Home / Stiri

ŞTIRI

24 de ore de Adorație Euharistică (2018-10-04)

Devenit deja o tradiție pentru seminariștii greco-catolici orădeni, ritualul celor 24 de ore de Adorație Euharistică în Capela Thabor din incinta Seminarului, a fost asteptat cu emoție și în acest nou început de an formativ.

În seara zilei de joi (4 octombrie 2018), la ora 22:00 s-a celebrat începutul Binecuvântării Euharistice, moment în care s-a expus Sfântul Sacrament. Rând pe rând, seminariștii și formatorii, au petrecut un anumit interval de timp alături de Isus, rugându-se pentru sănătatea episcopului lor încercat pe patul de spital, dar și mulțumind pentru vocația primită, pentru sănătate și pentru toate darurile și harurile ce le-am primit pentru a răspunde pozitiv la chemarea Lui.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea (2018-10-01)

Noul an academic al Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, a debutat prin celebrarea unui Te Deum de către pr. Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei de Oradea, și pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții Vasile, Grigore și Ioan Oradea, în Aula Magna Ep. Ioan Suciu, a  Seminarului.

Citeste mai departe... Galerie media (24)

Sfințirea noii Biserici din Becheni-Chisău, Jud. Satu Mare (2018-09-30)

„Fericit ești Simon, fiul lui Iona, căci nu carnea şi sângele ţi-au revelat aceasta, ci Tatăl meu, care este în ceruri. Şi eu îţi zic: tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica mea, şi porţile iadului nu o vor birui. Ție îți voi da cheile Împărăţiei Cerurilor: dacă vei lega ceva pe pământ va fi legat în ceruri, iar dacă vei dezlega ceva pe pământ va fi dezlegat în ceruri.”                                  (Mt 16, 17-19)

Citeste mai departe... Galerie media (40)

Seminariștii orădeni la reculegeri spirituale (2018-09-24)

Așa cum am fost obișnuiți la fiecare început de an universitar, seminariștii greco-catolici împreună cu formatorii, am participat la reculegerile spirituale ținute de părintele Răzvan Oprișa din Timișoara, într-o frumoasă locație din satul Pădurea Neagră, Jud. Bihor. 

Citeste mai departe... Galerie media (24)

Dragii mei, vă scriu… (2018-06-26)

„Un om nu poate face un lucru mai mare decât 

să dea credincioșilor Trupul și Sângele lui Cristos și să le ierte păcatele!”

 Papa Benedict al XVI-lea

În urmă cu vreo 7 ani, în timp ce mă rugam la un Sanctuar, mi-a ajuns în mână un bilețel ce conținea un fragment dintr-o scrisoare scrisă de Cardinalul de Milano, Carlo Maria Martini și adresată poporului lui Dumnezeu pe care îl păstorea, în data de 24 iunie 2002, chiar cu două săptămâni înainte de a deveni emerit.

Citeste mai departe...

Întâlnirea de 10 ani – Promoția 2008 (2018-06-24)

Cu emoție în suflet, absolvenții promoției 2008 a Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca și a Seminarului Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan Oradea s-au reîntâlnit într-un cadru festiv pentru a celebra aniversarea celui de-al zecelea an de la absolvire.

Evenimentul s-a desfășurat în seminarul nostru din Oradea, și a debutat cu Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată în Biserica Seminarului. Procesiunea dinspre Capela Sfinții Trei Ierarhi spre Biserica Seminarului a fost solemnă, întrucât este prima dată când aproape toți absolvenții seminarului care sunt hirotoniți preoți, colegi aparținători promoției 2008, au celebrat împreună cu PS Virgil și formatorii din seminar Sfânta Liturghie.

Citeste mai departe... Galerie media (24)

Alături de Sora Maria Ionela pe ultimul drum (2018-06-22)

,,Moartea este suma tuturor renunţărilor”. Figura Sorei Ionela Maria, Maică Generală a Congregaţiei Inimii Neprihănite, a fost una ce a marcat profund istoria Bisericii Greco-Catolice Române şi nu numai. A trăit o viaţă plină de renunţări, de rugăciune, de sacrificiu, dar mai ales una de luptă pentru credinţă. A fost înmormântată la doar câţiva paşi de locul unde, până în anul 2010, îşi ducea veacul Episcopul Martir Vasile Aftenie, mormânt pe a cărui piatră se găseşte scris: ,,Cine este născut din Dumnezeu biruieşte lumea şi aceasta este biruinţa care a biruit lumea: Credinţa noastră” (1In 5,4). Biruinţa Sorei Ionela, prin Hristos, a culminat cu trecerea ei în patria Tatălui în seara zilei de 17 iunie 2018, tocmai într-o duminică, de ziua Domnului.
Citeste mai departe... Galerie media (8)

Vizită la „Casa Sfântul Iosif” de la Odorheiul Secuiesc (2018-06-18)

La sfârșitul săptămânii trecute, un grup de seminariști de la Seminarul Greco-Catolic orădean, împreună cu formatorii lor, au vizitat „Casa Sfântul Iosif” din Odorheiul Secuiesc. În drumul nostru spre Odorhei, am trecut prin Municipiul Târnăveni, un mic orășel din județul Mureș, unde am vizitat Biserica Greco-Catolică „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, locul în care, sâmbătă seară, am și oficiat Vecernia. Tot în Tărnăveni am vizitat, împreună cu grupul de seminariști, și sediul protopopial unde am fost primiți cu căldură de Părintele Protopop Ciulea Vasile Onoriu.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

O mână de ajutor pentru Centrul medico-social de psihiatrie Nucet (2018-06-15)

 Pe la începutul acestui an, doamna profesoară Oana Tuduce a lansat Campania „SOS  - împreună putem schimba viața celor 180 de beneficiari ai Centrului Medico-Social de Psihiatrie Nucet!”. În campania umanitară au fost implicate următoarele instituții: Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, Parohia și Liceul Don Orione din Oradea, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, Caritas Eparhial Oradea, ASTRU Oradea, AGRU Oradea și EduBiz.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

38 de ani de preoție: Don Giuliano Gulmini - Mărturie vocațională (2018-06-11)

“Am avut 37 de aniversări a hirotonirii de preot dar niciuna nu a fost așa frumoasă și nu am avut niciodată tort! Chiar mi-ați făcut o surpriză…” spunea Don Giuliano care, anul acesta, a celebrat împreună cu noi aniversarea celor 38 de ani de preoție.

Vine la Oradea aproape în fiecare an pentru a-și vizita copiii – așa îi consideră el pe toți preoții și seminariștii care au trecut prin parohia lui în decursul celor 15 ani de când colaborează cu seminarul nostru. De atunci, în fiecare an, unul sau doi seminariști orădeni fac experiențe estive în parohiile pe care le păstorește. Acolo întâlnesc realități diferite, adesea lucrând cu persoane defavorizate din punct de vedere social, și nu numai.

Citeste mai departe... Galerie media (4)
<<Inapoi 1 ... 3 4
5
6 7 ... 22 Inainte>>