Home / Stiri

ŞTIRI

Paraclisul Maicii Domnului la grota din Curtea Seminarului. Instalarea noului Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Oradea (2019-05-29)

După cum se știe, în Biserica noastră luna mai îi este dedicată Preacuratei Fecioare Maria. Conform unei tradiții împământenite de mai mulți ani, Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, a oficiat Paraclisul Maicii Domnului la grota din curtea instituției. Slujba Paraclisului a fost prezidată de părintele rector Anton Cioba. A fost prezent Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoți, care împreună cu credincioșii prezenți au lăudat-o într-un glas pe Maica Domnului.

În cadrul acestui eveniment, PS Virgil Bercea, l-a instalat în funcție pe noul Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Oradea, părintele Răzvan Iacob Vasile. Acesta a fost numit prin Decretul Episcopal nr. 443, din data de 28.05.2019. Părintelui Răzvan i-a fost oferită crucea pectorală și bedernița, ca semne distinctive pentru această funcție.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea. Cursul festiv: Promoția 2019 (2019-05-24)

În data de 24 mai 2019, absolvenții anilor IV de licență și II de masterat, au sărbătorit cursul festiv și ultimul sunet de clopoțel. Festivitatea a început prin celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești celebrată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, alături de un sobor de preoți, cei mai mulți fiind profesori ai facultății noastre. Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care ne-a vorbit despre importanța părții umane din noi. Într-o lume în care omul a devenit victima consumismului iar relativizarea valorilor fundamentale este din ce în ce mai mult un stil de viață, este foarte important să salvăm umanitatea din noi și să nu ne lăsăm purtați de valurile societății actuale. O altă temă abordată în cuvântul de învățătură a fost chemarea pe care Domnul ne-o adresează și răspunsul pe care îl oferim la rândul nostru. Ca de fiecare dată, Preasfinția Sa a fost în mijlocul nostru oferindu-ne încurajări pentru noua etapă a vieții și binecuvântarea sa arhierească.

Citeste mai departe... Galerie media (40)

Luna Mai. Invitație la Rugăciune: Paraclisul Maicii Domnului la Grota din Curtea Seminarului Teologic Oradea (2019-05-21)

La finalul lunii mai a anului trecut, în fața mozaicului ce o reprezintă pe Sfânta Fecioară în Grota din curtea Seminarului Teologic din Oradea, Preasfințitul Virgil Bercea, în prezența unui sobor de preoți, a seminariștilor și a multor credincioși din Oradea și nu numai, a consacrat întreaga Eparhie de Oradea și Seminarul Teologic Eparhial Sfintei Inimi Neprihănite a Preasfintei Fecioare Maria și Spiritului Sfânt.

Anul acesta, în data de 29 mai, vă invităm alături de comunitatea seminarului nostru să participați la celebrarea Slujbei Paraclisului, închinat Maicii Domnului, nu numai pentru a ne aminti de faptul că suntem consacrați Inimii Ei de Mamă, ci și pentru a o cinsti în continuare, în luna mai, care îi este dedicată în întreaga Biserică Universală.

Cu această ocazie vom pune sub ocrotirea Sfintei Fecioare Pelerinajul pe care Eparhia din Oradea îl va face la Blaj, în data de 2 iunie, unde Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății și îi va beatifica pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri.

Slujba Paraclisul Maicii Domnului va fi celebrat de către rectorul seminarului, pr. Anton Cioba, în prezența Preasfinției Sale Virgil Bercea și a unui sobor de preoți și animată de Corul Schola Cantorum, al Seminarului nostru.

Toți credincioșii, toți preoții, toți tinerii noștri sunt invitați la a o cinsti împreună pe Mama noastră cerească.

Redacția

Citeste mai departe...

