Home / Stiri

ŞTIRI

S-au lansat cele trei volume din Istoria Seminarului Greco-catolic din Oradea

Joi,  13 octombrie 2022, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea a găzduit, în cadrul Simpozionul Internațional al Profesorilor, lansarea volumelor I și III din colecția ,,Seminarul Tinerimii Române Unite din Oradea”, cu ocazia împlinirii a 230 de ani de la înființarea instituției.

În perioada 29-30 ianuarie 2022, cu ocazia sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, s-au sărbătorit cei 230 de ani de la înființarea Seminarului Teologic din Oradea, moment marcat și de lansarea volumului II din cadrul proiectului ,,Seminarul Tinerimii Române Unite din Oradea”.

Evenimentul din această lună a fost inclus în cadrul simpozionului anual al profesorilor, fiind programat în seara zilei de 13 octombrie, la ora 17:00. La aceste momente de bucurie a luat parte și Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic din Oradea, Părintele Vicar cu preoții Antoniu Chifor, profesori din cadrul Facultății de Teologie din Oradea și din alte facultăți sau universități din țară și din Slovacia, Polonia și Italia, dar și formatorii Seminarului din Oradea, alături de seminariști.

De asemenea, cele trei volume au fost prezentate chiar de către autorii acestora, Silviu Sana, Tiberiu Ciorba și Traian Ostahie. Primul volum este intitulat ,,O istorie a Seminarului leopoldin și a formării clerului greco-catolic (1741-1948)” și ne prezintă evoluția  formării clerului în Eparhia de Oradea, începând cu secolul XVIII-lea și până la instaurarea comunismului în România. Volumul II, care este intitulat ,,Studenți teologi”, ne prezintă o listă întreagă cu marile personalități, cu oameni mai puțin cunoscuți sau uitați, care au făcut parte oarecând din cadrul Seminarului din Oradea, un dicționar biografic. Ultimul volum, ,,Documente”, ne scoate în evidență o vastă arhivă cu diferite informații privitoare la această instituție.

,,Lucrarea integrală cuprinde trei volume și reprezintă o veritabilă mărturie documentară despre istoria acestui institut de educație umană și spirituală care a jalonat parcursul formativ teologic, social și cultural al românilor din nord-vestul României. În acest loc încărcat de istorie, care urcă până în evul mediu, episcopul Ignatie Darabant, la 1792, a pus bazele acestei instituții care, din ,,Seminar domestic”, în timp a devenit ,,Academie de Teologie” pentru ca astăzi să fie ,,Seminar Teologic” și Facultate de Teologie” în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Prin sălile de curs, prin bibliotecă și prin bisericuța Seminarului și-au purtat pașii, au studiat, și-au tocit genunchii în rugăciuni și au țesut vise și proiecte de viață tinerii dornici de a deveni păstori de suflete. Cu toții au învins, au biruit în Domnul, chiar și cei cărora regimul comunist a încercat să le frângă aripile” (PS. Virgil Bercea)

 Andrei ALEXA,

Anul IV

 

Galerie media (10)

2022-10-19