Home / Stiri

ŞTIRI

Alături de Pr. Mihai Vătămănelu, la pierderea mamei sale

Porțile cerului s-au deschis pentru a face loc sufletului Doamnei Maria Vătămănelu, mama Părintelui Vicar General, Mihai Vătămănelu. Ea s-a stins din viață la data de 10 ianuarie 2018. Maria Vătămănelu s-a născut în anul 1942, în localitatea Tămășeni, județul Neamț. A fost mama a 10 copii, pe care i-a crescut cu iubire, credință și dăruire, dedicându-le lor întreaga sa viața.

În acest moment de profundă tristețe, un grup de seminariști greco-catolici din Oradea împreună cu formatorii lor au luat parte, în data de 12 ianuarie, la înmormântarea mamei Maria. Pe lângă seminariștii orădeni, au dorit să îi fie alături părintelui  vicar, atât Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, împreună cu un grup de preoți greco-catolici, cât și numeroși credincioși din Eparhia de Oradea.

Dis de dimineată casa și curtea familiei Vătămănelu, din localitatea Tămășeni, Jud. Neamț, s-a umplut de credincioși care, împreună cu PS Virgil, preotii și seminariștii au dorit să își ia rămas bun de la cea care a fost mama Maria, rugându-se rozariul la catafalcul său.

Odată cu venirea Părintelui Paroh din Tămășeni, Beșleagă Petru, ceremonia înmormântării a început, iar cortegiul funerar condus de soborul de preoți latini și bizantini a pornit spre Biserica Romano Catolică Sfânta Fecioară Maria, Regină, unde, după ce s-a cântat Prohodul,  a urmat Parastasul oficiat de părintele Anton Cioba impreună cu seminariștii orădeni, iar mai apoi a avut loc Sfânta Liturghie de înmormântare.

În cuvintele de învățătură, Preasfințitul Virgil, a transmis câteva gânduri și cuvinte de încurajare familiei îndurerate, mărturisind copiilor acesteia că mama lor nu îi va mai aștepta ca de obicei cu cozonaci calzi în pragul casei, dar îi așteaptă în cer și pentru a fi impăcată dorește să își vadă copiii fericiți și împliniți în drumul vieții lor.

La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Mihai Vătămănelu a împărtășit câteva amintiri despre mama sa, prentru ca și cei care nu au cunoscut-o să reușească să o vadă prin ochii săi, așa cum era dânsa.

Trupul neânsuflețit a fost dus mai apoi la cimitir unde a avut loc ceremonia înhumării, iar cei apropiați împreună cu familia și-au luat un ultim rămas bun. Drept mulțumire pentru că au fost alături, familia a oferit tuturor celor prezenți o pomană în cinstea defunctei.

În drumul de întoarcere din Moldova, seminariștii și formatorii lor s-au oprit la Roman, unde au făcut o vizită Institutului Teologic Franciscan, fiind primiți cu multă căldură de Pr. Marius Bîlha, rectorul institutului și de Pr. Lucian Horlescu, care le-au prezentat institutul și diferite aspecte legate de viața comunitară a institutului și a comunității franciscanilor. De asemenea au făcut o oprire și la Schitul Sf. Cruce din Stânceni, unde Maica Eliane Pirot și Pr. Cornel Dîrle, în ciuda frigului de afară, i-au primit cu mare căldură și le-au prezentat realitățile de la Schit. Impresionantă a fost prezentarea bibliotecii schitului, care cuprinde peste 30.000 de volume dar și momentul de rugăciune din frumoasa bisericuță de lemn.

Pe traseul de întoarcere, grupul s-a oprit și la Reghin unde a făcut o vizită și a celebrat Sfânta Liturghie la Casa memorială Cardinalul Alexandru Todea. Acolo li s-a prezentat viața și personalitatea Cardinalului Todea de către Doamna Mariana, cea care a fost alături de Cardinal în ultimii ani ai vieții sale. 

Robert CHIRILOAEI,

Patrik NAGY,

Sergiu CHIRILOAEI,

Anul I

Galerie media (4)

2018-01-18