Home / Acasa

Ultimele ştiri

Seminariștii orădeni la reculegeri spirituale (2018-09-24)

Așa cum am fost obișnuiți la fiecare început de an universitar, seminariștii greco-catolici împreună cu formatorii, am participat la reculegerile spirituale ținute de părintele Răzvan Oprișa din Timișoara, într-o frumoasă locație din satul Pădurea Neagră, Jud. Bihor. 

Citeste mai departe... Galerie media (24)

Părinți „condamnați” să accepte schimbarea de sex a fiicei lor (2018-07-26)

Nu știu încotro se îndreaptă umanitatea dar pot spune că direcția nu este una bună: unii mor de foame iar alții nu mai știu ce să facă cu banii, bolnavii suferă din lipsa de medicamente în timp ce, numai în România, se investesc anual mai mult de 70 de milioane de euro în chirurgia plastică; distrugerea intenționată a unui ou de vultur în SUA se pedepsește cu zece ani de închisoare și o amendă de 250.000 de dolari, în timp ce, dacă faci un avort nu pățești nimic; părinții sunt obligați să le asigure copiilor toate cele necesare unui trai decent dar nu au dreptul să intervină în educația lor, să le transmită valorile proprii sau să le impună niște limite în ceea ce privește comportamentul… și am putea continua mult cu aceste paradoxuri ale societății moderne.

Citeste mai departe...

Criza legăturii dintre supraîncărcarea cu muncă și fericirea în familie (2018-07-17)

Stresul cauzat de situația economică incertă este o problemă actuală printre români. Se aud tot mai mulți oameni care se plâng de faptul că sunt supraîncărcați la locul de muncă, lucrând mai mult din cauza disponibilizărilor ce se fac în companiile lor. Numărul sarcinilor crește fie din cauza fricii că vor fi și ei la rândul lor disponibilizați și atunci își asumă sarcini în plus, fie din cauza faptului că alți colegi au fost disponibilizați și ei au trebuit să preia atribuțiile acestora. Aceștia ar putea fi considerați factori exogeni mediului familial care țin și de o anumită stare economică conjuncturală manifestată prin criză, dar modelul este dependent și de o serie de factori endogeni. Aceștia țin fie de consensul cuplului în a atinge un anumit nivel de dezvoltare familială, fie, mai rău, acea dorință arivistă manifestată de atâtea ori declarativ fie de soț, fie de soție, prin sloganul „împlinirii carierei profesionale”. Desigur, acest deziderat al împlinirii personale nu este un obiectiv rău, dar ce se poate face atunci când însăși familia, printr-unul din soți expus unui asemenea risc, pune sub semnul întrebării întregul echilibru al cuplului.

Citeste mai departe...

Dragii mei, vă scriu… (2018-06-26)

„Un om nu poate face un lucru mai mare decât 

să dea credincioșilor Trupul și Sângele lui Cristos și să le ierte păcatele!”

 Papa Benedict al XVI-lea

În urmă cu vreo 7 ani, în timp ce mă rugam la un Sanctuar, mi-a ajuns în mână un bilețel ce conținea un fragment dintr-o scrisoare scrisă de Cardinalul de Milano, Carlo Maria Martini și adresată poporului lui Dumnezeu pe care îl păstorea, în data de 24 iunie 2002, chiar cu două săptămâni înainte de a deveni emerit.

Citeste mai departe...

Întâlnirea de 10 ani – Promoția 2008 (2018-06-24)

Cu emoție în suflet, absolvenții promoției 2008 a Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca și a Seminarului Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan Oradea s-au reîntâlnit într-un cadru festiv pentru a celebra aniversarea celui de-al zecelea an de la absolvire.

Evenimentul s-a desfășurat în seminarul nostru din Oradea, și a debutat cu Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată în Biserica Seminarului. Procesiunea dinspre Capela Sfinții Trei Ierarhi spre Biserica Seminarului a fost solemnă, întrucât este prima dată când aproape toți absolvenții seminarului care sunt hirotoniți preoți, colegi aparținători promoției 2008, au celebrat împreună cu PS Virgil și formatorii din seminar Sfânta Liturghie.

