Home / Acasa

Ultimele ştiri

Carte de cult: RÂNDUIALA SFINTELOR SLUJBE DIN SĂPTĂMÂNA MARE ȘI SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (2020-02-24)

Rânduiala Sfintelor Slujbe din Săptămâna Mare și Săptămâna Luminată poate fi achiziționată de la Seminarul Teologic din Oradea, Str. Parcul Traian, Nr. 20

seminaroradea@yahoo.com

0765617002

Cartea are coperțile din carton iar paginile sunt cusute.

Preț: 50 RON + Transport

Citeste mai departe...

Întâmpinarea Domnului (2020-02-02)

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este atestată documentar în secolul al IV-lea, dar a primit o importanţă deosebită abia în secolul al VI-lea. Începând din această perioadă, în liturgia bizantină au fost introduse diferite imnuri. Sărbătoarea îşi are fundamentul în Evanghelia Sfântului Luca care relatează evenimentul prezentării la Templu a lui Isus pentru a fi consacrat Domnului la patruzeci de zile de la naşterea Sa: “Şi când s-au împlinit zilele curăţirii lor, după legea lui Moise, l-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-l pună înaintea Domnului. Precum este scris în Legea Domnului, că orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului(...). Şi iată era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; şi omul acesta era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel, şi Spiritul Sfânt era asupra lui. Şi lui i se vestise de către Spiritul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Cristosul Domnului (...)  El l-a primit în braţele sale şi a binecuvântat pe Dumnezeu (Lc 2,22-28)”.

Citeste mai departe...

Seminarul Teologic din Oradea și-a serbat Hramul (2020-01-31)

Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan din Oradea a fost la ceas de sărbătoare, serbându-și Hramul. Pe lângă comunitatea seminarului – seminariști și formatori, la eveniment au participat și profesori ai Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universități Babeș-Bolyai Cluj Napoca, instituție la care își urmează cursurile seminariștii, autorități locale dar și prieteni și colaboratori ai seminarului, precum și studenții și elevii din Colegiul Sfânta Familie și Internatul Liceului Greco-Catolic din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Pr. Vasile Petcaș a celebrat prima Sfântă Liturghie la Seminarul în care s-a format (2020-01-15)

A devenit deja o tradiție ca după hirotonire, preoții care s-au format în Seminarul Eparhial din Oradea să se întoarcă, în calitate de preoți, pentru a celebra Sfânta Liturghie împreună cu membrii comunității din care a făcut parte, ca semn de mulțumire și comuniune.

Citeste mai departe... Galerie media (8)

Bucuriile Crăciunului (2019-12-21)

Postul Crăciunului presupune, pe lângă o mai mare atenție asupra vieții spirituale pe care trebuie să ne-o acordăm prin rugăciune, devoțiune, meditație și citirea textelor sacre și o trăire comunitară prin care să ducem mai departe vestea nașterii Mântuitorului Cristos.

Urmând acest obicei bine înrădăcinat în poporul nostru, și seminarișii orădeni au participat în luna Decembrie a.c. la diverse manifestații, activități și momente comunitare înafara seminarului.

Astfel că în la începutul lunii, având dorința de a îmbina atmosfera unei vieți într-o parohie cu bucuria de a vesti, prin colind, Nașterea Domnului, am pornit să urăm, prin numeroase comunități parohiale, bucuria Crăciunului.

Citeste mai departe... Galerie media (17)

Ecou jubiliar. Papa Francisc primește Medalia Jubiliară 225 (2019-12-13)

Aflat la Roma pentru cursul promovat de Rota Romana cu privire la grija pastorală a bisericii cu privire la cuplurile și familiile rănite, desfășurat în perioada 26-30 noiembrie 2019, părintele Anton Cioba, rectorul seminarului nostru, împreună cu ceilalți participanți la curs, a fost primit în audiență de Sf. Părinte Papa Francisc sâmbătă, 30 noiembrie 2019.

Citeste mai departe... Galerie media (4)

Halloween? „E sărbătoarea diavolului” - spune exorcistul! (2019-10-31)

Cunoaștem cu adevărat semnificația și originea Halloween-ului? Preotul exorcist Aldo Buonaiuto (și nu doar el) ne vorbește cum și de ce: „Este sărbătoarea diavolului!”

Nu ne obosim din a repeta, mai ales în aceste zile ale anului, faptul că sărbătoarea Halloween nu este o sărbătoare permisă creștinilor. Ne repetă acest lucru și părintele Aldo Buonaiuto, preot exorcist și coordonator al serviciului „Anti Sette” al comunității Papa Ioan al XXIII-lea. El ne relatează: „A sunat o mamă disperată, pe motiv că a descoperit minciunile fiului ei, copil frumos și sincer, dar și schimbarea bruscă a cercului său de prieteni de câteva luni, până la a afla faptul că băiatul ei a profanat un cimitir”.

Citeste mai departe... Galerie media (1)

Deschidere anului universitar 2019-2020 la Oradea (2019-10-02)

Marți, 1 octombrie 2019, a avut loc debutul festiv al noului an academic al Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca.

Evenimentul a început prin celebrarea slujbei de Te Deum de către PS Virgil Bercea, păstorul eparhiei noastre, Părintele  Alexandru Buzalic și Părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții Vasile, Grigore și IoanOradea, rugăciunile fiind acompaniate de vocile seminariștilor orădeni, coordonați și dirijați de Maestrul Radu I. Mureșan.La festivitate au participat preoți, profesori, formatori, seminariști, studenți, familiile acestora, cât și persoane din exterior care au dorit să ia parte la bucuria unui nou început alături de cei deja menționați.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Deschiderea anului universitar centenar 2019-2020 (2019-10-01)

În cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică (FTGC) a Universității Babeș-Bolyai (UBB), Cluj-Napoca, luni, 30 septembrie 2019, a fost deschis noul an universitar, 2019-2020, în cadrul festiv al aniversării centenarului Universității clujene în limba română. De la ora 10.00, studenții tuturor celor șase universități publice din Cluj-Napoca au luat parte, la sediul de pe str. Kogălniceanu, la ceremonia de deschidere a Anului Universitar Centenar în organizarea conducerii Universității Babeș-Bolyai. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui României Klaus Iohannis și a fost urmată, începând de la ora 11.30, de un marș academic pe ruta: str. Mihail Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. I.C. Brătianu – Piața Ștefan cel Mare – Str. Eroilor – Piața Unirii.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

Admiterea la Seminarul Teologic Major și Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea, anul 2019 (2019-06-30)

vezi afiș

Informaţii pentru admiterea la Seminarul Teologic Major și Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea, anul 2019

Cei care doresc o aprofundare intelectuală a teologiei, pentru a găsi răspunsuri la întrebări lăuntrice, pentru a cultiva o pasiune proprie sau pentru a deveni la rândul lor profesori de religie,  pot să o facă devenind studenţi la FACULTATEA DE TEOLOGIE.

Citeste mai departe... Galerie media (1)