Home / Acasa

Ultimele ştiri

Admiterea la Seminarul Teologic Major și Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea, anul 2018 (2018-05-16)

vezi afiş

Informaţii pentru admiterea la Seminarul Teologic Major și Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea, anul 2018

Cei care doresc o aprofundare intelectuală a teologiei, pentru a găsi răspunsuri la întrebări lăuntrice, pentru a cultiva o pasiune proprie sau pentru a deveni la rândul lor profesori de religie,  pot să o facă devenind studenţi la FACULTATEA DE TEOLOGIE.

Citeste mai departe... Galerie media (1)

Sfântul Anton de Padova a poposit la Oradea (2018-05-13)

La propunerea Provinciei Franciscane ,,Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România, cu aprobarea Conferinței Episcopilor Catolici din România, în perioada 7 mai – 13 iunie 2018 are loc pelerinajul cu relicvele Sfântului Anton de Padova prin diferite parohii ale diecezelor și eparhiilor din România.

În cadrul pelerinajului relicvele Sfântului Anton de Padova vor poposi în mai multe parohii catolice din țară oferind posibilitatea numeroșilor săi cinstitori să-l întâlnească și să-i ceară ajutorul și mijlocirea pentru susținerea și ocrotirea familiei.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Pelerinaj la Sighet în cinstea episcopilor martiri (2018-05-12)

Sâmbătă, 12 Mai 2018, a avut loc pelerinajul anual desfășurat la Sighet, un pelerinaj dedicat episcopilor martiri morți în închisoarea comunistă de la Sighet. Pe lângă grupurile de pelerini veniți din toată țara, au participat și seminariștii de la Seminarul Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi din Oradea, însoțiți fiind de Pr. Rector Anton Cioba, de Vicerectorul Florin Bode, de și de Pr. Spiritual al Seminarului, Anton Rus.

Citeste mai departe... Galerie media (40)

Rugăciuni dedicate Sfintei Fecioare Maria în luna Mai (2018-05-09)

Luna mai este dedicată Preacuratei Fecioare Maria. În această perioadă, în mod deosebit, comunitatea Seminarului Teologic Greco-Catolic “Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea organizează diferite programe de rugăciune în cinstea Maicii Domnului. Astfel în seara zilei de 7 mai ne-am rugat Acatistul Sfintei Fecioare de la Fatima.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Pr. George CHIŞ - Mărturie vocațională în fața seminariștilor (2018-05-08)

În seara zilei de marți, 7 mai 2018, Pr. George Chiș, paroh la Valcău de Jos, Valcău de Sus și Sâg, Jud. Sălaj, a fost prezent în mijlocul comunității seminarului nostru, fiind invitat să dea o mărturie despre vocația sa la preoție. 

Într-un cadru familiar, Pr. George a împărtășit din trăirile sale din timpul chemării inițiale la preoție, apoi din viața de seminar și, desigur, din provocările ce le-a întâmpinat ca preot, în cei 11 ani de când a fost hirotonit.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

24 de ore de Adorație Euharistică pentru vocații (2018-05-07)

Seminarul nostru a adoptat de ceva timp obiceiul de a dedica prima vinere din luna Mai unei Adorații Eurahistice de 24 de ore. Intenția acestei rugăciuni a rămas aceeași: Dumnezeu să-i ajute pe cei chemați la viața consacrată să dea un răspuns pozitiv, dar și ca cei aflați deja pe drumul de formare în seminarii să nu se piardă, ci să-și amintească mereu scopul pentru care au pornit pe acest drum.

În seara zilei de joi (3 mai 2018), la ora 22:00 am celebrat începutul Binecuvântării Euharistice, moment în care s-a expus Sfântul Sacrament spre adorare. Rând pe rând – seminariști și formatori – am petrecut un anumit timp alături de Isus, multumindu-i pentru această a doua familie care este seminarul nostru și rugându-ne pentru aceia care sunt chemați să urmeze drumul spre viața consacrată și care s-ar putea alătura nouă.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

„Incestul și necrofilia trebuie legalizate…” (2018-05-06)

Aceasta susțin tinerii din Partidul Liberal din Suedia care spun că «astfel de legi (care interzic incestul și necrofilia) sunt inutile şi că doar faptul că aceste practici sexuale sunt privite cu dezgust nu înseamnă că ele ar trebui să fie şi ilegale». Citind articolele apărute în presa românească referitoare la acest subiect, am rămas stupefiat de dezinvoltura și normalitatea argumentării lor, care lasă să se înțeleagă că, în scurt timp, aceste practici vor deveni firești și frecvente. După cum spun ei, este „un pas înainte în politică” și mărturisesc sincer că „Nu suntem fani ai legilor bazate pe moralitate, iar aceste legi nu protejează pe nimeni. 
Citeste mai departe...

Comunitatea seminarului din Oradea în vizită la Parohia din Beiuș (2018-04-22)

Duminica a treia după Sfintele Paști este închinată „Femeilor mironosițe”. Cu această ocazie, seminariștii orădeni au vizitat parohia greco-catolică cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”, din Beiuș, păstorită de părintele protopop Zorel Zima.  La Sfânta Liturghie au fost prezenți un sobor de patru preoți, protos fiind părintele rector al Seminarului din Oradea, Anton Cioba, care a și ținut cuvântul de învățătură. Liturghia a fost animată de corul Seminarului nostru, Schola Cantorum, dirijat de dl. Viorel Bădiceanu.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Simpozionul studențesc: Creștinismul în Europa, desfășurat la Seminarul Greco-Catolic din Oradea (2018-04-21)

În perioada 20-21 aprilie 2018, în Aula Magna „Episcop Ioan Suciu” a Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții „Vasile, Grigore și Ioan” Oradea, s-a desfășurat Simpozionul Studențesc cu tema „Creștinismul în Europa”, organizat de Asociația Studențească „Coriolan Tămâian” Oradea. Prin tema aleasă s-a dorit să se identifice niște provocări pentru Biserică și să găsească de asemenea niște soluții. Ajunge să deschidem sursele mass-media și suntem bombardați de o mulțime de mesaje anti-clericale. Pe lângă acestea se mai adaugă tentativele de înlocuire a creștinismului cu diverse religii sau sincretisme religioase pentru a fi scos cu totul din viața civilizației europene și nu numai. Creștinismul a devenit o “piedică”, sau un lucru depășit care trebuie scos din uz și înlocuit cu ceva ce se mulează pe nevoile și mentalitățile civilizațiilor moderne.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Lansare de carte "Monseniorul OCTAVIAN BÂRLEA" (2018-04-19)

În Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, a avut loc în după masa zilei de joi 19 aprilie 2018, lansarea cărţii „Omul tuturor. Monseniorul Octavian Bârlea şi patimile exilului românesc 1946-1978” a părintelui Ioan-Irineu Fărcaş, rectorul Misiunii Greco-Catolice din Munchen.

Citeste mai departe... Galerie media (10)