Home / Stiri

ŞTIRI

Exercițiile spirituale ale seminariștilor orădeni la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca

În perioada 29 martie – 1 aprilie 2023, comunitatea Seminarului Teologic Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, cu prilejul apropierii Sărbătorii Învierii Domnului Isus Hristos, a avut marea bucurie de a-și organiza exercițiile spirituale caracteristice perioadei Postului Mare, la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca.

Aceste zile de meditație și rugăciune au fost îndrumate de către Părintele Olivo Bosa, din ordinul iezuiților, care ne-a ajutat zilnic, prin temele alese, să ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu.  Cu ajutorul părintelui, am reușit să ne întărim relația cu Tatăl Ceresc, cunoscând faptul că pentru a crește în această relație avem nevoie de credință și de dragoste față de Dumnezeu, cel care ne oferă tot ce avem nevoie pentru a ajunge la El. Isus Hristos ne ajută să ne redobândim demnitatea noastră ca fii ai lui Dumnezeu, demnitate pe care am pierdut-o prin păcatul comis de protopărinții noștri.

Aprofundând meditațiile propuse de Pr. Olivo, prin studiul biblic, am reflectat asupra istoriei mântuirii, care începe prin prima persoană cu care a intrat Dumnezeu în relație, pe care a căutat-o și pe care a chemat-o să-L urmeze, Avraam. Acesta a renunțat la tot pentru a putea să urmeze drumul către Tatăl nostru (Geneza 12, 1-20). În spatele acestui text biblic, prin cuvinte, Domnul dorește să ne vorbească și să ne îndrume pentru a parcurge la rândul nostru acest drum, care ne duce spre El.

Un alt subiect important pe care l-am parcurs și l-am aprofundat în aceste zile binecuvântate a fost rugăciunea. Părintele Olivo a subliniat cât de importantă este întâlnirea cu Domnul, cât de important este să fim pregătiți de această întâlnire, rugăciunea fiind un exercițiu tainic, care trebuie trăit în tăcere, așa că am parcurs un program de Silentium Sacrum în toate aceste zile de meditație, pentru a intra într-o profundă meditație, vorbind doar cu Dumnezeu, fiindcă scopul reculegerilor spirituale este de a ne apropia și de a ne întări relația cu El.

Oficiul liturgic a fost asigurat de Pr. Rector Anton Cioba, Pr. Vicerector Alin Vara, Pr. Spiritual Anton Rus, de Pr. diacon Javier Orozco și de ipodiaconii Andrei Alexa și Gabriel Pop.

Dorim să-i mulțumim părintelui Olivo Bosa pentru toate gândurile și pentru reflecțiile pe care ni le-a împărtășit în aceste zile pline de har, care ne-au ajutat să înțelegem cât de importantă este relația noastră cu Dumnezeu.

 Luca BRÎNDUȘE,

            Anul I

Galerie media (10)

2023-04-03