Home / Acasa

Ultimele ştiri

Denia „Prohodul Domnului” (2017-04-14)

În centrul acestei zile, Sfânta și Marea Vineri, stă slujba Prohodul Domnului, care se cântă în toate bisericile de rit bizantin. Astfel, și în catedrala greco-catolică „Sf. Nicolae” din Oradea, PS Virgil Bercea împreună cu un sobor de preoți și diaconi, cu seminariștii Seminarului Teologic Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan și cu credincioșii prezenți, au cântat Prohodul Domnului în fața mormântului lui Hristos.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Orele Împărătești în catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea (2017-04-14)

Biserica se află astăzi, 14 aprilie 2017, în Sfânta și Marea Vineri. Astfel, la catedrala greco-catolică „Sf. Nicolae” din Oradea, PS Virgil Bercea împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Orei a IX-a și slujba Vecerniei Mari. Răspunsurile oficiului liturgic au fost date de către seminariștii Seminarului greco-catolic „Sf. Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, dirijați de Maestrul Radu Mureșan.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Sfânta şi Marea Joi (2017-04-13)

În Sfânta şi Marea Joi, noi, credincioșii, ne-am unit în rugăciune cu arhiereul nostru, PS Virgil, în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, pentru a rememora două evenimente mântuitoare: Sfânta spălare a picioarelor ucenicilor de către Domnul și Învățătorul lor și Cina cea de Taină (Euharistia).

Citeste mai departe... Galerie media (15)

„Denia celor 12 Evanghelii” sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale Domnului Isus Cristos” (2017-04-13)

„Denia celor 12 Evanghelii” sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale Domnului Isus Cristos” a fost oficiată în această seară în Catedrala Greco-Catolică de Preasfințitul Virgil Bercea, alături de un sobor de preoți și împreună cu poporul credincios. Această sfântă slujbă are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor și scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, pentru a fi venerată.

Textele biblice care au fost proclamate la această slujbă ne-au prezentat toate patimile suferite de Domnul Isus Cristos pentru mântuirea noastră. Cunoscută  drept „Denia celor 12 Evanghelii”, la slujba din această Joi Mare textele biblice ne-au vorbit tocmai despre prinderea, procesul și răstignirea Mântuitorului Isus.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

RECENZIE - Episcop Ioan Suciu, Fecioara din Fatima, Editura Surorilor Lauretane, Baia Mare 2017 (2017-04-12)

În anul 1943, PSS Ioan Suciu a publicat volumul „Fecioara din Fatima”, la împlinirea a 25 de ani de la apariţiile ce avuseseră loc în 1917. Mai târziu, îndeosebi după căderea comunismului, au apărut în România diferite alte prezentări ale evenimentelor întâmplate în localitatea portugheză, însă frumuseţea literară şi stilistică a scrierii episcopului greco-catolic a rămas greu de egalat.

Citeste mai departe...

Seminariștii orădeni în exerciții spirituale – Postul Mare 2017 (2017-04-09)

Exercițiile spirituale ale seminariștilor orădeni s-au desfășurat, în acest an, în perioada 5-8 aprilie, în parohia romano-catolică „Chiril și Metodiu” din localitatea Șinteu, unde părintele paroh Augustin Albert și măicuțele ne-au primit și ne-au găzduit cu bucurie. Urmând o mai veche tradiție a Bisericii Catolice, aceste exerciții spirituale prepascale au scopul unei pregătiri mai profunde pentru patimile, moartea și învierea Mântuitorului nostru Isus Cristos.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Vizită pastorală în parohia Haieu – Băile 1 Mai (2017-04-02)

La invitaţia părintelui Ştefan Madarasi, parohul de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Haieu - Băile 1 Mai, seminariştii orădeni au făcut o vizită, animând Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile Cel Mare, duminică 2 aprilie 2017, în parohia pe care, cu onoare, o păstoreşte.

Citeste mai departe... Galerie media (16)

Noul site al seminarului nostru (2017-03-23)

„Comunicarea are puterea de a crea punți, de a favoriza întâlnirea și incluziunea, îmbogățind astfel societatea” – spunea Papa Francisc în mesajul ocazionat de ziua comunicațiilor sociale din anul 2016. Întăriți de acest gând și convinși de misiunea pe care am primit-o de a duce vestea cea bună până la marginile pământului, pentru a ține pasul cu societatea și a-i răspunde într-un mod cât mai adecvat provocărilor, comunitatea Seminarului nostru și-a luat angajamentul de a fi prezentă din nou în spațiul virtual. Astfel, site-ul seminarului orădean, după ce a primit o nouă formă, s-a lansat în data de 25 Martie 2017, de Buna Vestire - Sărbătoarea prin definiție a vestirii celei bune.

Citeste mai departe...

Calea Crucii - o rugăciune specifică Postului Mare (2017-03-21)

Marți, 21 Martie 2017, seminariștii Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan” au participat la Calea Crucii săvârșită în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, de către părintele rector, Anton Vasile Cioba. Alături de ei a participat și PSS Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea Mare.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

Întâlnirea Eparhială a Familiilor şi hirotonire de diaconi la Oradea (2017-03-20)

În Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, a avut loc în Duminica a III-a a Postului Mare, Întâlnirea Eparhială a Familiilor. Familiile venite de pe întreg cuprinsul Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, s-au adunat în curtea Liceului „Iuliu Maniu” de unde au pornit în procesiune spre Catedrala „Sfântul Nicolae”, însoţiţi de către preoţi parohi, părinţii Mihai Vătămănelu şi Mihai Tegzeş, organizatorii acestei Întâlniri Eparhiale a Familiilor şi de către Preasfinţia Sa Virgil Bercea.

Citeste mai departe... Galerie media (10)