Joi, 20 octombrie 2022, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, a găzduit în Aula Magna, lansarea mai multor partituri, editate sub atenta coordonare a maestrului Radu-Ioan Mureșan, cu ocazia ediției a XII-a a festivalului coral ,,Francisc Hubic”.
Pe data de 20 octombrie 2022, cu ocazia Festivalului Coral ,,Francisc Hubic” Ediția a XII-A, organizat de către Episcopia Greco-Catolică de Oradea pe data de 21 octombrie 2022, s-a desfășurat în incinta Seminarului Orădean lansarea mai multor partituri, care privesc Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și colindele.
Două dintre cele trei volume de partituri lansate îl privesc pe preotul greco-catolic, compozitorul și dirijorul român Francisc Hubic, care s-a născut pe data de 21 octombrie 1883 și a plecat în casa Tatălui în anul 1947, la vârsta de 63 de ani. Încă din tinerețe, Francisc Hubic se remarca printr-o seamă de compoziții, liturghii pentru voci mixte și pentru voci bărbătești în stil oriental, dar și alte compoziții. Caracteristica principală a tuturor acestora este melodia și armonizarea originală. Aceste două volume de partituri, lansate cu ocazia festivalului care-i poartă numele, privesc Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor de bărbați și Colinde pentru cor mixt și cor de bărbați.
Volumul III îl privește pe Sigismund Toduță, compozitor, muzicolog, profesor român și membru corespondent al Academiei Române, născut pe data de 3 iulie 1991 la Cluj-Napoca și trecut în casa Tatălui în anul 1908, la 83 de ani. Acesta a reușit să obțină titlul de doctor în muzicologie în anul 1938 la Roma, la Institutul Pontifical pentru Muzică Sacră. Activitatea sa creatoare a fost recompensată cu numeroase premii. În cele trei perioade de creație ale lui Sigismund Toduță, se disting tendințele de apropiere și contopire ale intonațiilor religioase gregoriene și bizantine cu cele folclorice românești și de aplicare a lor pe trunchiul marilor forme ale muzicii europene. Este primul compozitor român care, după George Enescu și Paul Constantinescu, ajunge la un adevărat stil personal. Volumul de partituri, lansat cu această ocazie, privește Liturghia a II-a a Sfântului Ioan Gură de Aur – pentru cor mixt – în stilul melodiilor de la Blaj.
Cele trei volume de partituri au fost atent îngrijite de către lect. dr. Radu-Ioan Mureșan, profesor în cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea, dirijorul corului seminarului și dirijor al corului catedralei. Totodată, am avut plăcerea să-i avem alături de noi pe doamna muzicolog Constanța Cristescu și pe domnul profesor Mihai Ghircoiaș, custodele Fundației Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.
Nu în ultimul rând, editarea partiturilor este rodul colaborării dintre Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea și Fundația Sigismund Toduță din Cluj-Napoca și face parte din proiectele editoriale ale Festivalului Coral Francisc Hubic. Mulțumim și doamnei Rodica Indig, consilierul cultural al episcopiei, care a coordonat acest proiect.
Andrei ALEXA,
ANUL IV