Home / Stiri

ŞTIRI

Lansare de carte la Seminarul Greco-Catolic din Oradea (2022-01-29)

Seminarul Teologic Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea a fost în ceas de mare sărbătoare, celebrând, în 29-30 ianuarie 2022, 230 de ani de la înființarea sa.

Astfel, programul aniversar a început în seara zilei de 29 ianuarie 2022, când a avut loc vernisajul expoziției „Școala Ardeleană”, urmat de lansarea a două cărți: „Seminarul Tinerimii Române Unite din Oradea. Dicționar biografic”, volumul II, și „Evoluția Seminarului Greco-Catolic din Oradea în timpul episcopului Demetriu Radu”. Cele două noutăți editoriale au apărut la editura Mega din Cluj, respectiv editura Primus din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Ieslea de Crăciun - o Evanghelie vie (2021-12-17)

,,Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm.”

Dragi prieteni,

În numele comunității Seminarului nostru, am marea bucuruie să vă invit în fața Catedralei Sfântul Nicolae din Oradea, pentru a retrăi momentul Nașterii Mântuitorului Isus Hristos. Am muncit din greu pentru a oferi o imagine cât mai bună a locului în care s-a născut Cuvântul și, prin sprijinul Episcopiei noastre, cred că am reușit acest lucru.

Citeste mai departe...

Seminarul Orădean are canal de Youtube (2021-11-05)

Dragi Prieteni,

Ne aflăm într-o eră în care ne întâlnim tot mai mult în spațiul virtual, spațiu în care am considerat oportun să fim prezenți pentru a fi mai aproape de cei din exteriorul comunității noastre formative.

Citeste mai departe...

Hirotonire de Diaconi în Biserica Seminarului (2021-10-04)

,,Și nimeni nu-și ia cinstea aceasta singur,

ci dacă este chemat de Dumnezeu”

 Luni, în săptămâna a XX-a după Rusalii, 4 octombrie 2021, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești din Biserica Seminarului din Oradea, au fost hirotoniți doi diaconi, Iulian Antoniu Suciu și Adrian Constantin Ardelean, prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (45)

Facultatea de Teologie Greco-Catolică - inaugurarea anului academic la Oradea (2021-09-27)

Luni, 27 septembrie 2021, a avut loc deschiderea noului an academic la Departamentul Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, în conformitate cu toate măsurile de prevenție impuse de Guvernul României și de Ministerul Sănătății în contextual pandemiei de SARS-CoV-2.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Adormirea Maicii Domnului (2021-08-13)

Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare Sărbătoare celebrată de biserică în cinstea Fecioarei Maria, fiind ultima din anul liturgic bizantin, celebrată cu mare solemnitate în data de 15 august.

Primele mărturii istorice referitoare la originea sărbătorii atestă celebrarea acesteia încă în secolul al V-lea în Siria, iar originile ar fi mai îndepărtate, în Ierusalim. Dacă în Apus Adormirea se serba în unele locuri în 15 ianuarie, iar în alte locuri în 18 ianuarie, în Răsărit, Împăratul Mauriciu (582-603) a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsemani şi a fixat definitiv data sărbătorii la 15 august.

Citeste mai departe...

Informaţii pentru admiterea la Seminarul Teologic Major și Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea, anul 2021 (2021-07-12)

Cei care doresc o aprofundare intelectuală a teologiei, pentru a găsi răspunsuri la întrebări lăuntrice, pentru a cultiva o pasiune proprie sau pentru a deveni la rândul lor profesori de religie,  pot să o facă devenind studenţi la FACULTATEA DE TEOLOGIE.
Citeste mai departe...

Vizita Seminariștilor orădeni la Satu Mare (2021-06-20)

Duminică, 20 iunie 2021, comunitatea Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea s-a rugat și s-a bucurat de Sfânta zi a Rusaliilor, a Pogorârii Spiritului Sfânt, alături de comunitatea Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de către Părintele Rector Anton Cioba, împreună cu Părintele Protopop Dumitru Roman, paroh și păstor al comunității, și cu Părintele Laurențiu Costin, fiind animată de vocile corului format din seminariștii orădeni care, împreună cu enoriașii parohiei, s-au lăsat binecuvântați de Spiritul Sfânt, asemenea Apostolilor și ucenicilor. Totodată, această binecuvântare s-a văzut în mod concret prin primirea Primei Sfinte Împărtășanii de către copiii din parohie.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Fratele Florin Bode a devenit Diacon (2021-06-19)

„Iar de acum nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine” (Gal. 2, 20)

Domnul nostru Isus Cristos, care a fondat Biserica pe temelia Apostolilor și a slujitorilor Săi, i-a trimis în lume pe ucenici pentru ca toate popoarele și toţi oamenii să cunoască Vestea cea bună a Mântuirii şi, prin El, să aibă viață adevărată şi nevremelnică. Biserica, primind misiunea de a continua lucrarea lui Isus Cristos pentru mântuirea lumii, trimite şi astăzi martori și slujitori ai Adevărului şi ai Iubirii, pentru ca toţi să cunoască şi să iubească un singur Dumnezeu: Tată, Fiu şi Spirit Sfânt.

Citeste mai departe... Galerie media (32)

Vizita Asociației Catolice „Puncte Inima” în comunitatea seminarului orădean (2021-06-18)

„Omului care suferă, Dumnezeu nu-i dăruiește un raționament care să explice totul, ci oferă răspunsul său în forma unei prezențe care însoțește, a unei istorii de bine care se unește cu orice istorie de suferință, pentru a deschide în ea o breșă de lumină.” 

— Papa Francisc, Lumen Fidei nr. 57 — 


Citeste mai departe... Galerie media (10)
<<Inapoi 1 ... 3 4
5
6 7 ... 30 Inainte>>