Home / Stiri

ŞTIRI

Pelerini ai păcii și unității în Țara Sfântă

În anul 1968, Papa Paul al VI-lea a proclamat ziua mondială a păcii pe care din acel an o sărbătorim pe data de 1 ianuarie. Cu ocazia primei zile mondiale a păcii , Sfântul Părinte trimis în Țara Sfântă 20 de tineri pelerini ai păcii, pentru a da o anumită importanță evenimentului.

În periada 28 decembrie 2007 - 6 ianuarie 2008 a avut loc în Țara Sfântă pelerinajul internațional al Acțiunii Catolice. Este vorba de un pelerinaj efectuat cu ocazia aniversării a 40 de ani de la prima zi mondială a păcii. Dacă în urmă cu 40 de ani au fost 20 de pelerini ai păcii din Italia, acum numărul pelerinilor păcii și ai unității în Țara Sfântă a fost de aproximativ 170. Este vorba de tinerii reprezentanți ai Acțiunii Catolice din diferite țări de pe 4 continente. Este vorba de țările: Burundi, Kenya, Congo, Ruanda, Uganda, Mali de pe continentul african; Argentina, Columbia, Costa Rica, Mexic, Nicaruaga, Peru, Venezuela, Chile din America; China, Filipine, Israel, Myanmar Birmania, Palestina de pe continentul Asiatic, și nu în ultimul rând țările din Europa: Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Italia, Malta, Polonia, România, Spania și Ucraina. Delegația din România a fost a doua ca număr după cea a Italiei, fiind formată din 19 tineri reprezentanți ai Acțiunii Catolice din România (ACRO), membrii ASTRU Blaj, Cluj și Oradea și Membrii AC Iași. Delegația a fost coordonată de Oana Tuduce, președinte ACRO, fiind alături de noi și Pr. Felix Roca, asistent spiritual general pe sectorul tineri din ACRO.

Nu pot să merg mai departe fără a mulțumi Domnului pentru că mi-a permis, și mai mult chiar, m-a chemat să calc și eu pe locurile pe care, în urmă cu aproape două mii de ani, El a călcat de atâtea ori. Experiența pe care am avut-o în acest pelerinaj a fost dublă. Este vorba de experiență pe plan personal și anume aceea de a fi prezent fizic în locurile despre care până acum am doar auzind vorbundu-se în Biblie; dar și de o experiență exterioară, anume aceea de a fi împreună pentru 9 zile, tineri din diferite părți ale lumii, cu diferite mentalități, din diferite culturi, care vorbesc diferite limbi, dar care, împreună, suntem fiecare în parte mădulare ale aceluiași Corp Mistic a lui Hristos - Biserica. Cuvintele sunt prea sărace pentru a putea exprima cu adevărat ceea ce am simțit atunci când ne-am rugat Calea Crucii pe adevărata Cale a Crucii, pe aceea pe care a trecut Isus cu crucea în spate. Să nu mai spun de locul răstignirii sau de Sfântul Mormânt al Domnului Hristos, de peștera în care s-a născut Isus sau de locul unde a avut loc Buna Vestire. Alte locuri sfinte pe care le-am vizitat sunt: Muntele Carmelului, Muntele Taborului, Lacul Tiberiadei, Muntele Fericirilor, Muntele unde Fecioara Maria a vizitat-o pe Sfânta Elisabeta și multe altele. Împreună am încercat să trăim Evanghelia, ajutați fiind de cei 14 preoți care ne-au însoțit și de episcopul Domenico Singalini, asistent spiritual național al Acțiunii Catolice din Italia. Aceștia, la fiecare loc sfânt au propus spre meditație pasaje biblice care relatează despre locul respectiv, citite în diferite limbi pentru ca fiecare pelerin să poată înțelege și pătrunde Cuvântul.

Un alt aspect impresionant este cel al realităților locale din Țara Sfântă. Orașul Bethleem  care face parte din statul palestinian este despărțit de Ierusalim, care aparține de statul Israel, de un zid de beton înalt de aproximativ 5 metri. De fapt, acest zid înconjoară întregul stat Israel. Locuitorilor din Palestina nu le este permis să treacă în Israel iar celor din Israel le este interzis să meargă în Palestina. Am realizat această realitate cruntă atunci când, împreună cu tinerii din Bethlehem, am vrut să plecăm la Ierusalim pentru a vizita locurile Sfinte de acolo. La punctul de frontieră, pe ei i-au coborât din autocar iar pe noi ne-au lăsat să trecem. Soldații înarmați de la forntieră erau mai tineri decât noi... aveau aproximativ 17 ani. În momentul în care noi am trecut și cei din Bethlehem au rămas jos, credeam că nu vor trece, însă până la urmă i-au lăsat și pe ei să treacă deoarece, pe baza pelerinajului pe care îl aveam împreună cu ei, au primit permise speciale de trecere, dar printr-un alt loc și au trecut pe jos. Așadar, pentru  tinerii din Bethlehem a fost un eveniment deosebit deoarece cu această ocazie au reușit să ajungă la tinerii creștini din Ierusalim și mai apoi din Nazaret. Nu îi desparte mare distanță, dar îi desparte un zid.

Dincolo de aceste aspeccte, pe unde am trecut am întâlnit frumoase comunități de creștini.... erau romano-catolici, greco-catolici (melkiți și maroniți), ortodocși greci și armeni. La Bethleem, împreună cu părintele nostru spiritual și cu încă doi seminariști am fost găzduiți într-o comunitate de călugărițe greco-catolice. Restul pelerinilor au stat în Centrul Sportiv al Acțiunii Catolice din Bethlehem. De la Bethlehem am pornit spre Nazareth iar pe drum spre Nazaret am străbătut Deșertul Ierihonului făcând Sfânta Liturghie la Biserica Franciscană din Ierihon. În Nazaret este o comunitate foarte frumoasă de catolici de diferite rituri. Am fost găzduiți în familii atât în Nazaret cât și în orașele învecinate: Cana, Renneh, astfel putând să cunoaștem îndeaproape trăirea creștinilor de acolo, în propriile lor familii.

Ultima Sfântă Liturghie împreună cu tinerii din Țara Sfântă am făcut-o la Biserica parohială de pe Muntele Carmelului iar după aceasta a sosit momentul cel mai emoționant și greu pentru tinerii de acolo, dar și pentru noi. Ne-am luat rămas bun... Lacrimile din ochii lor ne-au demonstrat că într-adevăr prezența noastră în mijlocul lor a însemnat pentru ei mai mult decât ne putem noi imagina. Le-am arătat că există și alți tineri care au aceeași credință ca și ei și nu sunt singuri pe acest drum. I-am încurajat să meargă înainte, amintindu-le că sunt descendenții oamenilor care l-au cunoscut pe Isus și au vorbit cu El... ei sunt urmașii apostolilor. I-am invitat să mergem împreună de acum înainte pe acest drum, iar aceasta se va realiza prin legăturile dintre noi, pe care le vom păstra dar și prin eventualele înfrățiri pe care le vom avea între asociațiile noastre.

Pelerinajul nostru s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie din data de 6 ianuarie celebrată de Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea în Bazilica Sfântul Petru din Vatican. După aceasta, fiecare s-a întors pe continentul său, în țara sa, în realitatea asociației sale, purtând însă această experiență extraordinară.

Anton CIOBA

ANUL IV

2008-01-06