totul văduvelor și orfanilor și s-a retras în singurătate.

Citeste mai departe...

Apariția Fecioarei Maria de la Guadalupe (2022-08-14)

Înainte de sosirea conchistadorilor spanioli pe continentul american, locuitorii din Tenochtitlan, actualul Mexico City, aveau credințe politeiste puternice care le ghidau complet stilul de viață. Tenochtitlan a fost centrul de cult religios pentru azteci. Potrivit credinței lor, ei trebuiau să ofere sânge uman zeului lor pentru a menține soarele în mișcare și pentru a-și păstra viața, altfel lumea s-ar sfârși.

Citeste mai departe...

Apariția Fecioarei Maria de la Salette (2022-08-13)

Înainte de apariția Sfintei Fecioare Maria, Salette era un cătun necunoscut, liniștit, pierdut într-una dintre acele crăpături uriașe ale Alpilor francezi. În dimineața zilei de 19 septembrie 1846, doi copii urcau pe versanții Muntelui Sous-Les-Baisses, având grijă de patru vaci. Contrar obiceiurilor lor, cei doi copii s-au întins pe iarbă si au adormit. Soarele de septembrie era relaxant și cerul era senin. Pârâul amplifica liniștea muntelui. Melanie a tresăltat din somn și l-a trezit pe Maximin. ,,Memin, Memim, ridică-te! Să mergem să ne căutăm vacile. Nu știu unde sunt”. Lângă pârâul mic de pe una dintre acele bănci de piatră se afla un glob ca de foc.

Citeste mai departe...

Fecioara de la Lourdes - „Eu sunt Imaculata Concepție” (2022-08-12)

Apariția Sfintei Fecioare la Lourdes este cunoscută în toată lumea catolică. Între 11 februarie și 16 iulie 1858, Sfânta Fecioară Maria i s-a arătat de nu mai puțin de 18 ori Bernadettei Soubirous, în vârstă de 14 an, într-un orășel situat la poalele munților Pirinei, în sudul Franței.

Citeste mai departe...

Apariția Maicii Domnului de la Fatima (2022-08-11)

Cea mai cunoscută Apariție a Sfintei Fecioare Maria, recunoscută de către Biserica Catolică, este cu siguranță cea de la Fatima, Portugalia, care a avut loc în anul 1917. Totul a început pe data de 13 mai, atunci când Sfanta Fecioară Maria, Maica Domnului, s-a arătat la trei copii: Francisco, în vârstă de 10 ani, Jacinta, de 9 ani, și Lucia, de 7 ani. Acești tineri păstoreau oile familiei lor când au văzut ,,o Doamnă în alb, mai strălucitoare decât soarele…nedescris de frumoasă” stand deasupra unui tufiș.

Citeste mai departe...

Revelația particulară – Aparițiile Sfintei Fecioare Maria în viziunea Bisericii (2022-08-10)

I. Revelația publică și revelația privată

În cadrul creștinismului s-a dezvoltat o teologie a revelației, cu scopul de a aprofunda mesajul lui Dumnezeu cu privire la manifestarea Sa și modalitățile și posibilitățile sale de înțelegere de către oameni. Creștinii recunosc revelația transmisă patriarhilor și profeților, care a fost o revelație parțială, menită să anticipeze și să pregătească revelația completă, care a venit prin Isus și care a completat și a clarificat sensul revelației antice.

,,Să nu socotiţi că am venit să desfiinţez Legea sau Profeţii!

Nu am venit să desfiinţez, ci să împlinesc” (Matei 5, 17).

Citeste mai departe...

Sfânta Fecioară Maria – Regina Cerului (2022-08-09)

Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului, este venerată de către întreaga Biserică Catolica, având un cult deosebit, care a fost definit de Sfântul Toma de Aquino drept ,,hiperdulie”, Fecioara Maria fiind cea mai sfântă dintre toate creaturile lui Dumnezeu. Principalele evenimentele ale vieții ei, care ne sunt cunoscute prin intermediul Sfintei Scripturi, sunt celebrate ca sărbători liturgice în Biserica universală.

Avem foarte multe prefigurări în Vechiul Testament, cu privire la viața și rolul pe care Sfânta Fecioară Maria îl are în istoria mântuirii, fiind puse în lumina Noului Testament, unde avem relatate cele mai importante evenimente ale vieții Preacuratei.

Citeste mai departe...