Home / Stiri

ŞTIRI

Seminariștii greco-catolici români s-au întâlnit la exerciții spirituale (2019-04-19)

În fiecare an, în perioada Postului Mare, comunitatea Seminarului Sfinții Trei Ierarhi din Oradea, se detașează de activitățile lor obișnuite și profită de câteva zile de reculegere spirituală, dedicându-se astfel în totalitate rugăciunii și meditației, ideale în ceea ce privește pregătirea spirituală  pentru întâmpinarea Sărbătorii Învierii Mântuitorului. Anul acesta, exercițiile spirituale alese au fost după modelul elaborat de Sfântului Ignațiu de Loyola.

Citeste mai departe... Galerie media (35)

Oare am putea spune că vreodată Isus s-a răzgândit şi s-a convertit? (2019-04-09)

Îmi amintesc că am tot auzit de când eram copil texte şi afirmaţii care intenţionau să-L scoată pe Isus basma curată din orice episod mai greu de înţeles, salvând… „atotştiinţa” Sa şi îndreptând - oarecum implicit - degetul împotriva slabei noastre priceperi, care nu este în stare să cuprindă în adânc cuvinte şi afirmaţii de-ale sale, atunci când acestea nu se împăcau cu simţirea şi cu modul nostru de a gândi… Ce e drept, Biserica are în spate secole cu această pseudo-exegeză, care a încercat să niveleze toate punctele problematice şi să înfrunte adevăratele mari întrebări, dând naştere (în credincioşi) unui spirit cucernic siropos şi edulcorat. Dar cred că voi aborda alţi regiştri pentru a putea întrevedea un răspuns la întrebarea din titlu.

Citeste mai departe...

Comunitatea Seminarului din Oradea a vizitat Parohia Plopiș (2019-04-01)

Duminică, 31 martie 2019, comunitatea Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din satul Plopiș, județul Sălaj. 

La sosire, seminariștii, împreună cu părintele rector Anton Cioba, cu părintele spiritual Anton Rus și cu fratele vicerector Florin Bode au fost întâmpinați cu multă căldură și bucurie de către părintele paroh Ioan Șanta împreună cu credincioșii din sat.

Citeste mai departe... Galerie media (40)

Seminariștii orădeni la Sfânta Liturghie cu Papa (2019-03-01)

„Dumnezeu se propune, nu se impune; luminează, nu orbește. Este întotdeauna mare tentația de a confunda lumina lui Dumnezeu cu luminile lumii”. Sunt cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc rostite la omilia Sfintei Liturghii din solemnitatea Epifaniei, celebrată duminică, 6 ianuarie 2019, în Bazilica Sfântul Petru din Roma. La acest eveniment au participat și cei opt seminariști orădeni împreună cu rectorul lor, aflați în pelerinaj.

Citeste mai departe... Galerie media (8)

Program pentru Postul Mare: Invitație la cateheză (2019-02-25)

„Trebuie să cunoașteți ceea ce credeți; trebuie să cunoașteți credința voastră cu aceeași precizie cu care un specialist în informatică știe sistemul de operare al calculatorului; trebuie să o cunoașteți așa cum un muzician își cunoaște compoziția proprie.”

Papa Benedict al XVI-lea

 

Isus a spus: ”Acesta este Trupul Meu” și ”Acesta este Sângele Meu”. Unii spun că este vorba despre simboluri spre amintire. Alții spun că sunt cu adevărat Trupul și Sângele lui Isus Cristos, dar nu pot explica cum e posibil așa ceva. Euharistia este punctul central al Liturghiei – dar de ce?

Citeste mai departe...

Vizita comunităților greco-catolice din Madrid și Mestre (2019-02-17)

În pelerinajul nostru Madrid-Roma am avut șansa -ca seminariști- să participăm, în ultima duminică din 2018, la Sfânta Liturghie greco-catolică în comunitatea românească din Madrid, iar data de 7 ianuarie 2019 la Sfânta Liturghie din Parohia greco-catolică românească din Mestre-Veneția.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Pelerinajul încrederii pe pământ – Madrid, 2018/2019 (2019-02-10)

Un grup de opt seminariști orădeni în frunte cu părintele rector Anton Cioba, au participat în perioada 28 decembrie 2018 - 01 ianuarie 2019, la Pelerinajul Încrederii pe Pământ, cum este numită Întâlnirea Europeană a Tinerilor organizată an de an de comunitatea călugărilor de la Taizé, Franța în orașele mari din Europa. Anul acesta întâlnirea a fost organizată în capitala Spaniei, Madrid.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Seminarul Teologic din Oradea și-a serbat Hramul (2019-01-30)

Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan din Oradea a fost în sărbătoare. La numai un an de la încheierea Jubileului aniversar al celor 225 de ani de la fondare, instituția de prestigiu din Oradea a fost din nou în sărbătoare, celebrându-și hramul. Pe lângă comunitatea seminarului – seminariști și formatori, la eveniment au participat și profesori ai Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universități Babeș-Bolyai Cluj Napoca, instituție la care își urmează cursurile seminariștii, dar și prieteni și colaboratori ai seminarului.

Citeste mai departe... Galerie media (81)

Cristian Bonțe - fiu al Seminarului orădean, a fost hirotonit preot (2019-01-27)

În ziua de duminică, 27 ianuarie 2019, în Catedrala Greco-Catolică din Lugoj am participat la Hirotonirea întru preoție a fostului nostru coleg Petru Cristian Bonțe din Arad, absolvent al Seminarului Greco-Catolic din Oradea. Sfânta Taină a Preoției i-a fost conferită de către Preasfinția Sa, Alexandru Mesian episcop de Lugoj, părintele Cristian fiind astfel cel de-al 112-lea preot hirotonit de PS Alexandru.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Invitație la HRAMUL SEMINARULUI - 29/30 Ianuarie 2019 (2019-01-25)

Avem deosebita onoare de a vă invita la Hramul Seminarului nostru din Oradea, după următorul program:
Citeste mai departe... Galerie media (1)