Home / Stiri

ŞTIRI

Seară de spiritualitate dedicată lui Iuliu Maniu

Luni, 27 martie 2023, la inițiativa Preasfințitului Virgil, Seminarul Teologic „Sfinții Trei Ierarhi” a fost gazda unei seri de spiritualitate dedicate comemorării marelui om politic, Iuliu Maniu. Evenimentul a început cu celebrarea Liturghiei Darurilor Înaintesfințite, iar apoi a continuat cu proiecția filmului „Remember  Iuliu Maniu - 1986”.

Filmul este o producție a „Casei Memoriale Iuliu Maniu” de la Bădăcin și prezintă un episod petrecut în anul 1986, când un grup de tineri din aceeași localitate a organizat o comemorare a lui Iuliu Maniu, într-o vreme în care însăși menționarea numelui acestuia era de negândit. Cu entuziasmul vârstei, tinerii au mers într-o seară la mormântul părinților lui Iuliu Maniu, au cântat un cântec compus într-o zi (o compoziție care astăzi este imnul Liceului „Iuliu Maniu” din Oradea), au depus flori, s-au rugat. Intervenția Securității nu a întârziat: interogatoriile au început de a doua zi, liderul informal al grupului a fost retrogradat la locul de muncă, iar impactul acelor zile de teroare nu a fost uitat niciodată de protagoniști. Un gest aproape banal într-o societate liberă a căpătat, în plin totalitarism, rangul de întâmplare emblematică.

După vizionare, au vorbit Preasfințitul Virgil și părintele Cristian Borz, parohul din Bădăcin și artizanul creării Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din localitate. S-a accentuat importanța memoriei ca act esențial al unei atitudini etice și spirituale sănătoase, moștenirea credinței și curajul asumării unui apostolat care cere sacrificii atipice în lumea contemporană. 

Redacția

Galerie media (10)

2023-03-28