Home / Articole

Articole

O viziune profetică: Visul lui Don Bosco (2023-09-21)

(Articol apărut în Revista Seminarium Varadiensis în luna Februarie, 2006)

După ce am avut parte de un „An Euharistic”, an de hotar, în care parcă ni s-a arătat cum, sfidând poruncile lui Dumnezeu, omul poate provoca, direct sau indirect, cataclisme ecologice, sociale, spirituale; uragane, inundaţii, — chiar şi tsunami, (după publiciştii de la Pravda), războaie, atacuri teroriste, sărăcie, foamete, pandemii, dar mai ales „legi”, strigătoare la Cer, privind avortul şi eutanasia — în Olanda chiar şi pentru copiii de 12 ani, căsătoria homosexualilor şi dreptul lor de a înfia minori; de Constituţia europeană, ce-şi renegă rădăcinile creştine, dar le proclamă pe cele francmasone; World Watch Institute din Washington D.C., una din cele mai prestigioase institute ştiinţifice din lume, constată încă o dată, că lumea a intrat deja pe panta degradării ecologice ireversibile.

Citeste mai departe...

Un nou Diacon în Eparhia de Oradea (2023-09-18)

În Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a celebrat Sfânta Liturghie în Parohia Sfântul Gheorghe (Biserica Seminarului) din Oradea. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa l-a ridicat la treapta diaconatului pe ipodiaconul Patrik Florentin Nagy. Alături i-au fost și Pr. Anton Cioba, rectorul seminarului din Oradea, Pr. Antoniu Suciu, administratorul seminarului, Pr. Florin Bode, parohul bisericii,  Pr. Javier Orozco de Donesteve, Pr. diacon Grațian Guiaș. precum și credicioșii parohiei împreună cu membrii familiei.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Hirotonire de preoți la Sanctuarul Eparhial (2023-09-17)

Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” din Oradea a fost pe 15 august a.c. loc sfânt de pelerinaj și devoțiune pentru foarte mulți credincioși greco-catolici, dar nu numai, veniți din țară și străinătate pentru a lua parte la celebrările prilejuite de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului” din acest an. Pornind în pelerinaj cu statuia Sfintei Fecioare Maria de la Fatima pe străzile orașului Oradea, pe 14 august a.c., pelerinii s-au pregătit de sărbătoare parcurgând Calea Sfintei Cruci și participând la Adorația Euharistică din ziua premergătoare sărbătorii.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

Ziua porților deschise la Seminarul Teologic Greco-Catolic și la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea (2023-06-02)

Începând cu ora 12.00, vineri 9 iunie 2023, comunitatea Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” Oradea și colectivul Facultății de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea se vor bucura să-i primească pe cei care doresc să cunoască cele două instituții de studiu și formare umană.

Citeste mai departe...

Informaţii pentru admiterea la Seminarul Teologic Major și Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea, anul 2023 (2023-06-01)

Cei care doresc o aprofundare intelectuală a teologiei, pentru a găsi răspunsuri la întrebări lăuntrice, pentru a cultiva o pasiune proprie sau pentru a deveni la rândul lor profesori de religie,  pot să o facă devenind studenţi la FACULTATEA DE TEOLOGIE.

Citeste mai departe... Galerie media (2)

Paraclisul Maicii Domnului la Grota în curtea Seminarului Teologic din Oradea (2023-05-30)

În Biserica Catolică, ultima lună din primăvară este dedicată Sfintei Fecioare Maria, Maica Domnului și Dumnezeului nostru Isus Hristos. Îi mulțumim Domnului pentru că în marea Sa bunătate, ne-a oferit prilejul încă o dată pentru a aduce prinos de laudă prin rugăciune celei pe care o numim ,,mai onorată decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”.

În acest context, tradiția anilor anteriori a continuat și astăzi, 29 mai 2023, cu programul de rugăciune organizat în fața Grotei Sfintei Fecioare din curtea Seminarului Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”  din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Cursul Festiv al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea, Promoția 2023 (2023-05-29)

Joi, 25 mai 2023, începând cu ora 15:00, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” a găzduit, în Aula Magna, cursul festiv al promoției 2023 licență și master de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea (2022-10-03)

,,Rugați dar pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Lui”

 (Matei 9,38)

Duminică, 2 octombrie 2022, Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoți a celebrat Sfânta Liturghie de deschidere a anului universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea, în Biserica Seminarului, ,,Sfântul Gheorghe”, din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Sfinții Petru și Pavel – Stâlpi ai Bisericii (2022-06-29)

,,Mărturia de iubire și fidelitate a Sfinților Petru și Pavel îi luminează pe Păstorii Bisericii, pentru a-i conduce pe oameni la adevăr, formându-i la credința în Hristos”, spunea Papa Benedict al XVI-lea în cadrul audienței generale din 29 iunie 2011.

Simon Petru, născut în Betsaida, locuiește în Capernaum și este pescar pe Marea Galileii. Chemat de Isus, împreună cu fratele său Andrei și alături de Iacob și Ioan, Petru este martor la cele mai importante evenimente din viața Mântuitorului. Este un om simplu, direct, uneori impulsiv, care adesea vorbește și acționează în numele tuturor apostolilor, fără a ezita să-i ceară Învățătorului explicații cu privire la predicare, pilde și alte chestiuni.

Citeste mai departe...

Preasfânta Treime – elemente iconografice (2022-06-13)

Întreaga viaţă liturgică şi sacramentală a Bisericii are în centru Misterul Trinitar. Iconografia creştină, de asemenea, are ca temă principală acest mister, în ciuda dificultăţii de a-l reprezenta în conformitate cu doctrina creştină. Pentru exprimarea Misterului Sfintei Treimi iconografia a utilizat drept sursă biblică teofania arătării celor trei îngeri lui Avraam la stejarul Mamvri, în Vechiul Testament, teofania de la Botezul lui Hristos şi cea din ziua Cinzecimii în Noul Testament.

Citeste mai departe...
<<Inapoi
1
2 3 4 5 Inainte>>