Home / Stiri

ŞTIRI

Întâlnirea formatorilor din seminarele greco-catolice din Europa la Lviv, Ucraina

În perioada 23-27 august 2017, s-a desfășurat la Lviv (Ucraina), a treia ediție a Întâlnirii Formatorilor din Seminarele Greco-Catolice din Europa. După ce anul trecut ne-am întâlnit în România, la Oradea, în acest an, la invitația fraților din Ucraina, am mers să cunoaștem realitățile și frumusețea Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.

La acest eveniment au participat delegațiile seminarelor greco-catolice din România, Ungaria, Slovacia, Germania și Ucraina. Din România au participat: Pr. Călin Bot, rectorul Seminarului Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj Napoca, iar delegația Seminarului Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan din Oradea, a fost formată din Pr. Anton Cioba, rector; Pr. Eduard Roman, administrator și Fr. Florin Bode, vicerector. Seminarul Sf. Atanasie din Nyiregyháza, Ungaria a fost reprezentat de Pr. Tamás Kruppa, rector și de Pr. Bence Polgári, prefect. Delegația Seminarului Episcop Petru Pavel Gojdiča  din Preșov, Slovacia a fost formată din Pr. Miroslav Dancák, rector, Pr. Josef Gača, vicerector și de Pr. Marko Durlák, director spiritual. Colegiul Oriental din Eichstätt, Germania, a fost reprezentat de Pr. Olexandr Petrynko, rector. Delegația Seminarului gazdă a fost formată din Pr. Ihor Boiko, rector și de Pr. Mykhaylo Lesiv, vicerector. Cu formatorii celorlalte seminare ucrainene pe care le-am vizitat ne-am întâlnit acasă la ei, putând vedea în același timp realitățile seminarelor lor și împărtășindu-ne experiențele reciproce.

Întâlnirea a început miercuri seara cu Vecernia, celebrată în Seminarul Greco-Catolic „Sfântul Spirit” din Lviv, urmată de o scurtă prezentare a istoriei Bisericii Greco-Catolice din Ucraina. A doua zi, după celebrarea Sfintei Liturghii, am vizitat centrul istoric al orașului, bucurându-ne de frumusețile unui oraș întemeiat la jumătatea secolului XIII: clădiri vechi înscrise în patrimoniul UNESCO, biserici în diferite stiluri arhitecturale, etc. După vizitarea Catedralei „Sfântul Gheorghe”, toți participanții au luat prânzul împreună cu Mitropolitul Greco-Catolic de Lviv, IPS Ihor Vozniak și Episcopul auxiliar de Lviv, Volodymyr Hrutsa. După prânz, am plecat spre Institutul Teologic „Veniamin Rytskyi” al călugărilor bazilieni, unde am intrat în contact cu mediul monastic ucrainean.

În cea de-a doua zi a întâlnirii, am celebrat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Sofia” din cadrul Universității Catolice din Ucraina (UCU), după care Părintele Rector Bohdan Prach ne-a condus pe holurile universității, explicându-ne când și cum a luat ființă această prestigioasă instituție pentru educație și cercetare. UCU a fost fondată de Biserica Greco-Catolică din Ucraina în 2002. Mii de studenți se înscriu în fiecare an în programe universitare și post-universitare, cu specializare în teologie, filosofie, studii ecumenice, istorie, asistență socială, jurnalism, mass-media, comunicare, psihologie, sociologie, administrație publică, informatică, afaceri, antreprenoriat, tehnologie management, resurse umane si dezvoltare organizațională. Peste 200 de tineri care se pregătesc să devină preoți  studiază aici. În plus, mai mult de 1300 de studenți participă la programe de non-grade și certificat (formare de conducere, bioetica, limbi străine, drepturile omului, iconografie, sănătate mintală, etc). După încheierea vizitei, am plecat spre Drohobych unde am vizitat seminarul și Catedrala „Sfânta Treime” din localitate.

Sâmbătă, în cea de-a treia zi, Sfânta Liturghia a fost celebrată la Seminarul din Rudno, o localitate lângă Lviv unde până în anul 2005 când s-a terminat noua construcție din Lviv, funcționa seminarul. După vizita seminarului care, în urmă cu câțiva ani, număra aproape 500 de seminariști, am plecat spre Ivano-Frankivsk, unde, conduși de superiorii seminarului, am vizitat Universitatea Teologică „Sfântul Ioan Gură de Aur”, clădirea Mitropoliei precum și seminarul. Spre seară am ajuns la Zarvanytsya, cel mai mare sanctuar marian din Ucraina. A fost impresionant să vedem sute de oameni, și mai ales tineri, care se îndreptau, pe jos, spre acest loc sacru, deoarece se apropia sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ei urmând calendarul iulian.

În cele cinci zile petrecute în Ucraina, am întâlnit o biserică greco-catolică care, deși a împărtășit și ea durerile și suferințele provocate de regimul comunist, a reușit să se reclădească în așa fel încât să redevină pentru ucraineni un punct de referință.

Următoarea întâlnire se va desfășura la finalul lunii august a anului 2018 în Ungaria, la Seminarul Greco-Catolic Sf. Atanasie din Nyiregyháza.

Aducem mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce ne oferă și mai ales pentru că, în această întâlnire, am reușit să ne îmbogățim reciproc din experiențele pe care Bisericile noastre Greco-Catolice, încercate de-a lungul anilor, le trăiesc și, nu în ultimul rând, mulțumim gazdelor care ne-au primit cu bucurie și s-au ocupat de noi pe toată perioada prezenței în Ucraina.

Fr. Florin BODE

Vicerector 

Galerie media (55)

2017-09-01