Home / Acasa

Ultimele ştiri

Cuvânt de bun venit (2010-09-25)

«Este esenţial ca Seminarul să fie perceput nu în mod exterior şi superficial, adică un simplu loc de locuit şi de studiu, ci într-un mod interior şi profund: ca o comunitate, o comunitate specific eclezială, o comunitate care retrăieşte experienţa grupului celor doisprezece uniţi cu Isus.»

Ioan Paul al II-lea, «Pastores dabo vobis, nr.60»

Citeste mai departe...

Momente ... (2010-05-09)

În perioada 8-9 mai 2010, comunitatea Seminarului orădean a avut un program mai special, întrucât a participat, în 8 mai, la pelerinajul anual de la Sighet, organizat în memoria Episcopilor, preoţilor şi a credincioşilor greco-catolici care au suferit şi au murit în lagărul de concentrare sighetean. De această dată  pelerinajul a fost deosebit, deoarece la celebrarea Sfintei Liturghii au fost prezenţi atât Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, cât şi Excelenţa sa, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Primirea reverendei - 2010 (2010-03-25)

Vrednic este?”

Cu aceste cuvinte a început drumul nostru pe calea preoţiei. Unii spun că primirea în seminar ar fi o confirmare a vocaţiei, dar eu sunt convins că aceşti paşi mărunţi ne oferă veridicitatea vocaţiei.

Citeste mai departe... Galerie media (69)

Pr. Coriolan Buzaşiu a trecut la Domnul (2009-11-11)

Părintele spiritual al Seminarului teologic - pr. Coriolan Buzașiu - a trecut la Domnul! Hristos și-a chemat la sine un slujitor care ne-a fost și ne este drag și prețios.

Citeste mai departe...

Hirotonire întru preoţie (2009-08-16)

Duminică 16 august a.c. a fost un moment de mare bucurie pentru zece diaconi care au fost hirotoniţi întru preoţie. Şi aceasta chiar la începutul „Anului Sacerdotal”. Ceremonia a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti celebrate de P.S.S. Virgil Bercea în Catedrala “Sfântul Nicolae” din Oradea. Diaconii care au fost sfinţiţi preoţi sunt: Anton Cioba, Anton Rus, Suciu Alexandru, Cristian Laslo, Tătar Ioan, Chiriloaie Marius, Dobocan Ionuţ, Bandici Emil, Fiţ Alexandru şi Remus Mârşu. Toţi aceştia sunt absolvenţi ai Seminarului Teologic „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea beneficiind de o bună pregătire teologică şi spirituală. La finalul ceremoniei, în numele preoţilor hirotoniţi cu această ocazie, a luat cuvântul Pr. Anton Cioba, iar discursul acestuia îl prezentăm în cele ce urmează:

Citeste mai departe...

Un nou Sfârşit de an (2009-06-30)

Am încheiat în această lună un alt an universitar. S-au terminat cursurile, s-au dat examene, iar viața comunitară s-a sfârșit. Încep vacanțele iar sosirea lor este ca o bine meritată perioadă în care activitatea obișnuită, pentru a descărca oboseala și pentru a pune cap la cap situațiile și învățămintele cu care ne-am ales din acest an.

Citeste mai departe...

Depunerea cererilor pentru preoţie (2009-05-24)

În cadrul Pelerinajului eparhial „pe urmele Sf.Apostol Pavel”, 16-24  mai, la Roma, seminariștii anului II au trăit unul dintre cele mai importante momente din intinerariul lor spre preoție. În fiecare an pe care-l petrece în Seminar, seminaristul face un pas important pe calea pe care și-a ales-o. Astfel, în anul I primește reverenda, în anul II depune cererea pentru admiterea printre candidații la diaconat și preoție, în anul III primește treapta lectoratului, iar în anul IV pe cea a ipodiaconatului. 

Citeste mai departe...

Sfinţirea reverendelor - 2009 (2009-03-25)

După cum citim în cartea Genezei : „Melchisedec, împăratul Salemului, a adus pâine și vin: el era preot al Dumnezeului Celui Prea Înalt” (Gn14, 18), în același fel, dorind să aducă laudă măreției Lui Dumnezeu, s-au înscris în Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” în anul întâi de studii: Popa Aurel (Oradea), Chișe Mircea (Oradea), Guiaș Grațian (Oradea), Șipoș Bogdan (Gherla, Cluj), Demian Mirel (Bixad, Satu Mare), Ursuleac Ionuț (Cacica, Suceava), Farcaș Dacian (Săpânța, Maramureș) și Haiduc Vlad (Halmășd, Sălaj) ca să urmeze calea Dumnezeului Întrupat, Isus Hristos: „de aceea Dumnezeu, voind să arate mai multă tărie moștenitorilor făgăduinței nestrămutarea hotărârii Sale, a intervenit cu un jurământ, pentru ca, prin două lucruri care nu se pot schimba și în care este cu neputință ca Dumnezeu să mintă, să găsim o puternică încurajare și noi, a cărora scăpare a fost să apucăm nădejdea care ne era pusă înainte, pe care o aveam ca o ancoră a sufletului, o nădejde tare și neclintită, care pătrunde dincolo de perdeaua dinăuntru, unde Isus a intrat pentru ca Înainte Mergător, devenind Mare Preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec.“ (Evrei 6, 17-20). Aceștia au ales calea preoției, astfel că: „lucrul acesta se face mai luminos când vedem ridicându-se, după asemanarea lui Melchisedec, un altfel de preot, pus nu potrivit legii pământești, ci potrivit puterii unei vieți nepieritoare” (Evrei 7, 15-16).

Citeste mai departe...

Sesiune de comunicări ştiinţifice - 2009 (2009-03-13)

În data de 13 martie a.c. a început, la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea, a treia ediție a Sesiunii de comunicări științifice studențești cu tema „Apostolatul tinerilor în Biserică”.

Citeste mai departe...

Exerciţii spirituale Haieu 2009 (2009-03-07)

În perioada 3-7 Martie 2009, studenții de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea au avut parte de o pregătire spirituală în vederea Sfintei Sărbători de Înviere a Domnului nostru Isus Hristos.    

Exercițiile spirituale s-au desfășurat în biserica greco-catolică, cu Hramul Nașterea Maicii Domnului din satul Haieu, iar locul de cazare a fost în apropierea bisericii.

Citeste mai departe...
<<Inapoi 1 ... 19 20
21
22 23 ... 25 Inainte>>