Home / Acasa

Ultimele ştiri

Dragii mei, vă scriu… (2018-06-26)

„Un om nu poate face un lucru mai mare decât 

să dea credincioșilor Trupul și Sângele lui Cristos și să le ierte păcatele!”

 Papa Benedict al XVI-lea

În urmă cu vreo 7 ani, în timp ce mă rugam la un Sanctuar, mi-a ajuns în mână un bilețel ce conținea un fragment dintr-o scrisoare scrisă de Cardinalul de Milano, Carlo Maria Martini și adresată poporului lui Dumnezeu pe care îl păstorea, în data de 24 iunie 2002, chiar cu două săptămâni înainte de a deveni emerit.

Citeste mai departe...

Întâlnirea de 10 ani – Promoția 2008 (2018-06-24)

Cu emoție în suflet, absolvenții promoției 2008 a Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca și a Seminarului Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan Oradea s-au reîntâlnit într-un cadru festiv pentru a celebra aniversarea celui de-al zecelea an de la absolvire.

Evenimentul s-a desfășurat în seminarul nostru din Oradea, și a debutat cu Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată în Biserica Seminarului. Procesiunea dinspre Capela Sfinții Trei Ierarhi spre Biserica Seminarului a fost solemnă, întrucât este prima dată când aproape toți absolvenții seminarului care sunt hirotoniți preoți, colegi aparținători promoției 2008, au celebrat împreună cu PS Virgil și formatorii din seminar Sfânta Liturghie.

Citeste mai departe... Galerie media (24)

Alături de Sora Maria Ionela pe ultimul drum (2018-06-22)

,,Moartea este suma tuturor renunţărilor”. Figura Sorei Ionela Maria, Maică Generală a Congregaţiei Inimii Neprihănite, a fost una ce a marcat profund istoria Bisericii Greco-Catolice Române şi nu numai. A trăit o viaţă plină de renunţări, de rugăciune, de sacrificiu, dar mai ales una de luptă pentru credinţă. A fost înmormântată la doar câţiva paşi de locul unde, până în anul 2010, îşi ducea veacul Episcopul Martir Vasile Aftenie, mormânt pe a cărui piatră se găseşte scris: ,,Cine este născut din Dumnezeu biruieşte lumea şi aceasta este biruinţa care a biruit lumea: Credinţa noastră” (1In 5,4). Biruinţa Sorei Ionela, prin Hristos, a culminat cu trecerea ei în patria Tatălui în seara zilei de 17 iunie 2018, tocmai într-o duminică, de ziua Domnului.
Citeste mai departe... Galerie media (8)

Vizită la „Casa Sfântul Iosif” de la Odorheiul Secuiesc (2018-06-18)

La sfârșitul săptămânii trecute, un grup de seminariști de la Seminarul Greco-Catolic orădean, împreună cu formatorii lor, au vizitat „Casa Sfântul Iosif” din Odorheiul Secuiesc. În drumul nostru spre Odorhei, am trecut prin Municipiul Târnăveni, un mic orășel din județul Mureș, unde am vizitat Biserica Greco-Catolică „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, locul în care, sâmbătă seară, am și oficiat Vecernia. Tot în Tărnăveni am vizitat, împreună cu grupul de seminariști, și sediul protopopial unde am fost primiți cu căldură de Părintele Protopop Ciulea Vasile Onoriu.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

O mână de ajutor pentru Centrul medico-social de psihiatrie Nucet (2018-06-15)

 Pe la începutul acestui an, doamna profesoară Oana Tuduce a lansat Campania „SOS  - împreună putem schimba viața celor 180 de beneficiari ai Centrului Medico-Social de Psihiatrie Nucet!”. În campania umanitară au fost implicate următoarele instituții: Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, Parohia și Liceul Don Orione din Oradea, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, Caritas Eparhial Oradea, ASTRU Oradea, AGRU Oradea și EduBiz.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

38 de ani de preoție: Don Giuliano Gulmini - Mărturie vocațională (2018-06-11)

“Am avut 37 de aniversări a hirotonirii de preot dar niciuna nu a fost așa frumoasă și nu am avut niciodată tort! Chiar mi-ați făcut o surpriză…” spunea Don Giuliano care, anul acesta, a celebrat împreună cu noi aniversarea celor 38 de ani de preoție.

