Home / Acasa

Ultimele ştiri

24 de ore de Adorație Euharistică pentru vocații (2018-05-07)

Seminarul nostru a adoptat de ceva timp obiceiul de a dedica prima vinere din luna Mai unei Adorații Eurahistice de 24 de ore. Intenția acestei rugăciuni a rămas aceeași: Dumnezeu să-i ajute pe cei chemați la viața consacrată să dea un răspuns pozitiv, dar și ca cei aflați deja pe drumul de formare în seminarii să nu se piardă, ci să-și amintească mereu scopul pentru care au pornit pe acest drum.

În seara zilei de joi (3 mai 2018), la ora 22:00 am celebrat începutul Binecuvântării Euharistice, moment în care s-a expus Sfântul Sacrament spre adorare. Rând pe rând – seminariști și formatori – am petrecut un anumit timp alături de Isus, multumindu-i pentru această a doua familie care este seminarul nostru și rugându-ne pentru aceia care sunt chemați să urmeze drumul spre viața consacrată și care s-ar putea alătura nouă.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

„Incestul și necrofilia trebuie legalizate…” (2018-05-06)

Aceasta susțin tinerii din Partidul Liberal din Suedia care spun că «astfel de legi (care interzic incestul și necrofilia) sunt inutile şi că doar faptul că aceste practici sexuale sunt privite cu dezgust nu înseamnă că ele ar trebui să fie şi ilegale». Citind articolele apărute în presa românească referitoare la acest subiect, am rămas stupefiat de dezinvoltura și normalitatea argumentării lor, care lasă să se înțeleagă că, în scurt timp, aceste practici vor deveni firești și frecvente. După cum spun ei, este „un pas înainte în politică” și mărturisesc sincer că „Nu suntem fani ai legilor bazate pe moralitate, iar aceste legi nu protejează pe nimeni. 
Citeste mai departe...

Comunitatea seminarului din Oradea în vizită la Parohia din Beiuș (2018-04-22)

Duminica a treia după Sfintele Paști este închinată „Femeilor mironosițe”. Cu această ocazie, seminariștii orădeni au vizitat parohia greco-catolică cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”, din Beiuș, păstorită de părintele protopop Zorel Zima.  La Sfânta Liturghie au fost prezenți un sobor de patru preoți, protos fiind părintele rector al Seminarului din Oradea, Anton Cioba, care a și ținut cuvântul de învățătură. Liturghia a fost animată de corul Seminarului nostru, Schola Cantorum, dirijat de dl. Viorel Bădiceanu.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Simpozionul studențesc: Creștinismul în Europa, desfășurat la Seminarul Greco-Catolic din Oradea (2018-04-21)

În perioada 20-21 aprilie 2018, în Aula Magna „Episcop Ioan Suciu” a Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții „Vasile, Grigore și Ioan” Oradea, s-a desfășurat Simpozionul Studențesc cu tema „Creștinismul în Europa”, organizat de Asociația Studențească „Coriolan Tămâian” Oradea. Prin tema aleasă s-a dorit să se identifice niște provocări pentru Biserică și să găsească de asemenea niște soluții. Ajunge să deschidem sursele mass-media și suntem bombardați de o mulțime de mesaje anti-clericale. Pe lângă acestea se mai adaugă tentativele de înlocuire a creștinismului cu diverse religii sau sincretisme religioase pentru a fi scos cu totul din viața civilizației europene și nu numai. Creștinismul a devenit o “piedică”, sau un lucru depășit care trebuie scos din uz și înlocuit cu ceva ce se mulează pe nevoile și mentalitățile civilizațiilor moderne.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Lansare de carte "Monseniorul OCTAVIAN BÂRLEA" (2018-04-19)

În Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, a avut loc în după masa zilei de joi 19 aprilie 2018, lansarea cărţii „Omul tuturor. Monseniorul Octavian Bârlea şi patimile exilului românesc 1946-1978” a părintelui Ioan-Irineu Fărcaş, rectorul Misiunii Greco-Catolice din Munchen.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Don Amorth – părintele meu spiritual (2018-04-17)

Avea 91 de ani când s-a stins din viață – în ziua de 16 septembrie 2016. Simplu și modest, în liniște, precum o lumânare care se consumă până la ultima picătură de ceară pentru a da lumină celor din jur, așa s-a stins și cunoscutul Don Gabriele Amorth, cel care a fost cel mai vestit exorcist pe care l-a avut vreodată Biserica Catolică.

