Home / Acasa

Ultimele ştiri

Eveniment (2010-12-06)

Data de 6 decembrie este întotdeauna una foarte importantă pentru noi, seminariştii români-uniţi din Oradea,  aceasta deoarece este deja o tradiţie ca la această dată, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, să se confere treptele minore, lectoratul respectiv ipodiaconatul, studenţilor din anul III, respectiv celor din anul IV.

Citeste mai departe... Galerie media (43)

Comemorare la Rădeşti - 2010 (2010-12-05)

În data de 5 decembrie 2010 în localitatea Rădeşti, judeţul Alba a avut loc comemorarea de 90 de ani de la trecerea în veşnicie a Episcopului Demetriu Radu. Evenimentul a început cu o procesiune la care a participat Preasfinţitul Virgil Bercea, un grup de 13 preoţi, comunitatea Seminarului orădean precum şi un mare alai de credincioşi. Acestă procesiune a pornit de la casa părintească a Episcoului Demetriu Radu şi a avut ca destinaţie Căminul Cultural, locul unde s-a celebrat Liturghia Arhierească.

Citeste mai departe... Galerie media (19)

Biserica catolică în sărbătoare (2010-10-30)

Biserica Catolică din România se află în sărbătoare înacestezile, bucurându-se de o perioadă de har, datorită mai multor evenimente care au avut loc la Oradea.

Pe data de 30 octombrie a.c. la Catedrala Romano-Catolică din Oradea a avut loc ridicarea la treapta fericiţilor a fostului episcop latin al Bisericii Universale, Bogdanffy Szilard,  episcop auxiliar de Satu Mare şi Oradea. Preasfinţia Sa s-a bucurat să fie printre cei care l-au mărturisit pe Hristos într-un timp în care autoritatea statală din România urmărea cu totul alte interese decât cele ale sfinţirii omului şi a devenirii acestuia întru desăvârşirea la care a fost chemat de Isus.

Citeste mai departe...

Cuvânt de bun venit (2010-09-25)

«Este esenţial ca Seminarul să fie perceput nu în mod exterior şi superficial, adică un simplu loc de locuit şi de studiu, ci într-un mod interior şi profund: ca o comunitate, o comunitate specific eclezială, o comunitate care retrăieşte experienţa grupului celor doisprezece uniţi cu Isus.»

Ioan Paul al II-lea, «Pastores dabo vobis, nr.60»

Citeste mai departe...

Momente ... (2010-05-09)

În perioada 8-9 mai 2010, comunitatea Seminarului orădean a avut un program mai special, întrucât a participat, în 8 mai, la pelerinajul anual de la Sighet, organizat în memoria Episcopilor, preoţilor şi a credincioşilor greco-catolici care au suferit şi au murit în lagărul de concentrare sighetean. De această dată  pelerinajul a fost deosebit, deoarece la celebrarea Sfintei Liturghii au fost prezenţi atât Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, cât şi Excelenţa sa, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Primirea reverendei - 2010 (2010-03-25)

Vrednic este?”

Cu aceste cuvinte a început drumul nostru pe calea preoţiei. Unii spun că primirea în seminar ar fi o confirmare a vocaţiei, dar eu sunt convins că aceşti paşi mărunţi ne oferă veridicitatea vocaţiei.

Citeste mai departe... Galerie media (69)

Pr. Coriolan Buzaşiu a trecut la Domnul (2009-11-11)

Părintele spiritual al Seminarului teologic - pr. Coriolan Buzașiu - a trecut la Domnul! Hristos și-a chemat la sine un slujitor care ne-a fost și ne este drag și prețios.

Citeste mai departe...

Hirotonire întru preoţie (2009-08-16)

Duminică 16 august a.c. a fost un moment de mare bucurie pentru zece diaconi care au fost hirotoniţi întru preoţie. Şi aceasta chiar la începutul „Anului Sacerdotal”. Ceremonia a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti celebrate de P.S.S. Virgil Bercea în Catedrala “Sfântul Nicolae” din Oradea. Diaconii care au fost sfinţiţi preoţi sunt: Anton Cioba, Anton Rus, Suciu Alexandru, Cristian Laslo, Tătar Ioan, Chiriloaie Marius, Dobocan Ionuţ, Bandici Emil, Fiţ Alexandru şi Remus Mârşu. Toţi aceştia sunt absolvenţi ai Seminarului Teologic „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea beneficiind de o bună pregătire teologică şi spirituală. La finalul ceremoniei, în numele preoţilor hirotoniţi cu această ocazie, a luat cuvântul Pr. Anton Cioba, iar discursul acestuia îl prezentăm în cele ce urmează:

Citeste mai departe...

Un nou Sfârşit de an (2009-06-30)

Am încheiat în această lună un alt an universitar. S-au terminat cursurile, s-au dat examene, iar viața comunitară s-a sfârșit. Încep vacanțele iar sosirea lor este ca o bine meritată perioadă în care activitatea obișnuită, pentru a descărca oboseala și pentru a pune cap la cap situațiile și învățămintele cu care ne-am ales din acest an.

Citeste mai departe...

Depunerea cererilor pentru preoţie (2009-05-24)

În cadrul Pelerinajului eparhial „pe urmele Sf.Apostol Pavel”, 16-24  mai, la Roma, seminariștii anului II au trăit unul dintre cele mai importante momente din intinerariul lor spre preoție. În fiecare an pe care-l petrece în Seminar, seminaristul face un pas important pe calea pe care și-a ales-o. Astfel, în anul I primește reverenda, în anul II depune cererea pentru admiterea printre candidații la diaconat și preoție, în anul III primește treapta lectoratului, iar în anul IV pe cea a ipodiaconatului. 

Citeste mai departe...
<<Inapoi 1 ... 18 19
20
21 22 ... 24 Inainte>>