Home / Acasa

Ultimele ştiri

Începutul vieții comunitare a seminariștilor orădeni (2017-10-01)

După un sezon estiv plin de experiențe sub mâna îndrumătoare a lui Dumnezeu, luni 25 septembrie 2017 s-a deschis oficial noul an seminarial. Câteva zile au fost necesare pentru a pregăti căminul nostru drag care ne va fi casă pentru încă un an formativ. 

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Absolventul seminarului orădean, Lucian Marusciac, a fost hirotonit preot (2017-09-21)

Biserica lui Cristos și-a îndeplinit din nou misiunea sa de mamă prin ridicarea la treapta preoției a părintelui Lucian Dumitru Marusciac, originar din parohia Crăciunești, Jud. Maramureș. Pr. Lucian este absolvent al Seminarului Teologic „Sfinții Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, promoția 2008. Pentru noi, acest eveniment este de importanță majoră întrucât s-a desfășurat pe parcursul Anului Jubiliar al celor 225 de ani de existență a Seminarului orădean. 

Citeste mai departe... Galerie media (30)

Întâlnirea formatorilor din seminarele greco-catolice din Europa la Lviv, Ucraina (2017-09-01)

În perioada 23-27 august 2017, s-a desfășurat la Lviv (Ucraina), a treia ediție a Întâlnirii Formatorilor din Seminarele Greco-Catolice din Europa. După ce anul trecut ne-am întâlnit în România, la Oradea, în acest an, la invitația fraților din Ucraina, am mers să cunoaștem realitățile și frumusețea Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.

Citeste mai departe... Galerie media (55)

AFRICA – O ALTĂ LUME? (III) Pâinea cea de toate zilele... (2017-08-30)

Nu știu dacă ați călătorit vreodată cu un avion de cursă lungă, dar dacă ați fost, știți bine că de-a lungul unui zbor care durează minim cinci-șase ore, ai două opțiuni: fie dormi și ratezi toate peisajele și toate felurile de mâncare și băutură incluse, fie aștepți treaz și curios stewarzii care, din când în când, te „deranjează” fie cu un pahar de vin, cola sau apă, fie cu o prăjitură, o friptură sau o înghețată. Eu am ales a doua variantă! În timp ce mă ospătam, cu un ochi atent să nu fac mizerie iar cu celălalt pe geam, mă gândeam la ce voi mânca după ce ajung, cum mi se va obișnui stomacul cu această schimbare de bucătărie, câtă foame voi răbda și câte kilograme voi slăbi. Aceste gânduri mi-au fost pedepsite cu câteva kilograme în plus la întoarcere.

Citeste mai departe... Galerie media (2)

AFRICA – O ALTĂ LUME? (II) Africanii – săraci sau bogați? (2017-08-01)

Mereu mi-am pus întrebarea de ce nu sunt oamenii egali din toate punctele de vedere? De ce trebuie să existe oameni foarte săraci și oameni foarte bogați? De ce uneori cei pe care îi considerăm săraci sunt mai mulțumiți decât miliardarii planetei? De ce 20% din cetățenii pământului trăiesc cu 80% din resursele naturale ale globului, pe când 80% din locuitorii aceluiași pământ trăiesc cu 20% din resurse? Sigur că majoritatea sunt întrebări retorice dar cu un puternic impact asupra sensibilității noastre sociale.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

AFRICA – O ALTĂ LUME? (I) Depășirea barierelor (2017-07-20)

Când vorbim de Africa, celor mai mulți dintre noi ne vine în minte cuvântul „sărăcie”. Dar oare sunt ei chiar atât de săraci pe cât îi considerăm noi? Sau după cum spunea Mihai Eminescu: „sărac este cel ce se simte sărac, căruia îi trebuie neapărat mai mult decât are”...

Citeste mai departe... Galerie media (6)

Sfinţirea noii Biserici din Halmaşd (2017-06-26)

„Dumnezeule şi Părinte al Domnului nostru Isus Cristos, Cel ce eşti binecuvântat în veci, Cel ce prin întruparea Fiului Tău ai dăruit nouă intrarea din nou în Biserica strămoşilor celor scrişi în ceruri, unde este glasul celor ce prăznuiesc şi cântarea cea de bucurie; Însuţi Iubitorule de oameni, Stăpâne, caută şi spre noi păcătoşii şi nevrednicii servii Tăi, cei ce săvârşim sfinţirea acestei biserici, care se ridică în numele Sfântului Anton şi fă-o pe ea adevărată închipuire a Preasfintei Tale Împăraţii. Întăreşte-o pe ea până la sfârşitul veacului a fi întru Tine neclintită şi preamărită”.

Citeste mai departe... Galerie media (50)

Depunerea cererilor seminariștilor din anul al II-lea. Hirotonire de preoți. (2017-06-18)

În data de 18 iunie 2017, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, seminariștii anului al doilea și-au depus cererile pentru admiterea între candidații pentru diaconat și preoție. Prin aceasta, ei confirmă în mod solemn faptul că sunt pregătiți și doresc să continue drumul spre Sfânta Preoție. 

Citeste mai departe... Galerie media (50)

Pelerinajul seminariștilor orădeni în Eparhia de Lugoj (2017-06-05)

Sub egida Jubileului aniversar al celor 225 de ani de existență a Seminarului Sfinții Trei Ierarhi „Vasile, Grigore și Ioan” Oradea, seminariștii orădeni împreună cu formatorii lor și însoțiți de păstorul Eparhiei de Oradea, PS Virgil Bercea, au făcut un pelerinaj în Eparhia de Lugoj, ajungând astfel să încheie ciclul vizitelor în Eparhiile Bisericii Greco-Catolice din România.

Citeste mai departe... Galerie media (45)

Simpozion studențesc – ediția 2017 (2017-05-30)

Sub egida Jubileului aniversar al celor 225 de ani de existență a Seminarului orădean, în perioada 25-27 mai 2017, în Aula Magna „Episcop Ioan Suciu” a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinţii Vasile, Grigore şi Ioan” din Oradea, a avut loc Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti, cu titlul „Educație și Societate”. Aceasta Sesiune a fost organizată de Asociaţia Studenţească Coriolan Tămâian Oradea, din cadrul Departamentului Oradea al Facultății de Teologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, cu binecuvântarea Preasfinţiei sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (60)