Home / Articole

Articole

Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea (2022-10-03)

,,Rugați dar pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Lui”

 (Matei 9,38)

Duminică, 2 octombrie 2022, Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoți a celebrat Sfânta Liturghie de deschidere a anului universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea, în Biserica Seminarului, ,,Sfântul Gheorghe”, din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Sfinții Petru și Pavel – Stâlpi ai Bisericii (2022-06-29)

,,Mărturia de iubire și fidelitate a Sfinților Petru și Pavel îi luminează pe Păstorii Bisericii, pentru a-i conduce pe oameni la adevăr, formându-i la credința în Hristos”, spunea Papa Benedict al XVI-lea în cadrul audienței generale din 29 iunie 2011.

Simon Petru, născut în Betsaida, locuiește în Capernaum și este pescar pe Marea Galileii. Chemat de Isus, împreună cu fratele său Andrei și alături de Iacob și Ioan, Petru este martor la cele mai importante evenimente din viața Mântuitorului. Este un om simplu, direct, uneori impulsiv, care adesea vorbește și acționează în numele tuturor apostolilor, fără a ezita să-i ceară Învățătorului explicații cu privire la predicare, pilde și alte chestiuni.

Citeste mai departe...

Preasfânta Treime – elemente iconografice (2022-06-13)

Întreaga viaţă liturgică şi sacramentală a Bisericii are în centru Misterul Trinitar. Iconografia creştină, de asemenea, are ca temă principală acest mister, în ciuda dificultăţii de a-l reprezenta în conformitate cu doctrina creştină. Pentru exprimarea Misterului Sfintei Treimi iconografia a utilizat drept sursă biblică teofania arătării celor trei îngeri lui Avraam la stejarul Mamvri, în Vechiul Testament, teofania de la Botezul lui Hristos şi cea din ziua Cinzecimii în Noul Testament.

Citeste mai departe...

O carte de Istorie românească demnă de citit (2022-05-23)

          Sunt întotdeauna bucuros când un fost student de-al meu în fond al Departamentului de Istorie, astăzi în cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea, publică o carte poate teza de doctorat sau un alt subiect față de cel abordat ca doctorand.
Citeste mai departe...

Uniți pentru Ucraina – Seminarul Orădean în ajutorul refugiaților (2022-04-19)

 

,,Adevăr vă spun: tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi‑aţi făcut”

 

            În perioada 26 martie – 9 aprilie, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, a fost alături de Congregația Maicii Domnului din Sighetul Marmației, care, de la începutul războiului nejustificat pornit de către Federația Rusă împotriva Ucrainei în 24 februarie 2022 și-a deschis porțile pentru primirea refugiaților. Peste 3 milioane de oameni au fugit de războiul din Ucraina, dintre care peste 1,4 milioane sunt copii, conform statisticilor oficiale publicate de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) pe data de 15 martie 2022.

Citeste mai departe... Galerie media (55)

Hramul Seminarului Orădean - 230 de ani de la înființare (2022-01-31)

Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea a fost în ceas de foarte mare sărbătoare, celebrând, în 29-30 Ianuarie, 230 de ani de la înființarea sa în anul 1792. Pe lângă comunitatea Seminarului – care a fost formată din seminariști și formatori – la eveniment au participat și decanul împreună cu profesorii Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universități Babeș-Bolyai Cluj Napoca, cât și Prof. Univ. Dr. Daniel David, Rector  UBB,  instituție academică de studii superioare la care își urmează cursurile seminariștii, dar și prieteni și colaboratori ai Seminarului, toți uniți, împreună cu distinșii noștri Ierarhi, PS Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic al Eparhiei de Oradea Mare, PS Lasló Bӧcskey, Episcop Romano-Catolic al Diecezei de Oradea, PS Vasile Bizău, Episcop Greco-Catolic de Maramureș, PS Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei Făgărașului și Alba Iuliei, și PS Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, bucurându-se cu toții în acest ceas de aniversare.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Noaptea arestărilor. COMEMORARE în Catedrala "Sf. Nicolae" din Oradea (2021-10-29)

În seara zilei de joi, 28 octombrie 2021, a avut loc la Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae” din Oradea comemorarea arestării Episcopilor greco-catolici martiri, beatificați de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, în 2 iunie 2019. Evenimentul supranumit și ,,Noaptea arestărilor”, care are loc în fiecare an, dorește să trezească în inimile credincioșilor amintirea dureroasă a tuturor întâmplărilor petrecute în faza incipientă și imediat următoare a instaurării regimului ateu comunist în România.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

COMEMORARE: 28 oct. 2021 - Noaptea Arestărilor - la Catedrala Sf. Nicolae, Oradea (2021-10-28)

În fiecare an, în apropierea zilei de 28 octombrie, Biserica noastră se pregătește cu emoție de comemorarea evenimentelor din 27/29 octombrie 1948, când episcopii noștri au fost arestați, moment în care a început Calvarul Bisericii Greco-Catolice din România.

Acum sunt Fericiți și meritul lor a fost recunoscut de către Biserică. Au fost ridicați la cinstea Altarelor de către însuși Suveranul Pontif, Papa de la Roma, cel pentru care episcopii noștri și-au dat viața. Au acceptat martiriul pentru Domnul și pentru comuniunea cu Papa de la Roma, iar gestul Papei Francisc, de a veni la Blaj în 2 iunie 2019 pentru a-i ridica la cinstea Altarelor, constituie pentru noi toți un semn clar al aprecierii și al răsplătirii eforturilor făcute de către ei.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Hirotonire diaconală în Catedrala Sf. Gheorghe din Canton (2021-10-26)

Duminică, 17 octombrie, 2021, la Catedrala Sf. Gheorghe din Canton, Ohio, Preasfinţia Sa John Michael Botean a celebrat Sfânta Liturghie arhierească în prezența a aproximativ 100 de credincioşi.
În predica Sa, PS John Michael a evidențiat citirile zilei și subliniat importanța slujirii diaconale in viața Bisericii. În acest context, un moment important al liturghiei a fost marcat de hirotonirea diaconală a ipodiaconului Viorel Bădiceanu. 
Citeste mai departe...

Peste 1000 de copii s-au rugat Rozarul în Oradea (2021-10-18)

Rugăciunea rămâne cea mai puternică armă care este la îndemâna omului, chiar dacă lumea de azi investește tot mai mult în armele nucleare și nu numai, cu dorința de a cuceri și de a poseda cât mai mult. Cea mai puternică “armă” a fost în mâna copiilor în cursul zilei de 18 octombrie 2021.

Citeste mai departe... Galerie media (20)
<<Inapoi
1
2 3 4 Inainte>>