Home / Acasa

Ultimele ştiri

Vizită de studiu aplicat în Maramureș (2020-10-11)

Un cântec mai puţin cunoscut în mediul online și la radio încearcă să transmită o idee oarecum revoluționară și anume că: „Dumnezeu preferă lemnul, lemnul și spațiile mici”. Fiind de părere că Dumnezeu preferă simplitatea oamenilor și lucrările mici dar bine făcute, citatul anterior a devenit într-o anumită măsură motto-ul unui grup de seminariști orădeni care au pornit „la pas” prin diferite parohii din Maramureș, în special în acele parohii în care se slujește în Biserici de lemn.

Citeste mai departe... Galerie media (35)

Seminariștii orădeni în vizită la Sânmartin (2020-10-04)

În a 19-a duminică dupa Rusalii mai precis în data de 4 Octombrie 2020, seminariștii orădeni au participat la Sfânta Liturghie duminicală în parohia „Sfântul Dumitru” din Sânmartin, județul Bihor, răspunzând astfel invitației părintelui Alexandru Ioan Chivari care a aniversat 25 de ani de preoție.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

Deschiderea Anului Universitar 2020-2021 (2020-09-29)

Marți, 29 septembrie 2020, a avut loc debutul festiv al noului an academic al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Departamentul Oradea. Cu o seară înainte a avut loc celebrarea Slujbei Vecerniei în Capela Seminarului, unde Preasfinția Sa a ținut o meditație studenților seminariști.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Noul Vicerector al Seminarului din Oradea (2020-09-08)

În cadrul Sfintei Liturghii celebrate de către Pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului orădean în Biserica Seminarului, în Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie 2020), a fost anunțat noul vicerector al Seminarului Sfinții Vasile, Grigore și Ioan din Oradea, în persoana ipodiaconului Giusepe Iustin Ghiurca.

Făcând referire la rolul pe care Sfânta Fecioară Maria, mama Bisericii, îl are pentru fiecare credincios, părintele rector a subliniat importanța și necesitatea ca fiecare dintre noi să se abandoneze planului divin, încrezându-se în totalitate Maicii Sfinte care, în virtutea Maternității Sale, ne ocrotește și ne conduce la Fiul Său.

Citeste mai departe... Galerie media (4)

Bunavestire. Teologie și iconografie (2020-03-24)

Sărbătoarea Buneivestiri este plină de bucuria pe care o dă împlinirea promisiunii Vechiului Testament a Întrupării Mântuitorului. Este sărbătoarea care marchează „începutul mântuirii noastre,” (Troparul sărbătorii) prin faptul că „Fiul lui Dumnezeu fiu al Fecioarei se face” (Troparul sărbătorii). Originea acestei sărbători este cu probabilitate, în secolul al IV-lea în Palestina, când Biserica a început să celebreze evenimentul Întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Din secolul al VI-lea, Sărbătoarea Buneivestiri se celebrează în data de 25 martie, cu nouă luni înaintea Sărbătorii Naşterii Domnului, acest lucru fiind datorat legăturii care s-a stabilit de atunci între cele două sărbători.

Citeste mai departe...

Seminariștii orădeni în vizită la Zalău (2020-02-29)

Perioada Triodului este calea pe care trebuie să o parcurgă omul pentru a se învrednici să participe la marea taină a Răstignirii şi Învierii Domnului. Înainte ca „sărbătoarea vieții” să se sfârșească și ușile cămării de nuntă să se închidă, creștinul trebuie să se grăbească pe singura cale cu putință pentru întoarcerea în rai: asceza, însoțită de căință, de lacrimi și de faptele milosteniei. În perioada Triodului, Biserica noastră Orientală ne învaţă că, pentru a ne pregăti cum se cuvine, trebuie să urmăm un drum greu, în trepte, un urcuş spiritual al fiecăruia dintre noi, la capătul căruia ne aşteaptă bucuria Învierii.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Carte de cult: RÂNDUIALA SFINTELOR SLUJBE DIN SĂPTĂMÂNA MARE ȘI SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (2020-02-24)

Rânduiala Sfintelor Slujbe din Săptămâna Mare și Săptămâna Luminată poate fi achiziționată de la Seminarul Teologic din Oradea, Str. Parcul Traian, Nr. 20

seminaroradea@yahoo.com

0765617002

Cartea are coperțile din carton iar paginile sunt cusute.

Preț: 50 RON + Transport

Citeste mai departe...

Întâmpinarea Domnului (2020-02-02)

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este atestată documentar în secolul al IV-lea, dar a primit o importanţă deosebită abia în secolul al VI-lea. Începând din această perioadă, în liturgia bizantină au fost introduse diferite imnuri. Sărbătoarea îşi are fundamentul în Evanghelia Sfântului Luca care relatează evenimentul prezentării la Templu a lui Isus pentru a fi consacrat Domnului la patruzeci de zile de la naşterea Sa: “Şi când s-au împlinit zilele curăţirii lor, după legea lui Moise, l-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-l pună înaintea Domnului. Precum este scris în Legea Domnului, că orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului(...). Şi iată era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; şi omul acesta era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel, şi Spiritul Sfânt era asupra lui. Şi lui i se vestise de către Spiritul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Cristosul Domnului (...)  El l-a primit în braţele sale şi a binecuvântat pe Dumnezeu (Lc 2,22-28)”.

Citeste mai departe...

Seminarul Teologic din Oradea și-a serbat Hramul (2020-01-31)

Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan din Oradea a fost la ceas de sărbătoare, serbându-și Hramul. Pe lângă comunitatea seminarului – seminariști și formatori, la eveniment au participat și profesori ai Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universități Babeș-Bolyai Cluj Napoca, instituție la care își urmează cursurile seminariștii, autorități locale dar și prieteni și colaboratori ai seminarului, precum și studenții și elevii din Colegiul Sfânta Familie și Internatul Liceului Greco-Catolic din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Pr. Vasile Petcaș a celebrat prima Sfântă Liturghie la Seminarul în care s-a format (2020-01-15)

A devenit deja o tradiție ca după hirotonire, preoții care s-au format în Seminarul Eparhial din Oradea să se întoarcă, în calitate de preoți, pentru a celebra Sfânta Liturghie împreună cu membrii comunității din care a făcut parte, ca semn de mulțumire și comuniune.

Citeste mai departe... Galerie media (8)