I. Revelația publică și revelația privată
În cadrul creștinismului s-a dezvoltat o teologie a revelației, cu scopul de a aprofunda mesajul lui Dumnezeu cu privire la manifestarea Sa și modalitățile și posibilitățile sale de înțelegere de către oameni. Creștinii recunosc revelația transmisă patriarhilor și profeților, care a fost o revelație parțială, menită să anticipeze și să pregătească revelația completă, care a venit prin Isus și care a completat și a clarificat sensul revelației antice.
,,Să nu socotiţi că am venit să desfiinţez Legea sau Profeţii!
Nu am venit să desfiinţez, ci să împlinesc” (Matei 5, 17).
Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului, este venerată de către întreaga Biserică Catolica, având un cult deosebit, care a fost definit de Sfântul Toma de Aquino drept ,,hiperdulie”, Fecioara Maria fiind cea mai sfântă dintre toate creaturile lui Dumnezeu. Principalele evenimentele ale vieții ei, care ne sunt cunoscute prin intermediul Sfintei Scripturi, sunt celebrate ca sărbători liturgice în Biserica universală.
Avem foarte multe prefigurări în Vechiul Testament, cu privire la viața și rolul pe care Sfânta Fecioară Maria îl are în istoria mântuirii, fiind puse în lumina Noului Testament, unde avem relatate cele mai importante evenimente ale vieții Preacuratei.
Cei care doresc o aprofundare intelectuală a teologiei, pentru a găsi răspunsuri la întrebări lăuntrice, pentru a cultiva o pasiune proprie sau pentru a deveni la rândul lor profesori de religie, pot să o facă devenind studenţi la FACULTATEA DE TEOLOGIE.
Specializarea: TEOLOGIE GRECO-CATOLICĂ PASTORALĂ
(4 ani, zi)
Numărul de locuri scoase la concurs:
buget 16
taxă 34
,,Mărturia de iubire și fidelitate a Sfinților Petru și Pavel îi luminează pe Păstorii Bisericii, pentru a-i conduce pe oameni la adevăr, formându-i la credința în Hristos”, spunea Papa Benedict al XVI-lea în cadrul audienței generale din 29 iunie 2011.
Simon Petru, născut în Betsaida, locuiește în Capernaum și este pescar pe Marea Galileii. Chemat de Isus, împreună cu fratele său Andrei și alături de Iacob și Ioan, Petru este martor la cele mai importante evenimente din viața Mântuitorului. Este un om simplu, direct, uneori impulsiv, care adesea vorbește și acționează în numele tuturor apostolilor, fără a ezita să-i ceară Învățătorului explicații cu privire la predicare, pilde și alte chestiuni.
Întreaga viaţă liturgică şi sacramentală a Bisericii are în centru Misterul Trinitar. Iconografia creştină, de asemenea, are ca temă principală acest mister, în ciuda dificultăţii de a-l reprezenta în conformitate cu doctrina creştină. Pentru exprimarea Misterului Sfintei Treimi iconografia a utilizat drept sursă biblică teofania arătării celor trei îngeri lui Avraam la stejarul Mamvri, în Vechiul Testament, teofania de la Botezul lui Hristos şi cea din ziua Cinzecimii în Noul Testament.
Suntem în Joia Mare, iar lucrul acesta ne aduce aminte nu doar de Patimile lui Isus pe Cruce, de Calvar sau de răstignire, dar ne face să ne gândim la toate nedreptățile care au avut loc atunci și care, într-un fel sau altul, continuă și astăzi.
A fost retipărită Rânduiala Sfintelor slujbe din Săptămâna Mare, Duminica Învierii și Săptămâna Luminată.
Cartea poate fi achiziționată de la Magazinul de obiecte și cărți bisericești, Oradea, str. Ep. Mihai Pavel nr.4 sau poate fi comandată online pe facebook: Magazin de obiecte și cărți bisericești Sfânta Tereza.
Persoană de contact: Părinte Diacon Claudiu Boda – Tel. 0766 379 879.
Prețul este de 90 ron.