Funeraliile sale au avut loc la Sanctuarul Sfânta Maria, Regina Apostolilor din strada Antonio Pio, nr. 7 din Roma. Într-un Sanctuar al Ei, ai Fecioarei care l-a ocrotit toată viața lui și care l-a sprijinit în munca pe care el a desfășurat-o împotriva celui rău.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

Sâmbăta Mare și Învierea Domnului (2018-04-08)

Paştele este cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus oamenilor speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul suprem al Fiului lui Dumnezeu. Creştinii încheie Postul Mare şi sunt martorii singurii minuni care se arată tuturor, Învierea lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel care S-a dat pe sine pentru mântuirea oamenilor şi care, prin Învierea Sa, „l-a înviat pe Adam” din păcatul strămoşesc. Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai mărită, solemnă şi plină de o bucurie fără seamăn dintre sărbătorile anului. Duminica Învierii este momentul cheie care reglează întocmirea ciclului mobil de sărbători al anului bisericesc, trecerea de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă fiind astfel elementul cheie al întregului ciclu al vieţii pământeşti, cu trecerea de la viaţa pământească la viaţa cea cerească.

Citeste mai departe... Galerie media (55)

Sfânta și Marea Vineri: Patimile și Prohodul Domnului (2018-04-06)

Sinaxarul ne spune că în această sfântă zi se prăznuiesc Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos, mai ales crucea și moartea. În acelaşi timp şi nu întâmplător, se mai face și pomenirea tâlharului recunoscător care a fost răstignit alături de Isus. Este de asemenea scoasă în evidenţă singurătatea Fiului lui Dumnezeu în faţa cruntei reacţii a oamenilor la cele ce se întâmplă cu El.

Citeste mai departe... Galerie media (45)

Joia Mare: Seminariștii participă la slujbele de la Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea (2018-04-05)

Pentru creştini, în special pentru cei de rit răsăritean, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor are o semnificaţie şi o încărcătură spirituală şi sufletească deosebită. Pe parcursul a câtorva zile, este rememorat şi retrăit, pas cu pas, întregul Mister Pascal: Patima, Moartea şi Învierea Mântuitorului, a lui Dumnezeu care S-a făcut om şi S-a jertfit pentru mântuirea noastră, a tuturor. Astfel, în ultimele trei zile ale Săptămânii Mari, se înteţeşte această retrăire, începând cu Joia Mare.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Seminariștii din Oradea în exerciții spirituale (2018-04-01)

Postul Mare reprezintă perioada premergătoare Paștilor, în care creștinii manifestă o grijă spirituală sporită și caută o creștere în credință prin intermediul meditației și a rugăciunii însoțite de fapte bune, pentru a putea înțelege și trăi așa cum se cuvine Praznicul Învierii Mântuitorului. Din acest motiv, în perioada 29 martie – 1 aprilie, seminariștii greco-catolici orădeni, împreună cu formatorii lor, au avut binecuvântarea de a se retrage într-un mic ”colț de rai”, mai exact la Pensiunea Randra, situată în apropierea orașului Șimleu Silvaniei, unde au participat la exerciții spirituale. Locația a fost propice deoarece aceasta este poziționată în mijlocul naturii, participanții bucurându-se astfel de o oază de liniște, reușind să se deconecteze de cotidian și să participe cu toată dăruirea, atât sufletească cât și trupească, la aceste momente de meditație.

Citeste mai departe... Galerie media (50)
<<Inapoi 1 ... 3 4
5
6 7 ... 21 Inainte>>