Home / Stiri

ŞTIRI

Seminariștii din Cluj-Napoca în vizită la Seminarul din Oradea

În perioada 21-23 octombrie 2022, comunitatea Seminarului Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” s-a bucurat de prezența comunității Seminarului ,,Sfântul Ioan Evanghelistul” din  Cluj-Napoca, care a luat parte la momentele de rugăciune și comuniune fraternă ale comunității noastre.

Timpul petrecut de seminariștii clujeni în mijlocul nostru, conduși de către Pr. Rector Marius Furtună și Pr. Vicerector Florin Chiciudean, s-ar putea rezuma la trei aspecte importante.

În primul rând, a fost un moment de speranță și binecuvântare. Am participat împreună la Pelerinajul de la Bocsig din data de 22 octombrie, unde am cinstit-o pe serva lui Dumnezeu Rafila Găluț, în speranța beatificării acesteia cât mai curând, procesul aflându-se în desfășurare la Vatican. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de către Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcop Greco-Catolic de Lugoj, și de către Preasfințitul Ioan Călin Bot, Episcop Greco-Catolic Auxiliar de Lugoj, înconjurați de un sobor de preoți.

De asemenea, duminică, 23 octombrie, la invitația Preasfințitului Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, seminariștii din Cluj au animat Sfânta Liturghie alături de seminariștii din Oradea, corul ambelor seminarii fiind dirijat de către Maestrul Radu Mureșan. Momentele de rugăciune au fost cu atât mai înălțătoare, cu cât am sărbătorit și Ziua Mondială a Misiunilor, amintindu-ne că și noi suntem misionari, în virtutea Sacramentului Botezului, iar în parcursul nostru pentru primirea Sacramentului Preoției, ne pregătim să ducem Evanghelia și mai departe. Mesajul din spatele acestei zile este că toți suntem frați și trebuie să dorim cel mai mare bine pentru fratele nostru. Cel mai mare bine pe care putem să-l dorim este ca fratele nostru să ajungă să-l cunoască pe Dumnezeu. Din acest motiv, trebuie să-l facem cunoscut pe Tatăl, ca să nu rămânem orfani. Să-i ajutăm pe ceilalți să-și găsească Veșnicul Părinte.

În al doilea rând, au fost momente pline de har. Seminariștii clujeni și-a început vizita la Oradea prin participarea, la invitația Seminarului din Oradea, la concertul Madrigal, organizat anual de către Episcopia Greco-Catolică din Oradea în Catedrala ,,Sfântul Nicolae”. Și în acest an, comunitatea Seminarului nostru a ajutat la organizarea acestui concert magnific. Momentele au fost pline de emoție, de înălțare sufletească, de armonie, bucurându-ne de acele trăiri unice care sunt aduse doar de glasurile angelice ale corurilor cerești. Am pregustat acele momente pentru care ne pregătim, de a asculta glasurile îngerilor care cântă neîncetat Domnului.

Nu în ultimul rând, au fost momente de întâlnire, de comuniune. Așa cum am remarcat în ultima zi, este foarte important să împărtășim din experiențele noastre, din bucuriile, din trăirile și din momentele din viața de seminarist și de formator, pentru că avem foarte multe de învățat de la aproapele nostru. Așadar, am reușit să împărtășim aceste momente de bucurie și de comuniune fraternă, după modelul ucenicilor lui Isus Hristos. Ambele comunități, alături de formatori și de profesori din cadrul Facultății de Teologie din Oradea, au luat parte la un moment comunitar în cadrul unei agape din Livada Seminarului.

Mulțumim foarte mult comunității Seminarului ,,Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca și dorim să le adresăm o nouă invitație pentru o nouă vizită, în care să retrăim din nou aceste momente de bucurie, comuniune și rugăciune împreună.

Andrei ALEXA

Anul IV

Galerie media (10)

2022-10-26