Home / Stiri

ŞTIRI

Ziua porților deschise la Seminarul Greco-Catolic și la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea

Într-o societate aflată în continuă schimbare, educația și credința joacă un rol crucial în dezvoltarea tinerilor. În acest context, vineri, 9 iunie 2023, Seminarul Teologic Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, împreună cu departamentul Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, a avut bucuria de a organiza Ziua Porților Deschise, oferind o oportunitate unică pentru tineri de a explora și descoperi universul fascinant al Seminarului și al Facultății de Teologie Greco-Catolică.

Această zi specială a oferit oportunitatea de a interacționa cu studenți, absolvenți, profesori și cu personalul instituțiilor de învățământ, precum și de a experimenta atmosfera plină de spiritualitate și învățământ de înaltă calitate oferită de aceste instituții.

Evenimentul a început la ora 12:00 în Aula Magna a Seminarului cu un cuvânt de bun venit adresat de către părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului, care a prezentat pe scurt Seminarul și Facultatea, vorbind și de oferta educativă a celor două instituții. Părintele a mulțumit tuturor celor prezenți pentru vizita făcută și pentru timpul acordat acestei vizite, totodată a adus mulțumiri în numele domnului Ionuț-Mihai Popescu, directorul departamentului din Oradea și a întregului colectiv al Seminarului și al Facultății din Oradea.

În continuare, Samuel Roșu, seminarist și student în anul III, a oferit celor prezenți o mărturie vocațională sinceră, transmițând celor de față gânduri sincere de apropiere și încurajându-i să treacă peste toate încercările pentru a face, într-un final, ceea ce sunt chemați să facă, pentru că doar așa pot să fie cu adevărat fericiți.

După mărturisirea caldă făcută de către Samuel, părintele Antoniu Suciu, absolvent al Seminarului și al Facultății din Oradea și actual părinte spiritual la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu și administrator al Complexului Seminarului din Str. Parcul Traian 20, a oferit la rândul său o mărturie sinceră despre cum a reușit să-și descopere chemarea și bucuria pe care a avut-o când în sfârșit și-a dat seama ce trebuie să facă cu viața sa, lăsând o posibilă carieră frumoasă pentru care se pregătea, pentru a îmbrățișa haina preoțească și pentru a-l urma mai îndeaproape pe Dumnezeu.

La finalul acestor frumoase mărturii vocaționale, părintele rector i-a invitat pe cei prezenți să viziteze Seminarul Greco-Catolic și Facultatea de Teologie Greco-Catolică: aulele de curs, atelierul de recondiționare de picturi, biblioteca, terenul de sport, câteva camere de cazare. Către încheierea vizitei, cei prezenți s-au oprit în capela Seminarului, acolo unde au fost întâmpinați de către corul Schola Cantorum condus de către lect. univ. dr. Radu Mureșan. Maestrul Radu Mureșan împreună cu seminariștii au oferit o mică ,,degustare” a ceea ce reprezintă muzica bizantină, prin cântările ,,Împărate ceresc”, ,,Doamne strigat-am”, ,,Ca pe împăratul”. La final, maestrul Radu Mureșan  i-a invitat pe cei prezenți să se alăture corului prin cântarea ,,Laudemus Virginem” reușind o interpretare minunată.

În încheiere, părintele Antoniu Suciu alături de câțiva voluntari din rândul celor prezenți a făcut o demonstrație asupra modului în care un preot cădește, explicând rolul cădelniței și motivele din spatele cădirii.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească, îi timpul căreia au avut loc discuții și împărtășiri ale celor prezenți.

Mulțumim vizitatorilor pentru timpul acordat și îi așteptăm cu multă dragoste să se întoarcă în curtea noastră în calitate de studenți și de seminariști. Mulțumim de asemenea și preoților spirituali și profesorilor de la Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” pentru colaborare.

            Andrei ALEXA,

Anul IV

Galerie media (20)

2023-06-12