Citeste mai departe... Galerie media (24)

Alături de Sora Maria Ionela pe ultimul drum (2018-06-22)

,,Moartea este suma tuturor renunţărilor”. Figura Sorei Ionela Maria, Maică Generală a Congregaţiei Inimii Neprihănite, a fost una ce a marcat profund istoria Bisericii Greco-Catolice Române şi nu numai. A trăit o viaţă plină de renunţări, de rugăciune, de sacrificiu, dar mai ales una de luptă pentru credinţă. A fost înmormântată la doar câţiva paşi de locul unde, până în anul 2010, îşi ducea veacul Episcopul Martir Vasile Aftenie, mormânt pe a cărui piatră se găseşte scris: ,,Cine este născut din Dumnezeu biruieşte lumea şi aceasta este biruinţa care a biruit lumea: Credinţa noastră” (1In 5,4). Biruinţa Sorei Ionela, prin Hristos, a culminat cu trecerea ei în patria Tatălui în seara zilei de 17 iunie 2018, tocmai într-o duminică, de ziua Domnului.
Citeste mai departe... Galerie media (8)

Vizită la „Casa Sfântul Iosif” de la Odorheiul Secuiesc (2018-06-18)

La sfârșitul săptămânii trecute, un grup de seminariști de la Seminarul Greco-Catolic orădean, împreună cu formatorii lor, au vizitat „Casa Sfântul Iosif” din Odorheiul Secuiesc. În drumul nostru spre Odorhei, am trecut prin Municipiul Târnăveni, un mic orășel din județul Mureș, unde am vizitat Biserica Greco-Catolică „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, locul în care, sâmbătă seară, am și oficiat Vecernia. Tot în Tărnăveni am vizitat, împreună cu grupul de seminariști, și sediul protopopial unde am fost primiți cu căldură de Părintele Protopop Ciulea Vasile Onoriu.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

O mână de ajutor pentru Centrul medico-social de psihiatrie Nucet (2018-06-15)

 Pe la începutul acestui an, doamna profesoară Oana Tuduce a lansat Campania „SOS  - împreună putem schimba viața celor 180 de beneficiari ai Centrului Medico-Social de Psihiatrie Nucet!”. În campania umanitară au fost implicate următoarele instituții: Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, Parohia și Liceul Don Orione din Oradea, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, Caritas Eparhial Oradea, ASTRU Oradea, AGRU Oradea și EduBiz.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

38 de ani de preoție: Don Giuliano Gulmini - Mărturie vocațională (2018-06-11)

“Am avut 37 de aniversări a hirotonirii de preot dar niciuna nu a fost așa frumoasă și nu am avut niciodată tort! Chiar mi-ați făcut o surpriză…” spunea Don Giuliano care, anul acesta, a celebrat împreună cu noi aniversarea celor 38 de ani de preoție.

Vine la Oradea aproape în fiecare an pentru a-și vizita copiii – așa îi consideră el pe toți preoții și seminariștii care au trecut prin parohia lui în decursul celor 15 ani de când colaborează cu seminarul nostru. De atunci, în fiecare an, unul sau doi seminariști orădeni fac experiențe estive în parohiile pe care le păstorește. Acolo întâlnesc realități diferite, adesea lucrând cu persoane defavorizate din punct de vedere social, și nu numai.

Citeste mai departe... Galerie media (4)

Seminariștii orădeni prezenți la Hramul Mănăstirii Presfintei Inimi a lui Isus din Zalău (2018-06-10)

Vineri, 8 iunie 2018, comunitatea Seminarulului Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi din Oradea împreuna cu părintele rector Anton Cioba, și fratele vicerector Florin Bode, au dat curs invitației de a participa la Hramul Mănăstirii Surorilor Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalău.

Citeste mai departe... Galerie media (50)
<<Inapoi 1 ... 4 5
6
7 8 ... 24 Inainte>>