Home / Stiri

ŞTIRI

Vocea studenților din Oradea a ajuns la urechile Papei Francisc

Prezența voastră transmite ecoul vocii studenților, a profesorilor diferitelor discipline și a celor care, prin munca cea mai ascunsă, contribuie la bunul mers al instituțiilor voastre formative, al culturilor, al Bisericilor locale, al popoarelor – astfel i-a salutat Papa Francisc pe participanții la Conferința internațională despre Pastorația universitară, organizată de către Dicasterul Vaticanului pentru Cultură și Educație, la Roma, în zilele de 23 și 24 noiembrie 2023.

La finalul lucrărilor, după celebrarea Sfintei Liturghii în Bazilica Sfântul Petru de către Cardinalul José Tolentino de Mendonça, prefect al Dicasterului pentru Cultură și Educație, împreună cu peste 200 de preoți din peste 40 de țări, liturghie la care au participat și cei peste 100 de laici participanți la conferință, întregul grup a fost primit într-o audiență specială de către Papa Francisc care, după ce a adresat tuturor mesajul său, i-a salutat personal pe fiecare.

Tema Conferinței: Către o viziune poliedrică a fost dezbătută atât în plen, de către conferențiarii de seamă ai Bisericii Catolice, atât clerici cât și laici, dar a fost și în centrul discuțiilor pe grupuri care au avut loc spre finalul lucrărilor, având astfel posibilitatea fiecare participant să împărtășească din realizările și provocările întâmpinate în mediul de activitate din care provine. Delegatul Preasfințitului Virgil pentru a participa la acest eveniment a fost Pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Eparhial din Oradea.

Pentru Sfântul Părinte, figura geometrică a poliedrului este importantă și o folosește de la începutul pontificatului său pentru a scoate în valoare viziunea unei pastorale diferențiate în care fiecare latură este importantă și își păstrează originalitatea, spre deosebire de viziunea sferică, în care fiecare punct este la aceeași distanță de centru. În acest sens, Papa Francisc a încredințat tuturor lucrătorilor pastorali din cadrul universitar trei atitudini pe care să le pună în practică și anume: valorificarea diferențelor, însoțirea tuturor cu grijă și acționarea curajoasă.

În cuvântul de deschidere, Cardinalul Tolentino a vorbit despre lucrările Sinodului despre sinodalitate, subliniind dimensiunea misionară pe care o are acțiunea pastorală atât în universitățile catolice cât și în toate universitățile în care își desfășoară activitatea creștinii catolici. Universitatea trebuie să fie un loc al incluziunii sociale, întrucât aceasta este formată din toți membrii ei, fie profesori, studenți sau personal auxiliar. În același timp este foarte important ca în universitate să se dea mărturie despre felul în care experiența religioasă își aduce aportul la cultură.

Părintele Antonio Spadaro SJ, subsecretarul Dicasterului, a scos in evidență rolul imaginației în acțiunea pastorală. Isus însuși ne învață să facem apel la imaginație. Când le vorbește ucenicilor despre Împărăția lui Dumnezeu, Isus le solicită imaginația, iar dacă noi nu avem imaginație stingem credința, a spus părintele Spadaro.

În cadrul mesei rotunde au intervenit patru persoane cu specializări diferite: Pr. Bert Daelemnas SJ, arhitect și critic de artă la Universitatea Pontificală Comilas din Spania, Prof. Isabella Guanzini, teolog de la Universitatea Catolică din Linz (Austria), Ivana Pais, sociolog de la Universitatea Catolică Sacro Cuore din Italia și Andrea Riccardi, fondator al Comunității Sant’Egidio. Dezbaterile au avut în centru aspecte cu privire la lumea actuală în care universitatea, ca loc intergenerațional, are o importanță deosebită. Conflictul dintre generații este acum, mai mult ca oricând, o reală provocare, întrucât de cele mai multe ori adulții nu se gândesc la moștenirea pe care o lasă generațiilor tinere iar tinerii găsesc cu greutate la adulți ceea ce caută și răspunsuri la întrebările fundamentale ale vieții. Mai mult decât atât, comunicarea deficitară dintre studenți și profesori face adesea ca procesul educativ să se desfășoare cu greutate. În acest context s-a adus în discuție îndemnul pe care Papa Francisc l-a făcut recent artiștilor și anume acela de a visa. Modelul pe care îl propune Sfântul Părinte pentru o posibilă împăcare între generații este acela de ascultare a tinerilor artiști deoarece ei sunt profetici și prin modul lor de a vedea lumea pot oferi variante noi și creative de abordat anumite problematici. Îndemnul final și, probabil cel mai important al acestei sesiuni de lucru, a fost acela de a ne întoarce la noi. Dar nu la noi-ul de ieri ci la noi-ul de azi și de mâine.

Un alt moment deosebit de interesant și ziditor a fost acela al împărtășirii de experiențe ale pastorației universitare din diferite națiuni. Au vorbit reprezentanți din Abidjan - Coasta de Fildeș (Africa), Lyon – Franța, Rio de Janeiro – Brazilia, Santiago de Chile – Chile, Seul – Corea de Sud și Washington – SUA. În urma expunerilor, cei prezenți au participat cu diferite mărturii dar și cu întrebări edificatoare.

Trebuie amintit, la final, cuvântul de recunoștință al Sfântului Părinte față de toți participanții și în mod special salutul pe care îl transmite Papa tuturor studenților, autorităților academice și personalului auxiliar al universităților din care au provenit cei prezenți. I-a asigurat pe toți de rugăciunea sa și a cerut tuturor să nu uite să se roage pentru el.

 Redacția

Galerie media (12)

2023-11-28