Home / Acasa

Ultimele ştiri

Cristian Bonțe - fiu al Seminarului orădean, a fost hirotonit preot (2019-01-27)

În ziua de duminică, 27 ianuarie 2019, în Catedrala Greco-Catolică din Lugoj am participat la Hirotonirea întru preoție a fostului nostru coleg Petru Cristian Bonțe din Arad, absolvent al Seminarului Greco-Catolic din Oradea. Sfânta Taină a Preoției i-a fost conferită de către Preasfinția Sa, Alexandru Mesian episcop de Lugoj, părintele Cristian fiind astfel cel de-al 112-lea preot hirotonit de PS Alexandru.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Invitație la HRAMUL SEMINARULUI - 29/30 Ianuarie 2019 (2019-01-25)

Avem deosebita onoare de a vă invita la Hramul Seminarului nostru din Oradea, după următorul program:
Citeste mai departe... Galerie media (1)

Seminariști orădeni în pelerinaj. Primul obiectiv: Monaco (2018-12-27)

În cadrul pelerinajului de la Madrid a seminariștilor orădeni cu ocazia Întâlnirii Europene Tinerilor, organizat de călugării de la Taizé, am poposit o zi la Monaco, celebrul oraș de pe Coasta de Azur. În dimineața zilei de 27 decembrie am vizitat Sanctuarul „Notre Dame de Laghet”, cel mai mare sanctuar marian din Sudul Franței. La acest sanctuar trăiesc și se roagă o comunitate de călugărițe benedictine de „Sacré Cœur de Montmartre”. 

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Seminariști orădeni în pelerinaj (2018-12-26)

În pragul sărbătorilor de iarnă, un grup de opt seminariști ai Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi din Oradea în frunte cu părintele Rector, Anton Cioba, au avut privilegiul de a face un pelerinaj în diferite orașe din Europa. Acesta s-a desfășurat în perioada 25 decembrie 2018 – 8 ianuarie 2019. Scopul principal al acestei experiențe a fost acela de a stabili legături mai puternice în cadrul comunității, de a vizita și trăi pentru puțin timp în sânul altor parohii din afara țării, dar și acela de a face pentru prima dată ceva ce nu ai mai făcut niciodată.

Obiectivul principal al grupului a fost acela de a participa la Întâlnirea Europeană a tinerilor care a fost găzduită anul acesta la Madrid, întrunirea fiind organizată de către comunitatea călugărilor din Taizé, Franța.

Citeste mai departe... Galerie media (18)

NAŞTEREA DOMNULUI (2018-12-25)

Sărbătoarea Naşterii Domnului este prima sărbătoare împărătească cu dată fixă din anul liturgic bizantin. Ea celebrează naşterea cea după trup a Fiului lui  Dumnezeu, având originea, se pare, în secolul al III-lea. Până pe la sfârşitul secolului al IV-lea, Sărbătoarea Naşterii Domnului, numită şi Crăciunul, a fost celebrată în aceeaşi dată cu sărbătoarea Botezului Domnului, în 6 ianuarie. A fost despărţită de Bobotează, pentru prima dată sărbătorindu-se în data de 25 decembrie în anul 375 în Antiohia şi în 379 în Constantinopol.

Citeste mai departe...

Celebrarea Hramului în Parohia „Neprihănita Zămislire” din Jibou (2018-12-10)

Duminica a 27-a după Rusalii, (9 decembrie 2018), a reprezentat prilej de dublă sărbătoare pentru Parohia Greco-Catolică „Neprihănita Zămislire” din Jibou, Jud. Sălaj, întrucât a avut loc atât celebrarea Hramului parohiei, cât și conferirea Sacramentelor de Inițiere Creștină fetiței Ilaria Anastasia, fiica părintelui paroh Matei Chiriloaei. 
Citeste mai departe... Galerie media (8)

Hirotonire de diacon la Baia Mare (2018-12-09)

În cadrul celebrării Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii Arhierești celebrată în Biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare de sărbătoarea Sfântului Nicolae, în data de 6 decembrie 2018, absolventul Seminarului Teologic Greco Catolic „Sfinții Vasile Grigore și Ioan” din Oradea, Vasile Petcaș a fost hirotonit diacon de către PS Vasile Bizău, episcopul Eparhiei de Maramureș.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Intrarea în Templu a Maicii Domnului (2018-11-21)

Sărbătoarea Intrării în Templu a Maicii Domnului, celebrată în data de 21 noiembrie, se presupune că exista la Ierusalim din secolul al VI-lea, fiind introdusă şi la Constantinopol cu un secol mai târziu. În Apus, sărbătoarea a fost adoptată în timpul Papei Grigore al XI-lea, care a celebrat-o pentru prima oară la Avignon în 1374. 

Fundamentul acestei sărbători se găseşte în textul apocrif al Protoevangheliei lui Iacob: «Când împlini doi ani, Ioachim îi zise Anei: ‚Iată, a venit timpul s-o ducem la Templul Domnului. Trebuie să ne ţinem cuvântul dat (...) Dar Ana răspunse: ‚Hai să mai aşteptăm un an, ca să nu plângă mititica după tatăl şi după mama ei’. ‚Să mai aşteptăm’, încuviinţă Ioachim. Când Maria împlini trei ani, Ioachim zise: „‚Chemaţi pe fiicele neîntinate ale evreilor. Fiecare să ţină în mână o făclie aprinsă pentru ca pruncul să nu tânjească după ce lasă în urmă, iar inima să nu-i fie răpită de vreun lucru străin de Templul Domnului’. Fecioarele merseră cu făclii în mâini până la Templul Domnului. Aici preotul o întâmpină pe Maria şi, sărutând-o, o binecuvântă zicând: ‚Domnul a preamărit pe veci numele tău (...) şi a aşezat-o pe a treia treaptă a Templului, iar Domul Dumnezeu a pogorât har asupra ei.’» (Protoevanghelia lui Iacob, VII,1-3, în EVANGHELII APOCRIFE, trad., Cristian Bădiliţă, Polirom, 2002, 49)

Citeste mai departe...

Celebrare Euharistică și vizită la Habic (2018-11-06)

Se spune că cea mai bogată moștenire pe care părinții pot să o lase copiilor este copilăria fericită; aceasta va lumina zilele care vin, îi va păzi de ispite și îi va conduce spre Dumnezeu.

În cadrul numeroaselor vizite pastorale aflate în programul formativ, în perioada 2 - 4 noimebrie 2018, comunitatea Seminarului Teologic Greco-Catolic, Sfinții Trei Ierarhi: „Vasile, Grigore și Ioan” Oradea s-a aflat în localitatea Habic, județul Mureș, satul natal al Preasfinției Sale, Virgil Bercea și al Părintelui Rector Anton Cioba, cu scopul comemorării celor adormiți. 

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Vizita Preasfințitului John Michael Botean la Oradea (2018-11-02)

 

Sub egida Centenarului Marii Uniri și cu ocazia întrunirii Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, reunit la Blaj în sesiunea ordinară de toamnă în perioada 29-31 octombrie 2018, comunitatea Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi din Oradea s-a putut bucura de vizita Preasfințitului John Michael Botean, episcop al Eparhiei Greco-Catolice Române de Canton, Ohio, SUA, acesta din urmă fiind însoțit de Vicarul General al aceleași Eparhii, Părintele Iuliu Vasile Muntean.

Citeste mai departe... Galerie media (14)
<<Inapoi 1 ... 3 4
5
6 7 ... 25 Inainte>>