Home / Acasa

Ultimele ştiri

Uniți pentru Ucraina – Seminarul Orădean în ajutorul refugiaților (2022-04-19)

 

,,Adevăr vă spun: tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi‑aţi făcut”

 

            În perioada 26 martie – 9 aprilie, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, a fost alături de Congregația Maicii Domnului din Sighetul Marmației, care, de la începutul războiului nejustificat pornit de către Federația Rusă împotriva Ucrainei în 24 februarie 2022 și-a deschis porțile pentru primirea refugiaților. Peste 3 milioane de oameni au fugit de războiul din Ucraina, dintre care peste 1,4 milioane sunt copii, conform statisticilor oficiale publicate de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) pe data de 15 martie 2022.

Citeste mai departe... Galerie media (55)

Conf. Univ. Dr. Anca Stângaciu: PS Virgil Bercea, strălucit promotor al valorilor culturale și identitare românești. Abordări istoriografice. (2022-04-18)

De la crearea Bisericii Greco-Catolice române între anii 1697-1700 prin unirea românilor din Transilvania cu Biserica Romei și până la desființarea sa de către comuniști, la 1 decembrie 1948 sau după aceea, în clandestinitate, spiritul greco-catolic s-a afirmat și remarcat ca realitate definitorie a istoriei Transilvaniei, ca fenomen pregnant al identității românești și desigur ca aspirație fundamentală și deschidere spre universalitatea catolică. Din punct de vedere canonic, Biserica Română Unită a fost ridicată în 2005 de Papa Benedict al XVI-lea la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, cu autonomie și drepturi similare patriarhiilor catolice orientale, iar dintre cele șase eparhii, cinci sunt în Oradea Mare, Cluj-Gherla, Lugoj, Maramureș și București, iar alta în Canton, Statele Unite ale Americii.
Citeste mai departe...

Sărbătoarea Bunei Vestiri - „Începutul mântuirii noastre și arătarea tainei din veac...” (2022-03-25)

Parcurgând drumul spre patima, moartea și învierea Domnului, prin post și rugăciune, azi, 25 martie suntem întâmpinați de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Ierarhic vorbind, după icoanele lui Hristos și a celor care reprezintă acțiunile din viața Lui, cele mai importante sunt icoanele Maicii Domnului, care sunt permanent o evocare a Întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Citeste mai departe...

Mons. Renzo Bonetti în vizită la Seminarul orădean (2022-03-21)

,,Pentru a înțelege mai bine preoția, este necesar să înțelegem căsătoria.”

Luni, 21 martie 2022, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea s-a bucurat de vizita Preasfințitului Virgil Bercea, însoțit de un invitat special, Monseniorul Renzo Bonetti.

Don Renzo Bonetti este președintele fundației Familia – Marele Dar, dedicându-și întreaga viață proiectului Marele Mister. Timp de 7 ani, în perioada 1995-2002, a ocupat funcția de director al Oficiului Național pentru Pastorația Familiei din cadrul Conferinței Episcopale Italiene. În perioada 2003-2009, a fost consilier al Consiliului Pontifical pentru Familie. Tot în această perioadă, a absolvit Masterul în ,,Științe ale căsătoriei și familiei” în colaborare cu Institutul Pontifical ,,Ioan Paul al II-lea”. În anul 2015, a fost numit membru al Centrului Internațional Familia din Nazaret, comitetul științific al formării din Vatican.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Hramul Seminarului Orădean - 230 de ani de la înființare (2022-01-31)

Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea a fost în ceas de foarte mare sărbătoare, celebrând, în 29-30 Ianuarie, 230 de ani de la înființarea sa în anul 1792. Pe lângă comunitatea Seminarului – care a fost formată din seminariști și formatori – la eveniment au participat și decanul împreună cu profesorii Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universități Babeș-Bolyai Cluj Napoca, cât și Prof. Univ. Dr. Daniel David, Rector  UBB,  instituție academică de studii superioare la care își urmează cursurile seminariștii, dar și prieteni și colaboratori ai Seminarului, toți uniți, împreună cu distinșii noștri Ierarhi, PS Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic al Eparhiei de Oradea Mare, PS Lasló Bӧcskey, Episcop Romano-Catolic al Diecezei de Oradea, PS Vasile Bizău, Episcop Greco-Catolic de Maramureș, PS Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei Făgărașului și Alba Iuliei, și PS Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, bucurându-se cu toții în acest ceas de aniversare.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Mesajul E.S. Mons. MIGUEL MAURY BUENDÍA - Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova (2022-01-30)

Excelență,

fericita ocazie a sărbătoririi celor două sute treizeci de ani de la fondarea Seminarului Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan, îmi oferă prilejul de a vă adresa tuturor un gând de nobilă prețuire și cordialitate.

Acest deosebit moment aniversar nu este doar un eveniment festiv exterior, ci dorește, mai presus de toate, să fie o rugăciune de recunoștință către Tatăl pentru binefacerile pe care a binevoit să le acorde în decursul acestor ani Bisericii sale și în mod concret comunității bisericești greco-catolice din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Rectorul UBB și Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, distinși cu Ordinul „FERICITUL EPISCOP VALERIU TRAIAN FRENȚIU” din partea Episcopiei de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică (2022-01-30)

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, împreună cu decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din UBB, prof. univ. dr. Cristian Barta, au participat astăzi, 30 ianuarie 2022, la evenimentele legate de sărbătorirea a 230 de ani de la înființarea „Seminarului Greco-Catolic din Oradea”. Cu această ocazie, ambilor li s-a decernat de către Episcopul Virgil Bercea Ordinul „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu”, din partea Episcopiei de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma.
Citeste mai departe... Galerie media (7)

Lansare de carte la Seminarul Greco-Catolic din Oradea (2022-01-29)

Seminarul Teologic Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea a fost în ceas de mare sărbătoare, celebrând, în 29-30 ianuarie 2022, 230 de ani de la înființarea sa.

Astfel, programul aniversar a început în seara zilei de 29 ianuarie 2022, când a avut loc vernisajul expoziției „Școala Ardeleană”, urmat de lansarea a două cărți: „Seminarul Tinerimii Române Unite din Oradea. Dicționar biografic”, volumul II, și „Evoluția Seminarului Greco-Catolic din Oradea în timpul episcopului Demetriu Radu”. Cele două noutăți editoriale au apărut la editura Mega din Cluj, respectiv editura Primus din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Ieslea de Crăciun - o Evanghelie vie (2021-12-17)

,,Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm.”

Dragi prieteni,

În numele comunității Seminarului nostru, am marea bucuruie să vă invit în fața Catedralei Sfântul Nicolae din Oradea, pentru a retrăi momentul Nașterii Mântuitorului Isus Hristos. Am muncit din greu pentru a oferi o imagine cât mai bună a locului în care s-a născut Cuvântul și, prin sprijinul Episcopiei noastre, cred că am reușit acest lucru.

Citeste mai departe...

Seminarul Orădean are canal de Youtube (2021-11-05)

Dragi Prieteni,

Ne aflăm într-o eră în care ne întâlnim tot mai mult în spațiul virtual, spațiu în care am considerat oportun să fim prezenți pentru a fi mai aproape de cei din exteriorul comunității noastre formative.

Citeste mai departe...