Home / Acasa

Ultimele ştiri

Sfinţirea reverendelor - 2009 (2009-03-25)

După cum citim în cartea Genezei : „Melchisedec, împăratul Salemului, a adus pâine și vin: el era preot al Dumnezeului Celui Prea Înalt” (Gn14, 18), în același fel, dorind să aducă laudă măreției Lui Dumnezeu, s-au înscris în Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” în anul întâi de studii: Popa Aurel (Oradea), Chișe Mircea (Oradea), Guiaș Grațian (Oradea), Șipoș Bogdan (Gherla, Cluj), Demian Mirel (Bixad, Satu Mare), Ursuleac Ionuț (Cacica, Suceava), Farcaș Dacian (Săpânța, Maramureș) și Haiduc Vlad (Halmășd, Sălaj) ca să urmeze calea Dumnezeului Întrupat, Isus Hristos: „de aceea Dumnezeu, voind să arate mai multă tărie moștenitorilor făgăduinței nestrămutarea hotărârii Sale, a intervenit cu un jurământ, pentru ca, prin două lucruri care nu se pot schimba și în care este cu neputință ca Dumnezeu să mintă, să găsim o puternică încurajare și noi, a cărora scăpare a fost să apucăm nădejdea care ne era pusă înainte, pe care o aveam ca o ancoră a sufletului, o nădejde tare și neclintită, care pătrunde dincolo de perdeaua dinăuntru, unde Isus a intrat pentru ca Înainte Mergător, devenind Mare Preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec.“ (Evrei 6, 17-20). Aceștia au ales calea preoției, astfel că: „lucrul acesta se face mai luminos când vedem ridicându-se, după asemanarea lui Melchisedec, un altfel de preot, pus nu potrivit legii pământești, ci potrivit puterii unei vieți nepieritoare” (Evrei 7, 15-16).

Citeste mai departe...

Sesiune de comunicări ştiinţifice - 2009 (2009-03-13)

În data de 13 martie a.c. a început, la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea, a treia ediție a Sesiunii de comunicări științifice studențești cu tema „Apostolatul tinerilor în Biserică”.

Citeste mai departe...

Exerciţii spirituale Haieu 2009 (2009-03-07)

În perioada 3-7 Martie 2009, studenții de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea au avut parte de o pregătire spirituală în vederea Sfintei Sărbători de Înviere a Domnului nostru Isus Hristos.    

Exercițiile spirituale s-au desfășurat în biserica greco-catolică, cu Hramul Nașterea Maicii Domnului din satul Haieu, iar locul de cazare a fost în apropierea bisericii.

Citeste mai departe...

Sfințirea icoanei Sfintei Fecioare (2008-12-09)

Marți, 9 decembrie 2008, cu începerea de la orele 17:00, a avut loc în incinta Seminarului orădean o seară de rugăciune în cinstea încheierii anului jubiliar al Aparițiilor Sfintei Fecioare de la Lourdes. Cu această ocazie a fost sfințită și icoana Neprihănitei din grota Seminarului.

Citeste mai departe...

Hirotesire întru lectorat (2008-12-06)

Sâmbătă, 6 decembrie 2008, cu ocazia sărbătoririi hramului Catedralei, în cadrul celebrării Sfintei Liturghii, un grup de seminariști din anul al treilea a primit treapta lectoratului, prin ritualul săvârșit de către Preasfinția Sa, Virgil Bercea.

Citeste mai departe...

Hirotesire întru ipodiaconat - 2008 (2008-12-06)

Sărbătoarea Sfântului Nicolae a însemnat pentru seminariștii anului IV o zi specială, plină de daruri spirituale, deoarece în această zi trei seminariști au primit treapta ipodiaconatului, o treaptă mult așteptată în parcursul lor spre Sfânta Taină a Preoției.

Citeste mai departe...

Sfințire de preot (2008-11-06)

Sâmbătă, 6 noiembrie 2008, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, pe lângă momentul în care seminariștii anilor II și III au primit treapta lectoratului și a ipodiaconatului, a mai avut loc un alt eveniment special. Cristian Andrei Pop, fost seminarist al Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea a fost hirotonit preot prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Virgil Bercea. La sfârșitul Sfintei Liturghii el a rostit o cuvântare emoționantă ce vădea o adâncă trăire spirituală.

Citeste mai departe...

Pelerinaj Paulin (2008-11-02)

Biroul pastoral al Episcopiei Greco-Catolice din Oradea sub conducerea Părintelui Popa Paul și a Ramonei Dragoș a organizat un pelerinaj care străbătea mai multe „oaze” din Italia în vederea atingerii unor scopuri spirituale. Acesta s-a desfășurat pe perioada 24 octombrie - 1 noiembrie anul curent, la care au participat studenți și elevi din cadrul diferitelor licee sau facultăți din Oradea.

Citeste mai departe...

La 60 de ani de la începutul persecuției (2008-10-28)

Fără a cădea în reverii nostalgice ori în lecturi triumfaliste, amintirea tributului plătit de către înaintașii noștri în credință pentru fidelitatea lor față de Scaunul petrin, traversează viața și credința noastră de astăzi. Amintirea jertfei și a trăiniciei mărturiei lor este în mod obiectiv un punct de reântoarcere, prin care trecând, să ne regăsim pe noi înșine.

Citeste mai departe...

Președintele Trăian Băsescu a vizitat Colegiul Pio Romeno (2008-09-08)

În prima zi a vizitei sale oficiale în Italia (5-7 septembrie), președintele României, Traian Băsescu, a întânit comunitatea greco-catolică și romano-catolică din Roma la Colegiul Român Unit Pio Romeno. La începutul vizitei, președintele împreună cu soția sa, Maria Băsescu, au participat la un scurt Te Deum în biserica Colegiului, animat de credincioșii romano-catolici și de seminariștii greco-catolici.

Citeste mai departe...