Home / Stiri

ŞTIRI

Sfințire de nou altar și hirotonire de diacon

În contextul Zilei Mondiale a Săracului, duminică, 19 noiembrie 2017 în Parohia Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Franciscane din Oradea, a avut loc un dublu eveniment. Sfințirea noii mese a altarului și hirotonirea întru diacon a robului lui Dumnezeu Răzvan-Vasile Iacob. Ambele evenimente s-au realizat prin lucrarea mâinilor Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

Masa altarului reprezintă, din punct de vedere teologic, centrul săvârșirii Sfintei Jertfe Euharistice. Ea este prezentă chiar din perioada veterotestamentară, odată cu formarea cultului poporului evreu. Pentru evrei masa juca rolul principal, pe ea fiind jertfit mielul. În cazul creștinismului, acest rol este asumat de însuși Mântuitorul nostru Isus Hristos care este totodată preot, altar și miel de jertfă. Pentru biserica primară, masa altarului era locul indispensabil săvârșirii Sfintei Liturghii. În timpul sfințirii mesei altarului episcopul o spală cu apă de trandafir, apă sfințită și mir, toate elemente ale nobilității, folosite în perioada regală a poporului ales. Episcopul, așază în Sfânta Masă sfintele moaște ca semn al faptului că sfinții sunt temelia Bisericii de astăzi, după cum spunea și Tertulian: „Sângele martirilor, sămânța creștinismului”. Pe masă sunt așezați, în cele patru colțuri, Sfinții Evangheliști ca semn al misiunii Bisericii care continuă să propovăduiască Evanghelia lui Hristos.

Tot în cadrul aceleiași Sfinte Liturghii a fost ridicat la treapta sfintei diaconii robul lui Dumnezeu Răzvan-Vasile Iacob, originar din parohia „Nașterea Maicii Domnului”, Călinești-Oaș, județul Satu Mare. Diaconatul își are fundamentul în perioada apostolilor; după cum prezintă și cartea Faptelor Apostolilor, apostolii au căutat șapte bărbați cu nume bun pe care să îi facă diaconi. Grecescul „diakonos” înseamnă servitor. În vechime diaconii aveau îndatoriri mai simple, dat fiind și faptul că încă riturile nu prinseseră rădăcini. Diaconului îi reveneau sarcina de a citi Sfânta Evanghelie, de a pregăti sfintele vase, de a ajuta la servirea mesei în cadrul agapei de la finalul Sfintei Liturghii etc.

În ziua de azi, chiar dacă diaconului îi revin mai multe activități precum: potrivirea sfintelor taine, ridicarea darurilor, citirea ecteniilor etc., ceea ce a rămas neschimbat este rolul slujirii. Diaconul este ajutorul preotului și a episcopului în săvârșirea Sfintei Liturghii și în cadrul celorlalte servicii religioase.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Virgil Bercea a sfințit noile confesionale, realizate cu ajutorul oamenilor de bună credință din parohie.

 

 Baidoc Claudiu- Adrian

Anul III

Galerie media (46)

2017-11-19