Home / Stiri

ŞTIRI

Seminariștii din Oradea în exerciții spirituale (2018-04-01)

Postul Mare reprezintă perioada premergătoare Paștilor, în care creștinii manifestă o grijă spirituală sporită și caută o creștere în credință prin intermediul meditației și a rugăciunii însoțite de fapte bune, pentru a putea înțelege și trăi așa cum se cuvine Praznicul Învierii Mântuitorului. Din acest motiv, în perioada 29 martie – 1 aprilie, seminariștii greco-catolici orădeni, împreună cu formatorii lor, au avut binecuvântarea de a se retrage într-un mic ”colț de rai”, mai exact la Pensiunea Randra, situată în apropierea orașului Șimleu Silvaniei, unde au participat la exerciții spirituale. Locația a fost propice deoarece aceasta este poziționată în mijlocul naturii, participanții bucurându-se astfel de o oază de liniște, reușind să se deconecteze de cotidian și să participe cu toată dăruirea, atât sufletească cât și trupească, la aceste momente de meditație.

Citeste mai departe... Galerie media (50)

Cristian Berciu: Pelerini în Slovacia (2018-03-19)

În data de 18 august a.c., Eparhia Greco-Catolică de Oradea a organizat un pelerinaj la invitația IPS Ján Babjak, arhiepiscop de Prešov şi mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din Slovacia.

 Preasfinţia Sa Virgil Bercea a participat alături de un grup de 50 de credincioşi la pelerinajul anual la Lútina, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Pelerinajul eparhial a fost organizat de către doamna Dana Păcală și au participat credincioşi din Oradea, Şumal, alături de un grup de șase seminarişti, Pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea și ieromonahul Severian Dod.

Citeste mai departe...

Cristian Hoduț: experiență pastorală la Telechiu, Bihor (2018-03-08)

Vara trecută am avut ocazia să particip timp de două săptămâni la o tabără de vară cu un grup de italieni, la Telechiu, jud. Bihor, unde se află o casă de copii de tip familial. Totul a început la inițiativa părintelui rector, Anton Cioba, care mi-a sugerat să particip la o astfel acțiune în folosul și educația acestor copii, dar mai ales în folosul creșterii și formării mele spirituale.

Citeste mai departe...

Sabin Cicșa: experiență estivă în Boara Polesine - Italia (2018-03-04)

În vara trecută am avut binecuvântata șansă de a face o experiență pastorală în Italia, mai exact în cele trei parohii unde Pr. Giuliano Gulmini este paroh. Pr. Giuliano este un preot care de 12 ani colaborează cu Eparhia de Oradea și în fiecare vară primește câte un seminarist în parohie. În majoritatea timpului am fost prezent și am activat cu precădere, într-una dintre parohii, mai exact în Boara Polesine. Activitatea mea în Italia a constat în vizitarea bolnavilor, a familiilor și, evident, participarea la toate oficiile liturgice. Una dintre experiențele foarte frumoase și utile, unde am participat „cu normă întreagă” a fost Grest-ul. 
Citeste mai departe...

Hramul Seminarului Sinții Trei Ierarhi „Vasile Grigorie și Ioan” Oradea (2018-01-30)

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi „Vasile Grigorie și Ioan” în fiecare an este prilej de bucurie pentru seminariștii greco-catolici orădeni, aceasta fiind sărbătoarea de hram a Seminarului. În data de 29 ianuarie în capela Seminarului, Preasfinția Sa Virgil Bercea, împreună cu formatorii și alți preoți invitați, a celebrat Sfânta Liturghie la care, alături de seminariști, elevi și studenți, a participat și personalul auxiliar al Seminarului, de la domnii portari până la doamnele bucătărese. 

Citeste mai departe... Galerie media (40)

Alături de Pr. Mihai Vătămănelu, la pierderea mamei sale (2018-01-18)

Porțile cerului s-au deschis pentru a face loc sufletului Doamnei Maria Vătămănelu, mama Părintelui Vicar General, Mihai Vătămănelu. Ea s-a stins din viață la data de 10 ianuarie 2018. Maria Vătămănelu s-a născut în anul 1942, în localitatea Tămășeni, județul Neamț. A fost mama a 10 copii, pe care i-a crescut cu iubire, credință și dăruire, dedicându-le lor întreaga sa viața.

Citeste mai departe... Galerie media (4)

JUBILEUL 225 S-A ÎNCHEIAT (2017-12-18)

În data de 6 ianuarie 2017, în Catedrala Sf. Nicolae din Oradea se da citire decretului 1442/28.11.2016 prin care PS Virgil Bercea, episcopul eparhial de Oradea Mare, proclama un AN JUBILIAR pentru Seminarul Sfinții Vasile, Grigore și Ioan, Oradea, la aniversarea celor 225 de ani de existență a instituției orădene de formare a preoților. 

Citeste mai departe... Galerie media (46)

Vizită și colind în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Chișineu Criș (2017-12-17)

În pragul sărbătorilor de Crăciun, seminariștii greco-catolici din Oradea împreună cu formatorii lor s-au aflat în data de 17 decembrie 2017, în mijlocul credincioșilor din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Chișinău de Criș. La sosire, aceștia au fost întâmpinați și primiți cu căldură de părintele Florin Orza, parohul locului. Programul a început cu Sfânta Liturghie celebrată de Părintele Rector Anton Cioba împreună cu părintele paroh și Părintele Ioan Borșa. Aceasta a fost animată de corul Seminarului condus de Maestrul Radu Mureșan. 

Citeste mai departe... Galerie media (35)

2017 – ANUL JUBILEELOR (2017-11-19)

Viața noastră este alcătuită din clipe, ore, zile și ani. La finalul fiecărui an, ne uităm în urmă și, după ce tragem linie, realizăm că în cele 365 de zile am avut ocazia să trăim experiențe banale și/sau deosebite; bune și/sau mai puțin bune. Unele lucruri care se întâmplă ne rămân în minte, altele sunt uitate imediat. Pornind de la faptul că orice experiență trăită are un rost în viața noastră, este important să medităm atât la cele bune cât și la cele mai puțin bune și, la lumina reflecției, să fim mai determinați să ne transformăm în fiecare zi, pentru a ajunge la cea mai bună variantă a noastră.

Citeste mai departe...

Sfințire de nou altar și hirotonire de diacon (2017-11-19)

În contextul Zilei Mondiale a Săracului, duminică, 19 noiembrie 2017 în Parohia Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Franciscane din Oradea, a avut loc un dublu eveniment. Sfințirea noii mese a altarului și hirotonirea întru diacon a robului lui Dumnezeu Răzvan-Vasile Iacob. Ambele evenimente s-au realizat prin lucrarea mâinilor Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (46)
<<Inapoi 1 ... 6 7
8
9 10 ... 22 Inainte>>