Home / Stiri

ŞTIRI

Duminica lăsatului sec de Brânză sau a Izgonirii lui Adam din Rai

Căci dacă voi iertați oamenilor greșelile lor, și Tatăl vostru ceresc vă va ierta, însă, dacă nu-i veți ierta pe oameni, nici Tatăl vostru nu va ierta greșelile voastre. Când postiți nu fiți triști ca ipocriții, căci ei își strâmbă fețele, ca să arate oamenilor că postesc. Adevăr vă spun: și-au primit răsplata. Dar tu, când postești, unge-ți capul și spală-ți fața, ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău, care este în ascuns. Și Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti. Nu vă adunați comori pe pământ, unde moliile și rugina le distrug și unde hoții le sapă și le fură. Adunați-vă comori în cer, unde nici moliile, nici rugina nu le distrug și unde hoții nu le sapă și nu le fură. Căci unde este comoara voastră acolo va fi și inima voastră.” (Mt 6,14-21)

Cuvine-se, înainte de toate, să dăm mulțumire lui Dumnezeu, deoarece ne-a învrednicit a ajunge la acest binecuvântat timp și, prin ascultarea lecturii acesteia, să ne consolidăm rădăcinile în Domnul. Acest timp al Postului are scopul de a ne îndumnezei, deoarece noi avem demnitatea de fii a lui Dumnezeu! Mare lucru este acesta, deoarece dacă suntem fii a lui Dumnezeu trebuie să ne comportăm ca atare.

Tema centrală a acestei pericope Evanghelice este Postul, iertarea și iubirea. Fiind la începutul perioadei Postului Mare, lectura fragmentului evanghelic ne pregătește pentru a trăi cu adevărat acest timp de har. Dar cum putem face noi aceasta? Însuși Isus Hristos ne spune: „dacă voi iertați oamenilor greșelile lor, și Tatăl vostru ceresc vă va ierta, însă, dacă nu-i veți ierta pe oameni, nici Tatăl vostru nu va ierta greșelile voastre”.  Acest lucru, cu puterile noastre omenești este, de multe ori, cu neputință de împlinit. Adesea nu le putem ierta fraților noștri greșelile, fiindu-ne dificil și simțindu-ne răniți. Dar care ar fi modalitatea, taina ascunsă prin care am putea realiza acest proces dificil al iertării? În primul rând trebuie să cerem de la Dumnezeu puterea și dorința de a ierta. Noi suntem neputincioși, dar dacă ne unim prin rugăciune și cerem această putere, vom primi de la Dumnezeu harul de a ierta și cele mai grele greșeli ale aproapelui nostru.

Nu întâmplător această pericopă evanghelică este pusă la începutul Postului Pascal, deoarece iertarea aproapelui este cel mai important post pe care Dumnezeu îl iubește și îl dorește de la noi. Domnul este Iubire și Iertare, iar noi, ca și copii ai Lui, trebuie să îi iubim și să le oferim iertare celor din jurul nostru.

Noi, în momentul în care greșim unuia dintre frații noștri și ne cerem iertare, așteptăm iertarea lui. Iar când acesta ne spune „te iert”, oare nu simțim că bucuria și ușurarea sufletească ne inundă inima? Tot așa și noi trebuie să iertăm și să oferim această bucurie mai departe, celor care ne greșesc. Când noi iertăm, nu ne costă nimic, ba chiar din contră, ne facem comoară în Ceruri și ne apropiem, pas cu pas, de Viața cea Veșnică!

Emanuel Vasile CADAR,

ANUL III

Galerie media (1)

2021-03-14