Home / Stiri

ŞTIRI

Președintele Trăian Băsescu a vizitat Colegiul Pio Romeno (2008-09-08)

În prima zi a vizitei sale oficiale în Italia (5-7 septembrie), președintele României, Traian Băsescu, a întânit comunitatea greco-catolică și romano-catolică din Roma la Colegiul Român Unit Pio Romeno. La începutul vizitei, președintele împreună cu soția sa, Maria Băsescu, au participat la un scurt Te Deum în biserica Colegiului, animat de credincioșii romano-catolici și de seminariștii greco-catolici.

Citeste mai departe...

Cereri Diaconat și Preoție - 2008 (2008-06-13)

„Iar de acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine (Gal. 2, 20)”.

În data de 13 iunie 2008, mai precis în ziua în care Biserica îl prăznuiește  pe Sf. Anton de Padova, seminariștii anului II al Seminarului Sfinții Trei Ierarhi au făcut unul din cei mai importanți pași din itinerarul spiritual ce-i va duce spre preoție. Cererile au fost depuse în fața PS Virgil Bercea. Acest eveniment s-a petrecut în cadrul Sfinteil Liturghii Arhierești care a avut loc de la orele 7:30.

Citeste mai departe...

Ultimul sunet de clopoțel - 2008 (2008-05-23)

Cu emoție în suflet, 50 de studenți din anii terminali ai Departamentului din Oradea al Facultății de Teologie greco-catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca au participat la cursul festiv și la ultimul sunet de clopoțel, cu ocazia absolvirii studiilor universitare. Ei au fost însoțiți de părinți, rude, profesori, colegi mai mici și prieteni.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Pelerinaj la Sighet 2008 (2008-05-10)

Acest pelerinaj a reprezentat mult pentru mine, iar aceasta se datorează faptului că am fost pentru prima dată la Sighet, pentru a participa la o manifestare de acest gen.

De fapt, acest eveniment a început cu o seară înainte, când am vizionat un film documentar din cadrul Memorialului Durerii, în care cardinalul Alexandru Todea vorbea despre perioada de suferință a Bisericii greco-catolice din România în timpul conducerii comuniste.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Pelerinajul la Sighet, un apel la ne-uitare - 2008 (2008-05-10)

Începând din 2003, la invitația Bisericii noastre, în fiecare an, în a doua sâmbătă din mai, se organizează un pelerinaj la Sighet. Procesiunea pornește de la Memorialul Durerii și se încheie cu Sfânta Liturghie la Cimitirul Săracilor.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Exercițiile spirituale - un moment de convorbire cu Domnul (2008) (2008-04-15)

În perioada 11-15 aprilie a.c. întregul colectiv al seminariștilor s-a deplasat în două locații diferite pentru a participa la exercițiile spirituale. Anii I și II au plecat spre Șinteu, împreună cu pr. Coriolan Buzașiu, fratele formator Lucian Leș, și pr. predicator Davide Muntoni, iar anii III și IV au pornit spre Cluj.

Citeste mai departe...

Sesiune de comunicări științifice - 2008 (2008-03-15)

În zilele de 14-15 marie a.c. a avut loc Sesiunea de comunicări studențești a studenților Departamentului de Oradea a Facultății de Teologie greco-catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca.

Citeste mai departe... Galerie media (13)

Binecuvântarea Reverendelor - 2008 (2008-03-12)

Și anul acesta, precum în fiecare an, a avut loc în ajunul Sărbătorii Întrării Domnului în Ierusalim un eveniment important pentru Seminarul nostru. Este vorba despre binecuvântarea reverendelor care s-a făcut în cadrul Sfintei Liturghii. Noile veșminte ce aveau să fie îmbrăcate de cei 15 seminariști au fost sfințite de către PS Virgil Bercea.

Citeste mai departe... Galerie media (19)

Două jubilee pentru seminarul nostru 1858-2008 (2008-02-11)

În ziua de 11 a luni februarie, Biserica privește cu recunoștință către Mama lui Dumnezeu. Acum 150 de ani, Fecioara Maria îi apărea Bernadetei Soubirous în firida stâncii Massabielle, din orășelul fracenz Lourdes, situat în munții Pirinei din Sudul Franței. Acum 150 de ani, Cerul și Pământul și-au dat întâlnire în acel loc, pentru că Paradisul a coborât pe o piatră golașă, prin Floarea Raiului care, tânără, strălucitoare și surâzătoare venea să umple de mireasma paradisului sufletul sărmanei copile analfabete, dar binevoitoare, și prin ea, al nostru al tuturor.

Citeste mai departe...

Hramul Seminarului - 2008 (2008-01-30)

În data de 30 ianuarie, de sărbătoarea celor trei mari ierarhi și mari dascăli ai Bisericii, Vasile, Grigore și Ioan, Seminarul orădean și-a sărbătorit hramul.

Punctul central al acestei sărbători a fost Sfânta Liturghie arhierească celebrată de PS Virgil Bercea. La această Sfântă Liturghie au fost invitate numeroase persoane, capela seminarului dovedindu-se a fi neîncăpătoare mulțimii credincioșilor. La începutul Liturghiei, PS Virgil i-a acordat părintelui Coriolan Buzașiu demnitatea de Iconom Stavorfor cu drept de purtare a crucii pectorale, pentru meritele sale deosebite pe parcursul celor aproape 16 ani de preoție. Momentul acordării acestei distincții a fost unul foarte emoționant, părintele Coriolan nesfiindu-se a-și arăta lacrimile, care erau o dovadă a faptului că și pentru dânsul, acest moment a fost copleșitor.

Citeste mai departe...