Home / Acasa

Ultimele ştiri

Seminariștii din Cluj-Napoca în vizită la Seminarul din Oradea (2022-10-26)

În perioada 21-23 octombrie 2022, comunitatea Seminarului Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” s-a bucurat de prezența comunității Seminarului ,,Sfântul Ioan Evanghelistul” din  Cluj-Napoca, care a luat parte la momentele de rugăciune și comuniune fraternă ale comunității noastre.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Seminariștii orădeni și clujeni în pelerinaj la Bocsig (2022-10-25)

Sâmbătă, 22 octombrie 2022, Seminarul Greco-Catolic din Oradea, alături de Seminarul Greco-Catolic din Cluj-Napoca, au participat la pelerinajul anual de la Bocsig, organizat de către Eparhia de Lugoj în cinstea Rafilei Găluț, a cărui proces de beatificare se află în desfășurare la Vatican.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Festivalul Coral ,,Francisc Hubic” ediția a XII-a. Lansare de partituri – Hubic și Toduță (2022-10-21)

Joi, 20 octombrie 2022, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, a găzduit în Aula Magna, lansarea mai multor partituri, editate sub atenta coordonare a maestrului Radu-Ioan Mureșan, cu ocazia ediției a XII-a a festivalului coral ,,Francisc Hubic”.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

S-au lansat cele trei volume din Istoria Seminarului Greco-catolic din Oradea (2022-10-19)

Joi,  13 octombrie 2022, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea a găzduit, în cadrul Simpozionul Internațional al Profesorilor, lansarea volumelor I și III din colecția ,,Seminarul Tinerimii Române Unite din Oradea”, cu ocazia împlinirii a 230 de ani de la înființarea instituției.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Simpozionul Internațional Școala Ardeleană: Martirii – reconciliere și unitate (2022-10-16)

În perioada 13-15 octombrie 2022 s-a desfășurat la Oradea simpozionul internațional cu tema Martirii – reconciliere și unitate, simpozion pus de organizatori sub egida Școlii Ardelene.

După cuvântul de deschidere al PS Virgil Bercea și al dlui conf. univ. dr. Sorin Marțian, prodecanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, 47 de profesori și cercetători din Italia, Polonia, România și Slovacia au prezentat implicațiile teologice ale martiriului și aspecte din viața martirilor diferitelor culte din România și Slovacia, în special în perioada comunistă, și au dezbătut teme provocatoare precum dimensiunea ecumenică a martiriului și fundamentul ei cristologic, riscul ideologizării martirilor într-un discurs orientat spre trecut, relevanța martirilor pentru europeanul contemporan sau etapele necesare pentru ca procesul de reconciliere să poată avea loc.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Lansare de carte: Istoria Seminarului din Oradea, din 1792 pana în 1948 (2022-10-11)

Episcopia Greco-Catolică Oradea, Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Oradea (UBB) vă invită să luați parte la un eveniment editorial de excepție, anume lansarea celor trei volume dedicate istoriei Seminarului greco-catolic din Oradea: „Seminarul Tinerimii Române Unite din Oradea”, vol. I, II, III, apărute la Editura Mega din Cluj Napoca în anul 2022 având ca autori pe Silviu Sana (coordonator), Tiberiu Alexandru Ciorba și Traian Ostahie. Volumele vor fi prezentate de Preasfințitul dr. Virgil Bercea și de către dr. Silviu Sana.
Citeste mai departe...

Scrisoarea rectorului adresată seminariștilor la început de an comunitar (2022-10-04)

Oradea,  01 oct. 2022


Dragi seminariști, vă scriu…

 

Pentru că pășim împreună pe drumul unui nou an academic și comunitar, iar lucrul acesta este o bucurie pentru noi, deoarece împreună suntem o familie… o altfel de familie… dar cu un țel comun.

Vă scriu din inimă pentru că îmi doresc să aveți fiecare dintre voi parte de un an comunitar frumos, cu multe momente de creștere spirituală comună și personală, cu bucurie în suflet și cu dorința continuă de creștere și autodepășire.

Vă scriu pentru că “verba volant, scripta manent” (vorbele zboară, scrisul rămâne) și îmi doresc să reveniți de-a lungul acestui an asupra acestor gânduri și să le completați fiecare cu experiențele voastre personale bogate; cu experiențele pe care le aveți în urma întâlnirii și a întâlnirilor cu Domnul.

Vă scriu și pentru a vă încuraja și pe voi să puneți pe hârtie gânduri și idei, în liniștea sufletului vostru, pe care, mai apoi să le transmiteți persoanelor dragi.
Citeste mai departe...

Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea (2022-10-03)

,,Rugați dar pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Lui”

 (Matei 9,38)

Duminică, 2 octombrie 2022, Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoți a celebrat Sfânta Liturghie de deschidere a anului universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea, în Biserica Seminarului, ,,Sfântul Gheorghe”, din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Sfântul Grigorie Taumaturgul și prima apariție a Sfintei Fecioare Maria (2022-08-15)

Sfântul Grigorie, supranumit Taumaturgul, s-a născut la începutul secolului al III-lea în Neocezareea. Părinții săi, distinși prin noblețea și averea lor, care însă erau idolatrii, l-au adus pe el și pe fratele său în superstiții păgâne. Dar Providența Divină a hotărât să facă din ei doi mari luminători ai Bisericii.

Înzestrat cu o mare pricepere și o sete de cunoaștere de nestins, Grigorie a fost forțat să urmeze școala de filosofie a celebrului Origen. În lumina acelor lecții atât de elocvente, mintea lui logică a fost aprinsă și în curând a vrut să fie botezat. În urma studiului Sfintei Scripturi, cu multă profunzime, a hotărât să se dedice în întregime serviciului divin și să renunțe la orice plăcere pământească. De fapt, în timp ce se afla la Cezareea, la moartea părinților, și el fiind stăpânul multor averi, a dăruit totul văduvelor și orfanilor și s-a retras în singurătate.

Citeste mai departe...

Apariția Fecioarei Maria de la Guadalupe (2022-08-14)

Înainte de sosirea conchistadorilor spanioli pe continentul american, locuitorii din Tenochtitlan, actualul Mexico City, aveau credințe politeiste puternice care le ghidau complet stilul de viață. Tenochtitlan a fost centrul de cult religios pentru azteci. Potrivit credinței lor, ei trebuiau să ofere sânge uman zeului lor pentru a menține soarele în mișcare și pentru a-și păstra viața, altfel lumea s-ar sfârși.

Citeste mai departe...
<<Inapoi 1 ... 3 4
5
6 7 ... 36 Inainte>>