În perioada 13-15 octombrie 2022 s-a desfășurat la Oradea simpozionul internațional cu tema Martirii – reconciliere și unitate, simpozion pus de organizatori sub egida Școlii Ardelene.
După cuvântul de deschidere al PS Virgil Bercea și al dlui conf. univ. dr. Sorin Marțian, prodecanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, 47 de profesori și cercetători din Italia, Polonia, România și Slovacia au prezentat implicațiile teologice ale martiriului și aspecte din viața martirilor diferitelor culte din România și Slovacia, în special în perioada comunistă, și au dezbătut teme provocatoare precum dimensiunea ecumenică a martiriului și fundamentul ei cristologic, riscul ideologizării martirilor într-un discurs orientat spre trecut, relevanța martirilor pentru europeanul contemporan sau etapele necesare pentru ca procesul de reconciliere să poată avea loc.
Două după-amieze au fost dedicate lansărilor de carte, fiind lansate nu mai puțin de șase titluri: Silviu Sana, Tiberiu Alexandru Ciorba, Traian Ostahie Seminarul Tinerimii Române Unite din Oradea, vol. I-III (prezentat de PS Virgil Bercea și de Silviu Sana), Alexandru Buzalic Anthropos (prezentat de I. Popescu), Niculai Vișovan, Din activitatea religioasă, cultural-științifică, istorico-socială a călugărilor bazilitani români, ediție îngrijită de Cornel Tatai-Baltă și Anca Elisabeta Tatay (prezenat de A. Buzalic), V. Cristea, A. Șuteu, M. Pușcaș
Personalități ale Universității Babeș-Bolyai. Alexandru Borza (prezentat de Maria Țenchea) și Călin Ioan Dușe Imperiul roman și creștinismul în timpul sfântului Ignatie Teoforul, episcopului Antiohiei și Mens sana in corpore sano prezentate de Alexandru Buzalic.
Simpozionul a fost organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea Mare, Departamentul Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai și Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi Vasile Grigore și Ioan.
Lect. Univ. Dr. Ionuț POPESCU
Director Departament