Home / Stiri

ŞTIRI

În compania Fecioarei de la Fatima

Anul 2017 este bogat în aniversări! În Eparhia Greco-Catolică de Oradea avem două evenimente memorabile: sărbătorim 240 de ani de la fondarea Episcopiei și Jubileul celor 225 de ani de la înființarea Seminarului Teologic de la Oradea. Concomitent, întreaga Biserică Catolică este în sărbătoare, comemorând Centenarul aparițiilor de la Fatima, adică 100 de ani de când Maica Sfântă le-a apărut păstorașilor Lucia, Iacinta şi Francisc, în localitatea portugheză. 

Statuia este prezentă azi 6 Mai 2017 şi mâine 7 Mai 2017 în catedrala Sf. Nicolae din Oradea şi este o sculptură în lemn, făcută la Fatima. E o copie fidelă a aceleia originale, care este venerată la Sanctuarul portughez. De regulă, poate fi contemplată în biserica „Maica Domnului” a Mănăstirii Franciscane din Oradea.  
Ne alăturăm și noi în rugăciune și mulțumim Domnului pentru marele dar făcut omenirii la Fatima! Sfânta Fecioară s-a arătat ciobănașilor pentru a invita lumea la rugăciune, pocăință și la întoarcerea către Dumnezeu. În cazul în care omenirea refuza chemarea Ei, Maica Domnului a anunțat venirea celui de-al Doilea Război Mondial, precum și dificila perioadă pe care Biserica a avut-o de traversat din a doua jumătate a veacului trecut până în zilele de astăzi. Fecioara le-a dezvăluit păstorașilor toată suferința și martiriul pe care  „cei buni” aveau să-l îndure din cauza păcatului și a nelegiuirilor lumii. În această persecuție, întrevedem cu claritate suprimarea Bisericii Greco-Catolice, moartea de martir a Episcopilor noștri și, alături de ei, a atâtor preoți, călugări, călugărițe și credincioși.  
Îi mulţumim Sfintei Fecioare pentru aceşti 100 de ani în care Ea a arătat că este prezentă într-un chip deosebit alături de noi și celebrăm, cu întreaga Biserică, acest eveniment, prin pelerinajul unei statui a Maicii Domnului de la Fatima, care va vizita protopopiatele noastre! Nu toți vom reuși să mergem pelerini la Fatima…; însă Ea, Fecioara Preasfântă, devine Peregrină spre noi, vine Ea însăși să ne viziteze. Dacă priceasna pe care o știm cu toții spune: „Am venit, Măicuţă, să te mai vedem,/ Să-ți spunem necazul care-l mai avem”, în această situație vine Măicuța însăși să ne găsească acolo unde ne aflăm!  
Maica Sfântă vizitează locurile în care ne găsim și intră în lăcașurile noastre, pentru a împărtăși bucuriile și durerile noastre, pentru asculta ceea ce avem să-i spunem și pentru a ne spune ceea ce Fiul Ei dorește de la noi. Cultul acesta, însă, nu trebuie să devina o idolatrie! Chiar dacă statuia poate fi purtătoarea binecuvântării și chipul văzut al Neprihănitei, rugăciunea noastră nu se îndreaptă către o reprezentare materială (care poate fi un simplu obiect de lemn…), ci către Fecioara Maria – Maica Domnului, care, tocmai pentru că e invizibilă, ne este prezentată printr-o icoană sau o statuie. În Biserica Catolică există de multă vreme tradiția Fecioarelor Peregrine care, pe unde trec, lasă semne de pace, de mângâiere, de har și de convertire.  
La Fatima, pelerinii pot obține indulgența plenară cu binecuvântarea Sfântului Părinte, Papa Francisc, prin spovadă, împărtășanie și rugăciuni la intenția papei (Crezul, Tatăl nostru, Născătoare). De asemenea, indulgența o pot obține toți credincioșii care, spune Papa, se roagă înaintea unei imagini a Fecioarei de la Fatima cu aceleași intenții, animați de spiritul iubirii creștine.  
Fie ca Maica Domnului care va cutreiera Eparhia de Oradea și toate protopopiatele acesteia să aducă har și pace, un suflu nou în munca pastorală, să îi mângâie pe credincioși, să-i aline pe îndurerați, să-i ajute pe prunci să crească bine, să-i călăuzească pe tineri, să ne ocrotească familiile, să ne dăruiască tuturor binecuvântarea lui Dumnezeu!  

 
†Virgil Bercea            

  Episcop       

La Fatima, acum 100 de ani...  
Istoria apariţiilor de la Fatima

 

Galerie media (30)

2017-05-07