Fecioara de la Fatima Sărbătorită la Seminarul Orădean (2019-05-14)

Nu, Rozarul nu este apelul cel mai important al Fecioarei de la Fatima. Esențialul este inclus în cererea Mariei: „Vreți să vă oferiți Domnului, gata să primiți toate suferințele pe care vi le va trimite?” Sacrificiile pe care le implică îndeplinirea zilnică a obligațiilor propriei stări de viață, oferite ca reparare pentru propriile păcate și pentru convertirea păcătoșilor, constituie condiția principală pentru a pune capăt răului ce amenință lumea de astăzi. Mai apoi, Rozarul este important ca ajutor pentru a îndeplini obligațiile propriei stări. Așa poate fi rezumată importanța aparițiilor Sfintei Fecioare de la Fatima.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Pelerinajul seminariștilor orădeni în Maramureș (2019-05-11)

Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit ca și în acest an să participăm la Pelerinajul anual de la Sighet în memoria episcopilor martiri. Anul acesta pelerinajul a fost pus sub semnul pregătirii pentru venirea Sfântului Părinte Papa Francisc în România și a beatificării celor șapte episcopi care au murit în faimă de martiri, eveniment ce se va desfășura la Blaj, în data de 2 iunie. La Sfânta Liturghie din Cimitirul săracilor, cuvântul de învățătură l-a rostit PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, care ne-a reamintit suferința și jertfa care stă la temelia Bisericii noastre Greco-Catolice.

Citeste mai departe... Galerie media (60)

Vizita Postulatorului cauzei de beatificare a episcopilor martiri la Seminarul din Oradea (2019-05-10)

De ceva timp, seminarul nostru participă la unele parcursuri educative legate de istoria Bisericii și a țării, de viața episcopilor greco-catolici martiri, precum și de demersul procesului de beatificare al acestora.

Vineri, 10 mai 2019, am fost onorați de prezența părintelui Vasile Man, care a avut multe lucruri importante de împărtășit despre tema parcursă în ultimul timp. Părintele Vasile este Vicerector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, din anul 2005 și acum câțiva ani a fost desemnat Postulator al cauzei de beatificare al episcopilor greco-catolici morți în faimă de martiri în timpul regimului comunist.

Citeste mai departe...

Conferință despre OPUS DEI la Seminarul Greco-Catolic din Oradea (2019-05-08)

În Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, a avut loc, marți, 07 mai 2019, conferința „Ce este OPUS DEI”, susținută de Profesorul de origine spaniolă Jose I. Mir, conducătorul „Operei” Opus Dei în țara noastră. Acesta s-a stabilit în România de 7 ani pentru a răspândi mesajul Sfântului Josemaría Escrivá, al „măreției vieții obișnuite”. 

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Seminariștii greco-catolici români s-au întâlnit la exerciții spirituale (2019-04-19)

În fiecare an, în perioada Postului Mare, comunitatea Seminarului Sfinții Trei Ierarhi din Oradea, se detașează de activitățile lor obișnuite și profită de câteva zile de reculegere spirituală, dedicându-se astfel în totalitate rugăciunii și meditației, ideale în ceea ce privește pregătirea spirituală  pentru întâmpinarea Sărbătorii Învierii Mântuitorului. Anul acesta, exercițiile spirituale alese au fost după modelul elaborat de Sfântului Ignațiu de Loyola.

Citeste mai departe... Galerie media (35)

Oare am putea spune că vreodată Isus s-a răzgândit şi s-a convertit? (2019-04-09)

Îmi amintesc că am tot auzit de când eram copil texte şi afirmaţii care intenţionau să-L scoată pe Isus basma curată din orice episod mai greu de înţeles, salvând… „atotştiinţa” Sa şi îndreptând - oarecum implicit - degetul împotriva slabei noastre priceperi, care nu este în stare să cuprindă în adânc cuvinte şi afirmaţii de-ale sale, atunci când acestea nu se împăcau cu simţirea şi cu modul nostru de a gândi… Ce e drept, Biserica are în spate secole cu această pseudo-exegeză, care a încercat să niveleze toate punctele problematice şi să înfrunte adevăratele mari întrebări, dând naştere (în credincioşi) unui spirit cucernic siropos şi edulcorat. Dar cred că voi aborda alţi regiştri pentru a putea întrevedea un răspuns la întrebarea din titlu.

Citeste mai departe...

Comunitatea Seminarului din Oradea a vizitat Parohia Plopiș (2019-04-01)

Duminică, 31 martie 2019, comunitatea Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din satul Plopiș, județul Sălaj. 

La sosire, seminariștii, împreună cu părintele rector Anton Cioba, cu părintele spiritual Anton Rus și cu fratele vicerector Florin Bode au fost întâmpinați cu multă căldură și bucurie de către părintele paroh Ioan Șanta împreună cu credincioșii din sat.

Citeste mai departe... Galerie media (40)