Home / Acasa

Ultimele ştiri

Retragere, comuniune și reculegeri spirituale (2024-04-30)

”Însuși Dumnezeul păcii să vă sfințească în mod desăvârșit

și ființa voastră întreagă: duhul, sufletul și trupul,

să se păstreze fără prihană

pentru venirea Domnului nostru Isus Cristos!”

1Tes 5:23

Lăudat să fie Isus tuturor! Cu bucurie anunțăm că Seminarul nostru a trăit frumoasa experiență a reculegerii spirituale la centrul ignațian de spiritualitate Manresa, aflat într-un colț retras al naturii din Cluj-Napoca. Retragerea a avut loc între 24 și 27 aprilie, timp pe care l-am petrecut în reculegere, meditație și binecuvântată comuniune, prilejuite de o sesiune de exerciții spirituale susținute de către părintele Florin Mărincean. Fiecare zi a fost însoțită de rugăciune și celebrarea Sfintei Liturghii iar în seara de joi ne-am rugat împreună Calea Crucii.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Exerciții spirituale pentru Seminariștii orădeni (2024-04-29)

În perioada 24-27 aprilie 2024, comunitatea Seminarului a luat parte la exercițiile spirituale anuale. Gazdă a fost Centrul „Manresa” al Mânăstirii iezuiților din Cluj-Napoca, iar meditațiile au fost oferite de părintele Florin Mărincean (Șimleu Silvaniei).

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Simpozionul studenților – ediția 2024 (2024-04-15)

‒ Doamne, nu știm unde Te duci. Cum putem să știm calea?

Isus i-a răspuns: ‒ Eu sunt Calea, Adevărul și Viața.

Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” Ioan 14:5-6

Anunțăm cu bucurie încheierea simpozionului studențesc organizat de către Asociația Studențească „Coriolan Tămâian” Oradea, în parteneriat cu Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” și cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Oradea, Universitatea Babeș-Bolyai. Tema din acest an a fost una cu o deosebită relevanță pentru zilele noastre: „Identitatea Omului în Secolul XXI”.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Hramul Seminarului Teologic Major din Oradea (2024-01-30)

Astăzi, 30 ianuarie 2024, comunitatea Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” a sărbătorit hramul instituției. Celebrarea a început cu o seară înainte, când Preasfințitul Virgil Bercea a prezidat Vecernia Mare, la care au asistat profesori, elevi, studenți din Colegiul „Sfânta Familie” și alți membri din personalul complexului educațional din Parcul Traian nr. 20.

Citeste mai departe... Galerie media (24)

Părintele Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea, în vizită la Seminar (2024-01-19)

În seara zilei de luni, 14 ianuarie 2024, comunitatea Seminarului a avut bucuria de a-l avea ca oaspete pe părintele Olimpiu Todorean, paroh la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Oradea, președinte ale Asociației Caritas Eparhial Oradea și redactor-șef al revistei „Vestitorul”.

Citeste mai departe... Galerie media (4)

Comunitatea Seminarului din Oradea a dus Vestea cea Bună a Nașterii lui Isus la Paris (2023-12-21)

Noi umblăm a colinda/De la o casă la alta

Să aducem Vestea bună/După datina străbună.

Respectând datina, am pornit și noi, comunitatea Seminarului orădean, cu uratul. Și cum ne place atât de mult să cântăm colinde, nu ne-am limitat la casele noastre, ci am mers și la cei din depărtate zări, oprindu-ne tocmai la Paris.

Citeste mai departe... Galerie media (30)

Hirotesiri și hirotonire de Hramul Catedralei din Oradea (2023-12-07)

În cadrul Liturghiei arhierești de la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, celebrată marți, 6 decembrie 2023, comunitatea Seminarului a fost protagonista unei serii de „treceri” ale membrilor săi în noi etape ale vieții de discipolat creștin.

Citeste mai departe... Galerie media (87)

În căutarea stării de viață (2023-12-01)

E delicat subiectul alegerii stării de viață, dar e important. Fiind o coordonată definitivă și profund personală, care îl însoțește pe om până la sfârșit, alegerea stării de viață – căsătorie sau celibat – e uneori tema unor frământări care pot părea destul de serioase . Dacă însă aceste frământări nu se prelungesc la infinit, devenind o stare de paralizie existențială, de etern „discernământ”, ele sunt utile. În fond, te ajută să faci alegerea cea bună, ca să eviți niște frământări de un cu totul alt ordin de mărime, într-o altă etapă a vieții, când alegerea va fi fost deja făcută...

Citeste mai departe...

Ieslea de Crăciun – O Evanghelie Vie - 2023 (2023-11-29)

,,Îngerul le-a spus: Nu vă temeţi, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul:

astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Hristos Domnul.

Acesta este semnul: veţi găsi un copil înfăşat şi culcat în iesle” (Lc 2, 10- 12)

 În fiecare an urmărim cu foarte mare atenție relatarea Sfântului Evanghelist Luca despre Nașterea Domnului nostru Isus Hristos. Atmosfera și intimitatea evenimentului ne copleșesc profund, făcându-ne să ne simțim cu ușurință transpuși în lumea păstorilor și a îngerilor și să continuăm să sperăm că miracolul care duce la Adevăr poate să devină realitate și în viața noastră. 


Citeste mai departe...

Vocea studenților din Oradea a ajuns la urechile Papei Francisc (2023-11-28)

Prezența voastră transmite ecoul vocii studenților, a profesorilor diferitelor discipline și a celor care, prin munca cea mai ascunsă, contribuie la bunul mers al instituțiilor voastre formative, al culturilor, al Bisericilor locale, al popoarelor – astfel i-a salutat Papa Francisc pe participanții la Conferința internațională despre Pastorația universitară, organizată de către Dicasterul Vaticanului pentru Cultură și Educație, la Roma, în zilele de 23 și 24 noiembrie 2023.

Citeste mai departe... Galerie media (12)