Home / Acasa

Ultimele ştiri

Ieslea de Crăciun – O Evanghelie Vie - 2023 (2023-11-29)

,,Îngerul le-a spus: Nu vă temeţi, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul:

astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Hristos Domnul.

Acesta este semnul: veţi găsi un copil înfăşat şi culcat în iesle” (Lc 2, 10- 12)

 În fiecare an urmărim cu foarte mare atenție relatarea Sfântului Evanghelist Luca despre Nașterea Domnului nostru Isus Hristos. Atmosfera și intimitatea evenimentului ne copleșesc profund, făcându-ne să ne simțim cu ușurință transpuși în lumea păstorilor și a îngerilor și să continuăm să sperăm că miracolul care duce la Adevăr poate să devină realitate și în viața noastră. 


Citeste mai departe...

Vocea studenților din Oradea a ajuns la urechile Papei Francisc (2023-11-28)

Prezența voastră transmite ecoul vocii studenților, a profesorilor diferitelor discipline și a celor care, prin munca cea mai ascunsă, contribuie la bunul mers al instituțiilor voastre formative, al culturilor, al Bisericilor locale, al popoarelor – astfel i-a salutat Papa Francisc pe participanții la Conferința internațională despre Pastorația universitară, organizată de către Dicasterul Vaticanului pentru Cultură și Educație, la Roma, în zilele de 23 și 24 noiembrie 2023.

Citeste mai departe... Galerie media (12)

Seminariștii din Oradea au vizitat Casa “Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc (2023-11-22)

“Lăsați copilașii să vină la Mine și nu-i opriți...Adevărat vă spun că oricine nu va primi Împărăția lui Dumnezeu ca un copilaș cu niciun chip nu va intra în ea.”

De multe ori în viață primim cele mai frumoase lecții și daruri spirituale din locuri neașteptate, cu condiția de a le primi cu o inimă curată. Un astfel de loc este Casa "Sfântului Iosif" din Odorheiu Secuiesc, un loc special unde 8 măicuțe au grijă de peste 160 de copii, cu vârste începând de la 3 ani până la cea a facultății și a masteratului. Casa "Sfântului Iosif" aparține Congregației Inimii Neprihănite a Mariei și este un miracol născut în 1995 când fundația elvețiană Basel Hilft a donat o clădire impresionantă cu 200 de încăperi și 50 vagoane de bunuri din Elveția, cu scopul de a servi drept casă și familie pentru copiii nevoiași și orfani.

Citeste mai departe... Galerie media (22)

Discernământul vocației și al stării de viață (2023-11-13)

„Ce să fac în viață?” este o întrebare care, mai ales după standardele de azi, denotă deja o anumită maturitate. „Ce vrea Dumnezeu de la mine?” este o interogație care semnifică un pas în plus. Problema apare atunci când ea este însoțită de frământare interioară și/sau de circumstanțe exterioare care par că prelungesc acest discernământ și după încheierea formării din seminar. Interogația poate fi, în final, eliberatoare – mai ales pentru că în „ecuație” există Dumnezeu. Dar, din altă perspectivă, poate deveni pentru anumite persoane o sursă de stres: „Ce fac dacă aleg greșit? Voi fi nefericit? Mă va părăsi Dumnezeu?”

Citeste mai departe...

Lansări de carte la Muzeul Orașului Oradea (2023-10-18)

Astăzi, 18 octombrie 2023, studenții de la Seminarul „Sfinții Trei Ierarhi” au participat la o dublă lansare de carte la Muzeul Orașului Oradea. Este vorba de volumele „Iuliu Maniu. Politică și morală”, semnat de Cristian Borz și Ana-Maria Borz și „Roman grafic interactiv. Momente din istorie. Vol. III: Iuliu Maniu”, de Mihai I. Grăjdeanu.

Citeste mai departe...