Vine la Oradea aproape în fiecare an pentru a-și vizita copiii – așa îi consideră el pe toți preoții și seminariștii care au trecut prin parohia lui în decursul celor 15 ani de când colaborează cu seminarul nostru. De atunci, în fiecare an, unul sau doi seminariști orădeni fac experiențe estive în parohiile pe care le păstorește. Acolo întâlnesc realități diferite, adesea lucrând cu persoane defavorizate din punct de vedere social, și nu numai.

Citeste mai departe... Galerie media (4)

Seminariștii orădeni prezenți la Hramul Mănăstirii Presfintei Inimi a lui Isus din Zalău (2018-06-10)

Vineri, 8 iunie 2018, comunitatea Seminarulului Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi din Oradea împreuna cu părintele rector Anton Cioba, și fratele vicerector Florin Bode, au dat curs invitației de a participa la Hramul Mănăstirii Surorilor Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalău.

Citeste mai departe... Galerie media (50)

Eparhia de Oradea și Seminarul Teologic au fost consacrate Inimii Neprihănite a Fecioarei Maria și Spiritului Sfânt (2018-05-31)

Luna mai este dedicată Sfintei Fecioara Maria, Mama lui Dumnezeu. Îi mulțumim Domnului că în marea sa bunătate, ne-a oferit încă o dată ocazia de a aduce prinos de laudă prin rugăciune și venerație celei ”mai onorată decât serafimii și mai mărită (...) decât serafimii”.

În acest context, tradiția anilor anteriori a continuat și astăzi, 30 mai 2018 cu programul de rugăciune organizat în fața Grotei Sfintei Fecioare din curtea Seminarului Greco-Catolic din Oradea.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Festivitatea de absolvire a Promoţiei 2018 a Universităţii „Babeş – Bolyai”, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea (2018-05-25)

Pentru studenţii şi masteranzii absolvenţi ai Departamentului Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj – Napoca, ziua de vineri 25 mai 2018 a fost una specială. A fost ziua în care a răsunat „ultimul sunet de clopoţel”, o ocazie fericită de a aduce prinos de laudă Bunului Dumnezeu pentru tot darul primit şi de a exprima deplina gratitudine şi respectul faţă de toţi cei care au contribuit la formarea intelectuală şi spirituală a studenţilor seminarişti şi a masteranzilor.
Citeste mai departe... Galerie media (25)

Invitație la rugăciune în Luna Mai: Paraclisul Maicii Domnului la Grota din curtea Seminarului Teologic (2018-05-22)

Dragi tineri,

Iubiți credincioși,

 

Luna Mai este dedicată Sfintei Fecioare Maria. Activitățile din biserica noastră, în această lună, sunt organizate cu o atenție deosebită față de Mama noastră cerească.

În curtea Seminarului avem o grotă cu imaginea Preacuratei Fecioare Maria care ne veghează pe toți. În fiecare an, în această lună organizăm diferite rugăciuni închinate Mamei lui Dumnezeu și a noastră, rugăciuni la care participă grupurile de tineri din Oradea dar și credincioșii din parohiile noastre.

Cu mare drag vă invităm să ne rugăm împreună Paraclisul Maicii Domnului în seara zilei de miercuri, 30 mai 2018, începând cu ora 19.30, la grota din curtea Seminarului nostru. Slujba Paraclisului va fi animată de către seminariști.

Pr. Anton CIOBA

Rector

Citeste mai departe...
<<Inapoi 1 ... 4 5
6
7 8 ... 24 Inainte>>