Home / Acasa

Ultimele ştiri

Vizita comunităților greco-catolice din Madrid și Mestre (2019-02-17)

În pelerinajul nostru Madrid-Roma am avut șansa -ca seminariști- să participăm, în ultima duminică din 2018, la Sfânta Liturghie greco-catolică în comunitatea românească din Madrid, iar data de 7 ianuarie 2019 la Sfânta Liturghie din Parohia greco-catolică românească din Mestre-Veneția.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Pelerinajul încrederii pe pământ – Madrid, 2018/2019 (2019-02-10)

Un grup de opt seminariști orădeni în frunte cu părintele rector Anton Cioba, au participat în perioada 28 decembrie 2018 - 01 ianuarie 2019, la Pelerinajul Încrederii pe Pământ, cum este numită Întâlnirea Europeană a Tinerilor organizată an de an de comunitatea călugărilor de la Taizé, Franța în orașele mari din Europa. Anul acesta întâlnirea a fost organizată în capitala Spaniei, Madrid.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Seminarul Teologic din Oradea și-a serbat Hramul (2019-01-30)

Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan din Oradea a fost în sărbătoare. La numai un an de la încheierea Jubileului aniversar al celor 225 de ani de la fondare, instituția de prestigiu din Oradea a fost din nou în sărbătoare, celebrându-și hramul. Pe lângă comunitatea seminarului – seminariști și formatori, la eveniment au participat și profesori ai Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universități Babeș-Bolyai Cluj Napoca, instituție la care își urmează cursurile seminariștii, dar și prieteni și colaboratori ai seminarului.

Citeste mai departe... Galerie media (81)

Cristian Bonțe - fiu al Seminarului orădean, a fost hirotonit preot (2019-01-27)

În ziua de duminică, 27 ianuarie 2019, în Catedrala Greco-Catolică din Lugoj am participat la Hirotonirea întru preoție a fostului nostru coleg Petru Cristian Bonțe din Arad, absolvent al Seminarului Greco-Catolic din Oradea. Sfânta Taină a Preoției i-a fost conferită de către Preasfinția Sa, Alexandru Mesian episcop de Lugoj, părintele Cristian fiind astfel cel de-al 112-lea preot hirotonit de PS Alexandru.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Invitație la HRAMUL SEMINARULUI - 29/30 Ianuarie 2019 (2019-01-25)

Avem deosebita onoare de a vă invita la Hramul Seminarului nostru din Oradea, după următorul program:
Citeste mai departe... Galerie media (1)

Seminariști orădeni în pelerinaj. Primul obiectiv: Monaco (2018-12-27)

În cadrul pelerinajului de la Madrid a seminariștilor orădeni cu ocazia Întâlnirii Europene Tinerilor, organizat de călugării de la Taizé, am poposit o zi la Monaco, celebrul oraș de pe Coasta de Azur. În dimineața zilei de 27 decembrie am vizitat Sanctuarul „Notre Dame de Laghet”, cel mai mare sanctuar marian din Sudul Franței. La acest sanctuar trăiesc și se roagă o comunitate de călugărițe benedictine de „Sacré Cœur de Montmartre”. 

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Seminariști orădeni în pelerinaj (2018-12-26)

În pragul sărbătorilor de iarnă, un grup de opt seminariști ai Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi din Oradea în frunte cu părintele Rector, Anton Cioba, au avut privilegiul de a face un pelerinaj în diferite orașe din Europa. Acesta s-a desfășurat în perioada 25 decembrie 2018 – 8 ianuarie 2019. Scopul principal al acestei experiențe a fost acela de a stabili legături mai puternice în cadrul comunității, de a vizita și trăi pentru puțin timp în sânul altor parohii din afara țării, dar și acela de a face pentru prima dată ceva ce nu ai mai făcut niciodată.

Obiectivul principal al grupului a fost acela de a participa la Întâlnirea Europeană a tinerilor care a fost găzduită anul acesta la Madrid, întrunirea fiind organizată de către comunitatea călugărilor din Taizé, Franța.

Citeste mai departe... Galerie media (18)

NAŞTEREA DOMNULUI (2018-12-25)

Sărbătoarea Naşterii Domnului este prima sărbătoare împărătească cu dată fixă din anul liturgic bizantin. Ea celebrează naşterea cea după trup a Fiului lui  Dumnezeu, având originea, se pare, în secolul al III-lea. Până pe la sfârşitul secolului al IV-lea, Sărbătoarea Naşterii Domnului, numită şi Crăciunul, a fost celebrată în aceeaşi dată cu sărbătoarea Botezului Domnului, în 6 ianuarie. A fost despărţită de Bobotează, pentru prima dată sărbătorindu-se în data de 25 decembrie în anul 375 în Antiohia şi în 379 în Constantinopol.

Citeste mai departe...

Celebrarea Hramului în Parohia „Neprihănita Zămislire” din Jibou (2018-12-10)

Duminica a 27-a după Rusalii, (9 decembrie 2018), a reprezentat prilej de dublă sărbătoare pentru Parohia Greco-Catolică „Neprihănita Zămislire” din Jibou, Jud. Sălaj, întrucât a avut loc atât celebrarea Hramului parohiei, cât și conferirea Sacramentelor de Inițiere Creștină fetiței Ilaria Anastasia, fiica părintelui paroh Matei Chiriloaei. 
Citeste mai departe... Galerie media (8)

Hirotonire de diacon la Baia Mare (2018-12-09)

În cadrul celebrării Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii Arhierești celebrată în Biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare de sărbătoarea Sfântului Nicolae, în data de 6 decembrie 2018, absolventul Seminarului Teologic Greco Catolic „Sfinții Vasile Grigore și Ioan” din Oradea, Vasile Petcaș a fost hirotonit diacon de către PS Vasile Bizău, episcopul Eparhiei de Maramureș.

Citeste mai departe... Galerie media (15)