Home / Stiri

ŞTIRI

Acatistul Sfintei Fecioare de la Fatima (2022-05-13)

În ziua aniversării aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la Fatima, 13 mai 2022, începând cu ora 19.30, în Biserica Seminarului din Oradea (Parohia Sf. Gheorghe Olosig), vă invităm cu bucurie să participați la celebrarea Slujbei Acatistului Sfintei Fecioare de la Fatima.
Evenimentul religios va fi transmis și live, pe pagina de Facebook a Seminarului nostru, pentru cei care vor să fie în comuniune spirituală cu noi și nu pot participa fizic la celebrare.
Anul acesta se aniversează 105 ani de la prima apariție la Fatima și de asemenea 41 de ani de la atentatul asupra Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, din piața Sf. Petru (13 mai 1981).
Citeste mai departe...

Pelerinaj la Sighet (2022-05-11)

Sâmbătă, 14 mai 2022
Pelerinaj la Cimitirul Săracilor de la Sighetu Marmației (MM), în cinstea martirilor din închisorile comuniste.
Plecare: 05.30 - din Curtea Seminarului Teologic Oradea, B-dul Gen. Magheru, 25
Program:
10.30 - Sf. Liturghie Arhierească, urmată de punerea Pietrei de temelie a Sanctuarului Martirilor și mărturisitorilor secolului XX
12.00 - Agapa fraternă
13.00 - Plecare spre Oradea
Preț: 50 RON
Informații și înscrieri:
Pr. Paroh Florin BODE - 0741372728
Pr. Rector Anton CIOBA - 0765617002
Citeste mai departe...

Trei grădini și Procesul lui Isus (2022-04-21)

Suntem în Joia Mare, iar lucrul acesta ne aduce aminte nu doar de Patimile lui Isus pe Cruce, de Calvar sau de răstignire, dar ne face să ne gândim la toate nedreptățile care au avut loc atunci și care, într-un fel sau altul, continuă și astăzi.

Citeste mai departe...

Rânduiala Sfintelor slujbe din Săptămâna Mare, Duminica Învierii și Săptămâna Luminată. (2022-04-20)

A fost retipărită Rânduiala Sfintelor slujbe din Săptămâna Mare, Duminica Învierii și Săptămâna Luminată.

Cartea poate fi achiziționată de la Magazinul de obiecte și cărți bisericești, Oradea, str. Ep. Mihai Pavel nr.4 sau poate fi comandată online pe facebook: Magazin de obiecte și cărți bisericești Sfânta Tereza.
Persoană de contact: Părinte Diacon Claudiu Boda – Tel. 0766 379 879.

Prețul este de 90 ron.

Citeste mai departe... Galerie media (3)

Conf. Univ. Dr. Anca Stângaciu: PS Virgil Bercea, strălucit promotor al valorilor culturale și identitare românești. Abordări istoriografice. (2022-04-18)

De la crearea Bisericii Greco-Catolice române între anii 1697-1700 prin unirea românilor din Transilvania cu Biserica Romei și până la desființarea sa de către comuniști, la 1 decembrie 1948 sau după aceea, în clandestinitate, spiritul greco-catolic s-a afirmat și remarcat ca realitate definitorie a istoriei Transilvaniei, ca fenomen pregnant al identității românești și desigur ca aspirație fundamentală și deschidere spre universalitatea catolică. Din punct de vedere canonic, Biserica Română Unită a fost ridicată în 2005 de Papa Benedict al XVI-lea la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, cu autonomie și drepturi similare patriarhiilor catolice orientale, iar dintre cele șase eparhii, cinci sunt în Oradea Mare, Cluj-Gherla, Lugoj, Maramureș și București, iar alta în Canton, Statele Unite ale Americii.
Citeste mai departe...

Sărbătoarea Bunei Vestiri - „Începutul mântuirii noastre și arătarea tainei din veac...” (2022-03-25)

Parcurgând drumul spre patima, moartea și învierea Domnului, prin post și rugăciune, azi, 25 martie suntem întâmpinați de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Ierarhic vorbind, după icoanele lui Hristos și a celor care reprezintă acțiunile din viața Lui, cele mai importante sunt icoanele Maicii Domnului, care sunt permanent o evocare a Întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Citeste mai departe...

Mons. Renzo Bonetti în vizită la Seminarul orădean (2022-03-21)

,,Pentru a înțelege mai bine preoția, este necesar să înțelegem căsătoria.”

Luni, 21 martie 2022, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea s-a bucurat de vizita Preasfințitului Virgil Bercea, însoțit de un invitat special, Monseniorul Renzo Bonetti.

Don Renzo Bonetti este președintele fundației Familia – Marele Dar, dedicându-și întreaga viață proiectului Marele Mister. Timp de 7 ani, în perioada 1995-2002, a ocupat funcția de director al Oficiului Național pentru Pastorația Familiei din cadrul Conferinței Episcopale Italiene. În perioada 2003-2009, a fost consilier al Consiliului Pontifical pentru Familie. Tot în această perioadă, a absolvit Masterul în ,,Științe ale căsătoriei și familiei” în colaborare cu Institutul Pontifical ,,Ioan Paul al II-lea”. În anul 2015, a fost numit membru al Centrului Internațional Familia din Nazaret, comitetul științific al formării din Vatican.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Mesajul E.S. Mons. MIGUEL MAURY BUENDÍA - Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova (2022-01-30)

Excelență,

fericita ocazie a sărbătoririi celor două sute treizeci de ani de la fondarea Seminarului Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan, îmi oferă prilejul de a vă adresa tuturor un gând de nobilă prețuire și cordialitate.

Acest deosebit moment aniversar nu este doar un eveniment festiv exterior, ci dorește, mai presus de toate, să fie o rugăciune de recunoștință către Tatăl pentru binefacerile pe care a binevoit să le acorde în decursul acestor ani Bisericii sale și în mod concret comunității bisericești greco-catolice din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Rectorul UBB și Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, distinși cu Ordinul „FERICITUL EPISCOP VALERIU TRAIAN FRENȚIU” din partea Episcopiei de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică (2022-01-30)

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, împreună cu decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din UBB, prof. univ. dr. Cristian Barta, au participat astăzi, 30 ianuarie 2022, la evenimentele legate de sărbătorirea a 230 de ani de la înființarea „Seminarului Greco-Catolic din Oradea”. Cu această ocazie, ambilor li s-a decernat de către Episcopul Virgil Bercea Ordinul „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu”, din partea Episcopiei de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma.
Citeste mai departe... Galerie media (7)

Lansare de carte la Seminarul Greco-Catolic din Oradea (2022-01-29)

Seminarul Teologic Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea a fost în ceas de mare sărbătoare, celebrând, în 29-30 ianuarie 2022, 230 de ani de la înființarea sa.

Astfel, programul aniversar a început în seara zilei de 29 ianuarie 2022, când a avut loc vernisajul expoziției „Școala Ardeleană”, urmat de lansarea a două cărți: „Seminarul Tinerimii Române Unite din Oradea. Dicționar biografic”, volumul II, și „Evoluția Seminarului Greco-Catolic din Oradea în timpul episcopului Demetriu Radu”. Cele două noutăți editoriale au apărut la editura Mega din Cluj, respectiv editura Primus din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (15)
<<Inapoi
1
2 3 4 5 ... 27 Inainte>>