În seara zilei de joi, 28 octombrie 2021, a avut loc la Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae” din Oradea comemorarea arestării Episcopilor greco-catolici martiri, beatificați de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, în 2 iunie 2019. Evenimentul supranumit și ,,Noaptea arestărilor”, care are loc în fiecare an, dorește să trezească în inimile credincioșilor amintirea dureroasă a tuturor întâmplărilor petrecute în faza incipientă și imediat următoare a instaurării regimului ateu comunist în România.
În fiecare an, în apropierea zilei de 28 octombrie, Biserica noastră se pregătește cu emoție de comemorarea evenimentelor din 27/29 octombrie 1948, când episcopii noștri au fost arestați, moment în care a început Calvarul Bisericii Greco-Catolice din România.
Acum sunt Fericiți și meritul lor a fost recunoscut de către Biserică. Au fost ridicați la cinstea Altarelor de către însuși Suveranul Pontif, Papa de la Roma, cel pentru care episcopii noștri și-au dat viața. Au acceptat martiriul pentru Domnul și pentru comuniunea cu Papa de la Roma, iar gestul Papei Francisc, de a veni la Blaj în 2 iunie 2019 pentru a-i ridica la cinstea Altarelor, constituie pentru noi toți un semn clar al aprecierii și al răsplătirii eforturilor făcute de către ei.
Rugăciunea rămâne cea mai puternică armă care este la îndemâna omului, chiar dacă lumea de azi investește tot mai mult în armele nucleare și nu numai, cu dorința de a cuceri și de a poseda cât mai mult. Cea mai puternică “armă” a fost în mâna copiilor în cursul zilei de 18 octombrie 2021.
,,Și nimeni nu-și ia cinstea aceasta singur,
ci dacă este chemat de Dumnezeu”
Luni, în săptămâna a XX-a după Rusalii, 4 octombrie 2021, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești din Biserica Seminarului din Oradea, au fost hirotoniți doi diaconi, Iulian Antoniu Suciu și Adrian Constantin Ardelean, prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea.
Luni, 27 septembrie 2021, a avut loc deschiderea noului an academic la Departamentul Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, în conformitate cu toate măsurile de prevenție impuse de Guvernul României și de Ministerul Sănătății în contextual pandemiei de SARS-CoV-2.
Prin Decretul nr. 741/27.VIII.2021, după rânduiala Sfinților Apostoli, conform Codului Canoanelor Bisericilor Orientale și a Conciliilor Provinciale, Părintele Florin Mircea Bode a fost numit de către PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea, Administrator Parohial, încredințându-i-se păstorirea sufletelor și grija față de enoriașii Parohiei Olosig Oradea (Biserica Seminarului) cu Hramul Sf. Gheorghe.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare Sărbătoare celebrată de biserică în cinstea Fecioarei Maria, fiind ultima din anul liturgic bizantin, celebrată cu mare solemnitate în data de 15 august.
Primele mărturii istorice referitoare la originea sărbătorii atestă celebrarea acesteia încă în secolul al V-lea în Siria, iar originile ar fi mai îndepărtate, în Ierusalim. Dacă în Apus Adormirea se serba în unele locuri în 15 ianuarie, iar în alte locuri în 18 ianuarie, în Răsărit, Împăratul Mauriciu (582-603) a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsemani şi a fixat definitiv data sărbătorii la 15 august.
Duminică, 20 iunie 2021, comunitatea Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea s-a rugat și s-a bucurat de Sfânta zi a Rusaliilor, a Pogorârii Spiritului Sfânt, alături de comunitatea Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de către Părintele Rector Anton Cioba, împreună cu Părintele Protopop Dumitru Roman, paroh și păstor al comunității, și cu Părintele Laurențiu Costin, fiind animată de vocile corului format din seminariștii orădeni care, împreună cu enoriașii parohiei, s-au lăsat binecuvântați de Spiritul Sfânt, asemenea Apostolilor și ucenicilor. Totodată, această binecuvântare s-a văzut în mod concret prin primirea Primei Sfinte Împărtășanii de către copiii din parohie.