Home / Stiri

ŞTIRI

JUBILEUL 225 S-A ÎNCHEIAT

În data de 6 ianuarie 2017, în Catedrala Sf. Nicolae din Oradea se da citire decretului 1442/28.11.2016 prin care PS Virgil Bercea, episcopul eparhial de Oradea Mare, proclama un AN JUBILIAR pentru Seminarul Sfinții Vasile, Grigore și Ioan, Oradea, la aniversarea celor 225 de ani de existență a instituției orădene de formare a preoților. 

Anul jubiliar a fost inaugurat cu festivitățile ocazionate de Hramul Seminarului – Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, (30 ianuarie 2017) și urma să se încheie în data de 6 decembrie, 2017, sărbătoarea Catedralei Sf. Nicolae și a întregii Eparhii de Oradea.

Toate activitățile Seminarului nostru desfășurate în această perioadă au fost organizate sub egida Jubileului 225. Cele mai importante, pe lângă obișnuitele vizite în diferitele eparhii și parohii din țară sau exercițiile spirituale dinaintea Crăciunului și a Paștilor, au fost simpozioanele studenților și profesorilor precum și diferitele conferințe și vizite ale diferitelor fețe bisericești din țară și străinătate. 

În anul 2017, pentru Eparhia de Oradea sărbătoarea a fost dublă, întrucât s-au aniversat 240 de ani de la înființare și 225 de ani de la fondarea seminarului. 

Solemnitatea încheierii Jubileului 225 a fost pregătită de către comunitatea seminarului, care, s-a bucurat să facă parte din generația jubiliară. Evenimentul s-a desfășurat în seara de 5 decembrie, începând cu celebrarea Acatistului Sfântului Nicolae, urmat de Vecernia cu Litie, în cadrul căreia s-au venerat și moaștele Patronului Catedralei. La aceste celebrări au participat, pe lângă mulțimea de credincioși din Oradea, toți seminariștii greco-catolici din România, respectiv de la seminarele greco-catolice din Blaj și Cluj Napoca, însoțiți de formatorii lor precum și de cei de la Pio Romeno, aparținători ai Eparhiei de Oradea. De asemenea, am avut marea bucurie de a avea în mijlocul nostru și rectori și formatori, insoțiți de seminariști, de la seminarele greco-catolice din Ucraina: Ujhorod, Kiev, Lviv, Ivano Frankivsk, Ternopil, Drohobich dar și de la Colegiul Oriental din Eischtätt, Germania și de la Seminarul greco-catolic din Preșov, Slovacia. Importanța slujbelor a fost dată și de prezența Mitropolitului din Preșov, IPS Ján Babjak, a PS Alexandru Mesian, episcopul de Lugoj, a PS Manuel Nin din Atena, Grecia și, desigur de prezența Preasfinției Sale, Virgil, episcopul nostru de Oradea. 

Ziua de 6 decembrie 2017 rămâne în istoria seminarului orădean dar și a eparhiei noastre întrucât aproape toți preoții din eparhie, împreună cu cei invitați din țară și străinătate – aproape 200 la număr, cu diaconii și cu seminariștii prezenți și cu episcopii și mitropoliții veniți la Oradea pentru acest eveniment, au celebrat Sfânta Liturghie de încheiere a Jubileului 225. Procesiunea a început de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu la ora 9.45, urmând ca la ora 10.00 să înceapă Sfânta Liturghie. Episcopii care ne-au fost alături au fost, pe lângă cei amintiți mai sus: IPS Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, cel care a și ținut cuvântul de învățătură, IPS Fülöp KOCSIS, mitropolit de Hajdúdorog, PS Vasile Bizău, episcop de Maramureș, PS László BÖCSKEI, episcopul romano-catolic de Oradea și PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla. 

Evenimentul a fost marcat de primirea treptelor de către seminariștii din anii I, III și IV, respectiv înveșmântarea cu reverendele și hirotesirea întru lectori și ipodiaconi. Treptele au fost acordate după binecuvântarea de început a Sfintei Liturghii, de către Excelența Sa, Nunțiul Apostolic, PS Virgil, PS Alexandru și de PS Vasile, întrucât în seminarul nostru se formează și seminariști aparținători eparhiilor de Maramureș și Lugoj.

Pe lângă episcopii, preoții și seminariștii prezenți, au participat la solemnitate și un număr mare de credincioși din Oradea și din diferite părți ale Eparhiei de Oradea dar și din alte locuri.

Evenimentul solemn de încheiere a Jubileului 225, respectiv celebrările liturgice, reprezintă un mod prin care i-am mulțumit Domnului pentru toate generațiile de preoți care, de-a lungul istoriei, s-au format în seminarul orădean. Euharistie înseamnă mulțumire. În cadrul celebrării euharistice, la care au dat răspunsurile toți seminariștii greco-catolici din România prezenți, i-am adus laudă lui Dumnezeu și i-am încredințat acțiunea formativă din seminarele noastre, rugându-l în același timp „să cheme noi lucrători în via sa, deoarece secerișul este mult iar lucrătorii sunt puțini” (Lc. 10,2).

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă fraternă la care au participat toți invitații – laici, preoți, seminariști și episcopi în cadrul seminarului.

Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit de-a lungul anilor și celor care continuă să ne sprijine și, în mod deosebit, celor care au fost prezenți la eveniment: credincioși de-ai noștri, preoți, seminariști, episcopi dar și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din țară și străinătate, precum și reprezentanților instituțiilor statului de la nivelul local și de la nivelul național, precum Dl. Secretar de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, care a adresat un discurs celor prezenți.

Sperăm ca acest eveniment să fie, pentru biserica noastră, un nou imbold pentru trăirea autentică a credinței. Să trezească speranță în sufletele noastre și, desigur, să ne ajute să devenim din ce în ce mai mult o singură turmă, condusă de un singur Păstor!


Pr. Anton CIOBA

Rector

Galerie media (46)

2017-12-18