Home / Stiri

ŞTIRI

24 de ore de Adorație Euharistică pentru vocații

A devenit deja o tradiție pentru seminariștii orădeni, aceea de a face din când în când câte 24 de ore de Adorație Euharistică în Capela Thabor din incinta Seminarului.

De data aceasta am răspuns invitației Sfântului Părinte Papa Francisc de a ne ruga pentru vocații. Este un mod plăcut ca în prima vineri din lună, Isus Euharisticul să fie adorat de viitorii preoți, de cei care își iau energia de la cel care este Izvorul vieții. 

Începând cu ora 22.00 a zilei de joi, 4 mai 2017, am celebrat începutul Binecuvântării Euharistice, moment în care s-a expus Sfântul Sacrament spre adorare. Rând pe rând - seminariști și formatori – am petrecut un anumit timp alături de Isus. Au fost momente în care i-am mulțumit pentru toate darurile pe care ni le-a făcut – mai ales pentru darul vieții și al sănătății. Apoi, i-am mulțumit pentru chemarea pe care ne-a adresat-o, de a-l urma îndeaproape și l-am rugat să ne întărească pe această cale.

Ne-am rugat pentru vocații. În centrul rugăciunilor noastre au fost vocațiile la preoție, la viața consacrată și, nu în ultimul rând, vocația fiecărui creștin de a duce mai departe Vestea cea bună. Mesajul Papei Francisc adresat întregii Biserici cu ocazia celei dea 54-a Zi mondială de rugăciune pentru vocații – zi celebrată în fiecare an în a 4-a Duminică de după Paști – ne privește pe fiecare dintre noi. Ne-am amintit de cuvintele lui Isus: „Secerișul este mare, însă lucrătorii sunt puțini. Rugați-l deci pe Domnul secerișului să trimită lucrători în secerișul lui” (Lc. 10,2), cuvinte adresate celor șaptezeci și doi de ucenici pe care i-a trimis să-l vestească. Mai mult decât atât, ceea ce le mai spune Isus ni se potrivește și nouă: „iată, vă trimit ca pe niște miei în mijlocul lupilor” (Lc. 10,3). Uneori ne cuprinde o frică, mai ales când privim în jur și vedem că lupii zilelor noastre încearcă din răsputeri să prade. Ne înspăimântă nu doar societatea secularizată care îl exclude pe Dumnezeu; nu ne înspăimântă nici măcar fanaticii care, în numele religiei, martirizează mii de creștini în toată lumea. Despre toate acestea Isus ne-a avertizat – „Dacă lumea vă urăște, să știți că pe mine m-a urât înainte de voi! Dacă m-au persecutat pe mine, vă vor persecuta și pe voi” (In. 15,18.20). Ceea ce ne înspăimântă cel mai tare sunt aceia care poartă haina de creștin dar se comportă diferit, chiar opus. Aceasta este lumea diluată în care trebuie să vestim Cuvântul. De aceea trebuie să ne hrănim tot mai mult din El. De aceea trebuie să devenim puternici, iar forța o luăm tot de acolo, de pe Altar.

Alături de Isus Euharisticul, am mai avut o prezență frumoasă care n-ea însoțit în rugăciune. Este Preacurata lui Mamă. Este Mama noastră din cer care ne ocrotește mereu. Se împlinesc 100 de ani de când apărea copilașilor la Fatima pentru ca, prin intermediul lor, să invite lumea la convertire. Statuia Maicii Sfinte de la Fatima a fost și este prezentă în Capela noastră privată în această perioadă, tocmai pentru a ne ajuta să ne aducem aminte zilnic de iubirea sa maternă care ne conduce la Isus.

Sfânta Euharistie și Sfânta Fecioară sunt cei doi stâlpi de care, dacă este ancorată, corabia Bisericii nu se va scufunda niciodată. Sunt cei doi stâlpi de care, dacă este ancorat, preotul, seminaristul, creștinul… nu se va scufunda niciodată!

Celebrarea celor 24 de ore de rugăciune s-au încheiat vineri seara când am rostit împreună rugăciuni pentru tânărul Felix care, după o cruntă perioadă, a pierdut lupta cu boala și a plecat, prea devreme – spunem noi, să-l întâlnească pe cel pe care noi l-am adorat și-l adorăm. A avut loc apoi Binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament.

Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru că ne oferă momente solemne de întâlnire cu El; momente în urma cărora obținem acele haruri de care avem nevoie pentru a-l mărturisi zi de zi! Lui să-i fie Gloria și mărirea în vecii vecilor!  

Pr. Anton CIOBA
Rector       

Galerie media (15)

2017-05-05