Home / Stiri

ŞTIRI

Orădenii în Pelerinajul de la Sighet

Pelerinajul la Cimitirul săracilor din Sighet a avut loc în ziua de 13 mai 2017, prezenți fiind credincioşi veniţi din toată țara pentru a se uni în rugăciune, aici unde pământul este presărat cu sângele martirilor Bisericii Greco-Catolice.

Eparhia de Oradea a fost reprezentată de către Păstorul său, Preasfinţia Sa Virgil Bercea și de un grup însemnat de preoți, persoane consacrate, seminariști și credincioși. 

Momentul de rugăciune a început cu procesiunea de la muzeul „Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistentei”, fosta închisoare comunistă unde au fost chinuiți și omorâți episcopii greco-catolici; credincioșii îndreptându-se spre Cimitirul săracilor de la periferia orașului, unde a fost săvârşită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfinţia Sa Vasile Bizău, episcop al Maramureşului alături de PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu, PS Claudiu Pop,  PS Petru Gherghel, PS Ioan Robu,  ES Miguel Maury Buendia – Nunţiu Apostolic în România și Republica Moldova și de ES Jean-Louis Bruguès – Arhivist și Bibliotecar al Sfintei Biserici Romane și de preoții prezenți.

În cuvântul de învăţătura adresat celor prezenţi, ES Miguel Maury Buendia – Nunţiu Apostolic în România și Republica Moldova,  a subliniat exemplul episcopilor martiri care au plătit cu prețul vieții lor apartenența la Isus Cristos, credința adevărată transmisă lumii prin urmașul apostolului Petru, Sfântul Părinte Papa.

 

Rugăciune pentru beatificarea servilor lui Dumnezeu

„Doamne Isuse Cristoase, Marele şi Veşnicul Preot al sufletelor noastre, Tu i-ai trimis pe apostolii şi discipolii Tăi în lumea întreagă, pentru a duce tuturor oamenilor vestea cea bună a iubirii Tale. În pragul sacrificiului Tău suprem pentru mântuirea lumii, la cina de pe urmă, Te-ai rugat Tatălui ceresc ca Biserica Ta să fie una.

Priveşte cu bunăvoinţă la poporul român, din sânul căruia i-ai ales pe Servii Tăi Valeriu Traian FRENŢIU, Iuliu HOSSU, Alexandru RUSU, Ioan BĂLAN, Ioan SUCIU, Vasile AFTENIE şi Tit Liviu CHINEZU - Episcopi morţi în faimă de martiri sub regimul comunist. Ei au dat mărturie despre Tine cu zel apostolic pe acest pământ şi şi-au pecetluit credinţa neclintită în Tine, în Biserica Catolică şi în urmaşul sfântului Petru, sfântul Părinte Papa, cu preţul martiriului lor.

Fă ca exemplul lor de credinţă şi de iubire să strălucească tot mai mult printre noi. Te rugăm aşadar, să arăţi şi pe pământ vrednicia acestor slujitori ai Tăi, ridicându-i la cinstea altarelor, iar nouă, prin mijlocirea lor, să ne dai harurile de care avem nevoie pentru ca toţi să fim o singură turmă cu un singur păstor.

Că Ţie se cuvine toată mărirea, cinstea şi închinăciunea, împreună cu Tatăl şi cu Spiritul Sfânt. Amin”.

 

Cristi NEAGOE

Anul III

 

Galerie media (40)

2017-05-13