Home / Stiri

ŞTIRI

Seminariștii au primit treptele cu ocazia hramului catedralei

Sfântul Nicolae, sărbătorit în fiecare an pe data 6 decembrie, fiind ultima mare sărbătoare care are loc înainte de Nașterea Domnului, este atât patronul Catedralei Greco-Catolice din Oradea, cât și a Eparhiei de Oradea.

Pentru comunitatea Seminarului Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”, această mare sărbătoare a reprezentat un dublu prilej de bucurie, atât pentru că am avut ocazia de a petrece un timp prețios de rugăciune în Catedrala Sfântul Nicolae, unde în ajun am participat la Acatistul Sfântului Nicolae, condus de Părintele Rector Anton Cioba, urmat de Vecernie cu Litie, condusă de Părintele Gavril Buboi, protopop de Oradea, cât și pentru că, în dimineața zilei de 6 decembrie, la începutul Sfintei Liturghii, a avut loc primirea treptelor de către seminariști.

Primirea treptelor este punctul central din viața seminaristului, pentru că ele reprezintă apropierea concretă în vocația sa, în drumul pe care îl are pentru a-l sluji fidel pe Hristos și pe aproapele. Fiecare treaptă reprezintă acest urcuș spiritual, prin care promite ca într-o zi o să slujească la Sfântul Altar și o să-l dăruiască pe Hristos celorlalți.

Astfel că, Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, a oferit seminariștilor din anul I reverenda. Reverenda reprezintă un semn distinctiv, care le amintește seminariștilor că ei nu trebuie să fie din lume, așa după cum Mântuitorul Isus Hristos ne învață, ei sunt morți pentru lume, dar sunt vii pentru Hristos.

După o perioadă de discernământ, pe care seminariștii din primul an sunt invitați să o parcurgă, seminariștii din anul II își depun în mod oficial și solemn cererile pentru a continua pe acest drum ascendent, fiind acceptați printre candidații la diaconat și preoție. Din acest moment, seminaristul devine pe deplin conștient de vocația pe care o are și își asumă toate responsabilitățile care îi revin.

Seminariștii din anul III sunt tunși întru lectorat. Lectoratul reprezintă prima treaptă din clerul minor. Dacă în trecut, mai ales în Biserica primară, clerul minor era foarte important, fiind întâlnit în toate comunitățile creștine, astăzi aproape a dispărut complet. Cu toate acestea, lectoratul și ipodiaconatul sunt necesare pentru hirotonire. Lectorul sau citețul, așa cum mai este numit, este cel care vestește cuvântul lui Dumnezeu, în general prin strană, citind apostolul și mesajele comunitare venite din partea ierarhului. Lectorul se distinge prin primirea stiharului, pe care trebuie să-l poarte în momentele în care vestește Cuvântul.

În cele din urmă, seminariștii din anul IV sunt hirotesiți ipodiaconi. Ipodiaconatul este ultima treaptă din clerul minor și cea mai importantă. În trecut, principala sarcină a ipodiaconului era aceea de a însoți episcopul și de a-l ajuta în celebrarea liturgică. Astăzi, ca practică liturgică, în Eparhia de Oradea, ipodiaconului i s-a acordat dreptul de a rosti ecteniile și de a avea un rol mai pronunțat în oficiul liturgic. Ipodiaconului i se oferă, ca semn distinctiv, orarul. Spălarea pe mâini a ierarhului s-a păstrat din vechime și reprezintă tocmai acel semn de slujire, pe care ipodiaconul îl are. Totodată, răspunsul oferit la întrebarea ierarhului ,,Câți sunteți credincioși?”  ,,Toți suntem credincioși?”  este oferit în numele întregii comunități.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfințitul Virgil Bercea, de Părinții vicari Mihai Vătămănelu, Antoniu Chifor și Răzvan Vasile, de Părintele Rector Anton Cioba și Vicerector Alin Vara, și de Părinții Ovidiu Duma, Traian Dobrata, Alexandru Buzalic, Alexandru Fiț, Daniel Bertean, Ovidiu Brîndușe, Nicolae Bodea, Endre Erdodi, Antoniu Suciu, Ștefan Madarasi, Sabin Cicșa.

Mulțumim, înainte de toate, Preasfintei Treimi pentru vocația pe care o avem. Dorim să-i mulțumim Preasfințitului Virgil Bercea, Episcopul nostru, pentru toată susținerea și încrederea pe care o acordă fiecăruia dintre noi; formatorilor noștri, pentru că ne îndrumă spre slujirea lui Hristos și spre slujirea aproapelui; preoților parohi, care ne-au ghidat pașii pe acest drum; familiilor noastre, pentru că acolo este locul în care ne-am descoperit vocația și unde am fost și suntem suntem sprijiniți să o urmăm.

 

                                                                                                          Andrei ALEXA

                                                                                                          Anul IV

Galerie media (19)

2022-12-08