Home / Stiri

ŞTIRI

2017 – ANUL JUBILEELOR

Viața noastră este alcătuită din clipe, ore, zile și ani. La finalul fiecărui an, ne uităm în urmă și, după ce tragem linie, realizăm că în cele 365 de zile am avut ocazia să trăim experiențe banale și/sau deosebite; bune și/sau mai puțin bune. Unele lucruri care se întâmplă ne rămân în minte, altele sunt uitate imediat. Pornind de la faptul că orice experiență trăită are un rost în viața noastră, este important să medităm atât la cele bune cât și la cele mai puțin bune și, la lumina reflecției, să fim mai determinați să ne transformăm în fiecare zi, pentru a ajunge la cea mai bună variantă a noastră.

Anul 2017 este un an al Jubileelor. Este un an al aniversărilor. Este un an al cifrelor rotunde. În acest an am putut să ne amintim de felul în care Dumnezeu lucrează în Biserică… de felul cum, de fapt, Dumnezeu lucrează în viața noastră. Anul 2017 ne-a provocat la aducere aminte. Ne-a provocat să ne întoarcem în istorie pentru ca, reparcurgând-o, să putem înțelege mai bine prezentul și să luăm decizii pentru viitor.

În anul 2017 se aniversează 400 de ani de la fondarea Ordinului călugărilor Bazilieni. Se împlinesc 240 ani de la întemeierea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Se împlinesc 225 de ani de la întemeierea Seminarului nostru. Se împlinesc 100 de ani de la aparițiile Sfintei Fecioare la Fatima. Desigur că aceste aniversări nu sunt singurele care merită atenția noastră dar sunt cele care ne privesc pe noi în mod deosebit.

Pentru comunitatea Seminarului nostru a fost și încă este un an de har. Un an în care am devenit mai conștienți de misiunea pe care Cristos a încredințat-o apostolilor și continuă să ne-o încredințeze și nouă astăzi. Prin activitățile pe care le-am făcut în anul jubiliar 225, am încercat să vedem seminarul nostru și acțiunea formativă și comunitară zilnică în perspectiva invitației lui Isus adresate lui Petru: Paște oile mele! Paște mielușeii mei! (In 21, 15-17). Aici, în seminar, viitorii preoți se pregătesc pentru a deveni păstori. Se pregătesc pentru a putea răspunde invitației divine de a paște turma care le va fi încredințată, iar acest lucru se întâmplă de 225 de ani. Iată de ce este important să-i mulțumim acum, la ceas aniversar, lui Dumnezeu pentru darurile ce ni le dă. O vocație –un seminarist, un preot– este un dar pe care Dumnezeu îl face Bisericii Sale. Este un dar pe care Dumnezeu i-l oferă omenirii. Este un dar pe care Dumnezeu ni-l oferă nouă, tuturor!

Ne apropiem de încheierea Jubileului 225, eveniment care se va celebra în Catedrala Sf. Nicolae din Oradea, biserica mamă a întregii Eparhii, în data de 6 decembrie 2017, de Sărbătoarea Patronului Eparhiei de Oradea, Sfântul Nicolae. Este o sărbătoare a întregii Eparhii de Oradea, nu doar a Seminarului. Este o sărbătoare pe care o vom celebra împreună cu toți oaspeții din țară și străinătate: mitropoliți, arhiepiscopi, episcopi, preoți, seminariști și laici deopotrivă. Este o sărbătoare în care ne vom opri pentru o clipă și vom aduce mulțumiri solemne lui Dumnezeu, prin Sfânta Euharistie pe care o vom celebra (euharistie în limba greacă înseamnă mulțumire), pentru darul preoției oferit Bisericii Sale de-a lungul anilor. Îi vom mulțumi pentru toți preoții care s-au format în seminarul nostru dar și pentru cei care (încă) nu au devenit preoți. Îi vom mulțumi pentru seminariștii noștri și, desigur, îl vom ruga ca nici de acum înainte să nu lase turma Sa fără păstori și să cheme lucrători noi în secerișul Său, pentru că este mult, iar lucrătorii sunt puțini!

Mulțumim tuturor acelora care s-au gândit la noi în acest an jubiliar și ne-au sprijinit. Le mulțumim celor care ajută la procesul formativ din seminar în toate modalitățile posibile și îi asigurăm pe fiecare de prețuirea noastră și de pomenirea în rugăciune!

Vă așteptăm să celebrăm împreună încheierea Jubileului 225!

Programul liturgic de încheiere a Jubileului, la Catedrala Sf. Niacolae Oradea, animat de toți seminariștii greco-catolici din România este următorul:

 Marți, 5 decembrie 2017

18.00 – Acatistul Sfântului Nicolae

18.45 – Vecernia cu Litie și venerarea moaștelor Sfântului Nicolae

 Miercuri, 6 decembrie 2017 (Hramul Catedralei Sf. Nicolae)

10.00 – Sfânta Liturghie Arhierească de încheiere a Jubileului 225

În cadrul Sfintei Liturghii:

- seminariștii anului I vor fi înveșmântați de către PS Virgil Bercea cu reverenda;

- seminariștii anului III vor fi hirotesiți lectori;

- seminariștii anului IV vor fi hirotesiți ipodiaconi.

Pr. Anton CIOBA, Rector

2017-11-19