Home / Stiri

ŞTIRI

Pelerinaj la Sighet în cinstea episcopilor martiri (2018-05-12)

Sâmbătă, 12 Mai 2018, a avut loc pelerinajul anual desfășurat la Sighet, un pelerinaj dedicat episcopilor martiri morți în închisoarea comunistă de la Sighet. Pe lângă grupurile de pelerini veniți din toată țara, au participat și seminariștii de la Seminarul Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi din Oradea, însoțiți fiind de Pr. Rector Anton Cioba, de Vicerectorul Florin Bode, de și de Pr. Spiritual al Seminarului, Anton Rus.

Citeste mai departe... Galerie media (40)

Rugăciuni dedicate Sfintei Fecioare Maria în luna Mai (2018-05-09)

Luna mai este dedicată Preacuratei Fecioare Maria. În această perioadă, în mod deosebit, comunitatea Seminarului Teologic Greco-Catolic “Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea organizează diferite programe de rugăciune în cinstea Maicii Domnului. Astfel în seara zilei de 7 mai ne-am rugat Acatistul Sfintei Fecioare de la Fatima.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Pr. George CHIŞ - Mărturie vocațională în fața seminariștilor (2018-05-08)

În seara zilei de marți, 7 mai 2018, Pr. George Chiș, paroh la Valcău de Jos, Valcău de Sus și Sâg, Jud. Sălaj, a fost prezent în mijlocul comunității seminarului nostru, fiind invitat să dea o mărturie despre vocația sa la preoție. 

Într-un cadru familiar, Pr. George a împărtășit din trăirile sale din timpul chemării inițiale la preoție, apoi din viața de seminar și, desigur, din provocările ce le-a întâmpinat ca preot, în cei 11 ani de când a fost hirotonit.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

24 de ore de Adorație Euharistică pentru vocații (2018-05-07)

Seminarul nostru a adoptat de ceva timp obiceiul de a dedica prima vinere din luna Mai unei Adorații Eurahistice de 24 de ore. Intenția acestei rugăciuni a rămas aceeași: Dumnezeu să-i ajute pe cei chemați la viața consacrată să dea un răspuns pozitiv, dar și ca cei aflați deja pe drumul de formare în seminarii să nu se piardă, ci să-și amintească mereu scopul pentru care au pornit pe acest drum.

În seara zilei de joi (3 mai 2018), la ora 22:00 am celebrat începutul Binecuvântării Euharistice, moment în care s-a expus Sfântul Sacrament spre adorare. Rând pe rând – seminariști și formatori – am petrecut un anumit timp alături de Isus, multumindu-i pentru această a doua familie care este seminarul nostru și rugându-ne pentru aceia care sunt chemați să urmeze drumul spre viața consacrată și care s-ar putea alătura nouă.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Comunitatea seminarului din Oradea în vizită la Parohia din Beiuș (2018-04-22)

Duminica a treia după Sfintele Paști este închinată „Femeilor mironosițe”. Cu această ocazie, seminariștii orădeni au vizitat parohia greco-catolică cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”, din Beiuș, păstorită de părintele protopop Zorel Zima.  La Sfânta Liturghie au fost prezenți un sobor de patru preoți, protos fiind părintele rector al Seminarului din Oradea, Anton Cioba, care a și ținut cuvântul de învățătură. Liturghia a fost animată de corul Seminarului nostru, Schola Cantorum, dirijat de dl. Viorel Bădiceanu.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Simpozionul studențesc: Creștinismul în Europa, desfășurat la Seminarul Greco-Catolic din Oradea (2018-04-21)

În perioada 20-21 aprilie 2018, în Aula Magna „Episcop Ioan Suciu” a Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții „Vasile, Grigore și Ioan” Oradea, s-a desfășurat Simpozionul Studențesc cu tema „Creștinismul în Europa”, organizat de Asociația Studențească „Coriolan Tămâian” Oradea. Prin tema aleasă s-a dorit să se identifice niște provocări pentru Biserică și să găsească de asemenea niște soluții. Ajunge să deschidem sursele mass-media și suntem bombardați de o mulțime de mesaje anti-clericale. Pe lângă acestea se mai adaugă tentativele de înlocuire a creștinismului cu diverse religii sau sincretisme religioase pentru a fi scos cu totul din viața civilizației europene și nu numai. Creștinismul a devenit o “piedică”, sau un lucru depășit care trebuie scos din uz și înlocuit cu ceva ce se mulează pe nevoile și mentalitățile civilizațiilor moderne.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Lansare de carte "Monseniorul OCTAVIAN BÂRLEA" (2018-04-19)

În Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, a avut loc în după masa zilei de joi 19 aprilie 2018, lansarea cărţii „Omul tuturor. Monseniorul Octavian Bârlea şi patimile exilului românesc 1946-1978” a părintelui Ioan-Irineu Fărcaş, rectorul Misiunii Greco-Catolice din Munchen.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Sâmbăta Mare și Învierea Domnului (2018-04-08)

Paştele este cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus oamenilor speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul suprem al Fiului lui Dumnezeu. Creştinii încheie Postul Mare şi sunt martorii singurii minuni care se arată tuturor, Învierea lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel care S-a dat pe sine pentru mântuirea oamenilor şi care, prin Învierea Sa, „l-a înviat pe Adam” din păcatul strămoşesc. Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai mărită, solemnă şi plină de o bucurie fără seamăn dintre sărbătorile anului. Duminica Învierii este momentul cheie care reglează întocmirea ciclului mobil de sărbători al anului bisericesc, trecerea de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă fiind astfel elementul cheie al întregului ciclu al vieţii pământeşti, cu trecerea de la viaţa pământească la viaţa cea cerească.

Citeste mai departe... Galerie media (55)

Sfânta și Marea Vineri: Patimile și Prohodul Domnului (2018-04-06)

Sinaxarul ne spune că în această sfântă zi se prăznuiesc Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos, mai ales crucea și moartea. În acelaşi timp şi nu întâmplător, se mai face și pomenirea tâlharului recunoscător care a fost răstignit alături de Isus. Este de asemenea scoasă în evidenţă singurătatea Fiului lui Dumnezeu în faţa cruntei reacţii a oamenilor la cele ce se întâmplă cu El.

Citeste mai departe... Galerie media (45)

Joia Mare: Seminariștii participă la slujbele de la Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea (2018-04-05)

Pentru creştini, în special pentru cei de rit răsăritean, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor are o semnificaţie şi o încărcătură spirituală şi sufletească deosebită. Pe parcursul a câtorva zile, este rememorat şi retrăit, pas cu pas, întregul Mister Pascal: Patima, Moartea şi Învierea Mântuitorului, a lui Dumnezeu care S-a făcut om şi S-a jertfit pentru mântuirea noastră, a tuturor. Astfel, în ultimele trei zile ale Săptămânii Mari, se înteţeşte această retrăire, începând cu Joia Mare.

Citeste mai departe... Galerie media (25)
<<Inapoi 1 ... 5 6
7
8 9 ... 22 Inainte>>