Home / Acasa

Ultimele ştiri

Duminica Sfintei Cruci – a III-a din Postul Mare (2021-04-04)

Duminica aceasta, Biserica noastră bizantină sărbătorește Duminica a treia din Postul Mare, cunoscută și ca Duminica Sfintei Cruci. Apropiindu-ne cu toții, încet-încet, înspre Sărbătoarea cea luminoasă a Paștelui, a Învierii Domnului nostru Isus Hristos, avem această Duminică în mijlocul Postului Mare centrată pe închinarea și contemplarea lemnului de viață făcător al Sfintei Cruci.

Citeste mai departe...

Duminica Sfântului Grigore Palamas – a II-a din Postul Mare (2021-03-28)

Luminător al dreptei credințe, sprijinul Bisericii și învățătorule, podoaba monahilor, apărătorule cel nebiruit al teologilor; făcătorule de minuni, Grigorie, lauda Tesalonicului, propovăduitorule al harului, roagă-te pururea să se mântuiască sufletele noastre.

 (Tropar, glasul al 8-lea - La pomenirea din a doua Duminică a Postului Mare)

Citeste mai departe...

Părintele Gavril Buboi, Protopop de Oradea, a vizitat Comunitatea Seminarului (2021-03-22)

În seara zilei de luni, 22 martie, comunitatea seminarului „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea l-a primit cu mare bucurie pe părintele Gavril Buboi, Protopopul de Oradea, pentru a ține o meditație cu privire la perioada Postului Mare și pentru a celebra Liturghia Darurilor Înainte Sfințite.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

Duminica Dreptei Credințe – Prima din Postul Mare (2021-03-21)

Prima săptămână din Postul Mare, am putea-o rezuma printr-un cuvânt: schimbarea. Nu ne referim la o schimbare oarecare, profană, ce ține de obișnuit, intrând pur și simplu într-o altă săptămână din an. Poate, pentru unii, această schimbare și intrare în Post reprezintă doar abținerea de la anumite alimente sau activități. Dimpotrivă, schimbarea pe care perioada Postului o aduce și o propune trebuie să fie una atât trupească, cât mai ales una sufletească, fiind o etapă ce ne duce, încetul cu încetul, tot mai aproape de  Învierea Domnului și implicit de prefigurarea învierii noastre.

Citeste mai departe... Galerie media (1)

Părintele Vicar General Mihai Vătămănelu a vizitat Comunitatea Seminarului din Oradea (2021-03-16)

„Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă!” (Filipeni 4:4)

În seara zilei de marți, 16 martie, dat fiind că perioada Postului Mare a început, comunitatea seminariștilor orădeni a celebrat Calea Sfintei Cruci, amintindu-și de dureroasa Patimă a Domnului nostru Isus Hristos, încercând să trăiască această perioadă prin multă reflecție, asceză, rugăciune și meditație, atitudini care vor duce spre climax-ul Postului, înspre bucuria Învierii.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Duminica lăsatului sec de Brânză sau a Izgonirii lui Adam din Rai (2021-03-14)

Căci dacă voi iertați oamenilor greșelile lor, și Tatăl vostru ceresc vă va ierta, însă, dacă nu-i veți ierta pe oameni, nici Tatăl vostru nu va ierta greșelile voastre. Când postiți nu fiți triști ca ipocriții, căci ei își strâmbă fețele, ca să arate oamenilor că postesc. Adevăr vă spun: și-au primit răsplata. Dar tu, când postești, unge-ți capul și spală-ți fața, ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău, care este în ascuns. Și Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti. Nu vă adunați comori pe pământ, unde moliile și rugina le distrug și unde hoții le sapă și le fură. Adunați-vă comori în cer, unde nici moliile, nici rugina nu le distrug și unde hoții nu le sapă și nu le fură. Căci unde este comoara voastră acolo va fi și inima voastră.” (Mt 6,14-21)

Citeste mai departe... Galerie media (1)

Adorație Euharistică pentru vocații (2021-03-05)

Începând de joi seara, 4 martie 2021, ora 22:00, comunitatea seminarului orădean s-a recules în rugăciune perpetuă în fața Sfântului Sacrament expus pentru o perioadă de 24 de ore pe Masa Sfântului Altar din Capela „Sfinții Trei Ierarhi”. Principala temă a Adorației Euharistice a fost rugăciunea pentru vocații.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

Adorație Euharistică Pentru Vocații - 24 de ore (2021-03-04)

Vă invităm să vă uniți în rugăciune cu noi pentru vocații!
Vineri, 5 martie 2021 - PRIMA VINERI din lună, de la ora 8.00, vă veți putea ruga în fața Preasfântului Sacrament al Euharistiei, expus în Capela Seminarului din Oradea.
Programul celor 24 de ore de Adorație Euharistică va începe joi seara, 4 martie, la ora 22.00. Comunitatea Seminarului va asigura permanența la rugăciune în Capelă, pe parcursul celor 24 de ore. În timpul zilei de vineri vă puteți alătura nouă, respectând măsurile de igienă, specifice pandemiei.
Începutul Binecuvântării Euharistice (joi - ora 22.00) și încheierea (vineri - ora 22.00) vor fi transmise și live pe pagina Facebook a Seminarului.
Cristos în mijlocul nostru!
Citeste mai departe...

Jubileul De Argint Întru Preoție (2021-02-28)

Ziua de 28 Februarie a reprezentat motiv de sărbătoare atât pentru comunitatea Seminarului din Oradea cât și pentru întregul Vicariat Greco-Catolic Ucrainean, deoarece a avut loc celebrarea Jubileului de 25 de ani de la hirotonirea sacerdotală a părintelui Pitulec Gheorghe, parohul comunității greco-catolice de limbă ucraineană din Crăciunești, județul Maramureș. Parohia „Sfânta Treime” din Crăciunești este familiară întregii Biserici Greco-Catolice deoarece pe parcursul timpul a oferit multe vocații la preoție, din acest motiv comunitatea Seminarului a dorit să participe la acest Jubileu ca semn de recunoștință pentru toată activitatea părintelui paroh dar și pentru a aduce mulțumire Bunului Păstor, pentru toate vocațiile care s-au născut în acest loc.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Hramul Seminarului din Oradea - 2021 (2021-01-30)

În fiecare an la data de 30 Ianuarie, Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Grigore de Nazianz sau Teologul şi Ioan Gură de Aur, Patriarhul Constantinopolului, consideraţi a fi cei mai mari învăţători şi păstori sufleteşti ai istoriei creştinătăţii şi modele de viaţă spirituală, sunt sărbătoriţi cu mare fast în lăcaşurile creştine din întreaga lume. Sub patronajul Sfinţilor Trei Ierarhi se află şi Seminarul Teologic Greco-Catolic  din Oradea, care în zilele de 29-30 Ianuarie și-a sărbătorit Hramul.

Citeste mai departe... Galerie media (20)