Întâlnirea Seminariștilor de la Blaj, Cluj-Napoca și Oradea la Sfințirea Bisericii din Drighiu, Sălaj (2023-10-08)

„Intra-voi în casa Ta, închina-mă-voi în Biserica Ta cea sfântă, întru frica Ta, Doamne, povăţuieşte-mă întru dreptatea Ta, pentru vrăjmaşii mei, îndreptează înaintea Ta calea mea”.

 Comunitatea Seminarului orădean „Sfinții Trei Ierarhi” a primit cu mare bucurie vizita seminariștilor de la Cluj și Blaj în zilele de 6, 7 și 8 octombrie a.c. Momentele de împărtășire, de rugăciune comună și schimbul de experiențe au fost încununate în ziua de duminică, când, cu un singur glas și cu o singură inimă am cântat cu toții într-un cor la slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” în localitatea sălăjeană Drighiu din Protopopiatul de Șimleu.  

Citeste mai departe... Galerie media (8)

Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024 (2023-10-02)

Astăzi, 2 octombrie 2023, în „Aula Magna” a Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea a avut loc deschiderea festivă a anului universitar 2023-2024 pentru Departamentul Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai și pentru Seminarul Teologic Eparhial.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Reculegeri spirituale ale seminariștilor la început de an universitar (2023-10-01)

„Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne,

toate cu înțelepciune le-ai făcut!”

(Ps. 103) 

Așa cum este obiceiul, înainte de debutul anului universitar, pentru seminariștii orădeni s-a organizat o sesiune de reculegeri spirituale, în perioada 29 septembrie – 01 octombrie. A fost, cu siguranță, prilejul oportun de a culege energia fizică și spirituală necesară pentru anul academic ce urmează și de integrare a seminariștilor din anul I în comunitatea deja formată. Din echipa formativă, ne-am bucurat să îi avem alături pe pr. rector Anton Cioba, pr. vicerector Alin Vara, pr. diacon vicerector Patrik Nagy și pe pr. spiritual Florin Bode.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Întâlnirea rectorilor seminarelor BRU la Cluj Napoca (2023-09-27)

Rectorii celor trei seminare greco-catolice din România, respectiv Blaj, Cluj și Oradea, s-au întâlnit la Cluj Napoca în zilele de 21-22 septembrie 2023, înainte de începerea noului an comunitar.

Gazda întâlnirii, Pr Marius Grigore Furtună, rectorul seminarului Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj Napoca i-a primit pe omologii săi: Pr Florian Guțiu de la Blaj și Pr Anton Cioba de la Oradea în seara zilei de joi, 21 septembrie, cu multă căldură sufletească în cadrul seminarului pe care, cu onoare îl conduce, fiind însoțit de Pr Florin Chiciudean, vicerectorul Seminarului din Cluj.

Scopul întâlnirii a fost acela de cunoaștere reciprocă aprofundată a celor trei realități ale Bisericii noastre, de împărtășire a provocărilor trăite de fiecare în parte și de reflecție comună asupra activităților viitoare a celor trei comunități.

Citeste mai departe...

O viziune profetică: Visul lui Don Bosco (2023-09-21)

(Articol apărut în Revista Seminarium Varadiensis în luna Februarie, 2006)

După ce am avut parte de un „An Euharistic”, an de hotar, în care parcă ni s-a arătat cum, sfidând poruncile lui Dumnezeu, omul poate provoca, direct sau indirect, cataclisme ecologice, sociale, spirituale; uragane, inundaţii, — chiar şi tsunami, (după publiciştii de la Pravda), războaie, atacuri teroriste, sărăcie, foamete, pandemii, dar mai ales „legi”, strigătoare la Cer, privind avortul şi eutanasia — în Olanda chiar şi pentru copiii de 12 ani, căsătoria homosexualilor şi dreptul lor de a înfia minori; de Constituţia europeană, ce-şi renegă rădăcinile creştine, dar le proclamă pe cele francmasone; World Watch Institute din Washington D.C., una din cele mai prestigioase institute ştiinţifice din lume, constată încă o dată, că lumea a intrat deja pe panta degradării ecologice ireversibile.

Citeste mai departe...