Home / Acasa

Ultimele ştiri

Admiterea la Seminarul Teologic Major și Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea, anul 2015 (2015-07-18)

Informaţii pentru admiterea la Seminarul Teologic Major și Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea, anul 2015

Cei care doresc o aprofundare intelectuală a teologiei, pentru a găsi răspunsuri la întrebări lăuntrice, pentru a cultiva o pasiune proprie sau pentru a deveni la rândul lor profesori de religie,  pot să o facă devenind studenţi la FACULTATEA DE TEOLOGIE.

Citeste mai departe...

Campionatul eparhial de fotbal - 2015 (2015-06-04)

A III-a ediție a campionatului Eparhial de fotbal organizat de către Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea a debutat joi, 4 iunie a.c., începând cu orele 11, la terenul sintetic 5x5 de lângă Sala Sporturilor „Antonio Alexe” din Oradea. Echipele care au răspuns pozitiv invitației noastre au fost: echipele din Protopopiatele Șimleu, Tășnad, Carei, cele de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, Colegiul „Sf. Familie”, echipa preoților și, bineînțeles, echipa seminarului. Trebuie precizat că s-a început prin conștientizarea faptului că „victoria înseamnă disciplină, instrucție, îndrăzneală și curaj”.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Pelerinajul seminariștilor orădeni în Polonia (2015-05-26)

„Pentru credință și pentru patrie” este deviza oricărui polonez de când, la 3 mail 1556, regele Jean Cazimir a declarat-o pe Fecioara de la Czestochowa regină a Poloniei, punând sub protecția ei întreg poporul polonez și brava sa armată, Madona Neagră fiind invocată de aici încolo ori de câte ori frontierele acestei țări aveau să fie amenințate de luteranii suedezi, de rușii ortodocși sau de tătarii musulmani. Iar cel mai iubit fiu al Poloniei, Papa Ioan Paul al II-ea spunea despre acest loc în timpul primei sale călătorii ca papă, în Polonia, din 1979: „Chemarea unui fiu al Poloniei pe scaunul Sfântului Petru are o legătură evidentă și puternică cu acest loc sfânt, cu acest sanctuar al Speranței”. [Îngenuncheat] în fața acestei icoane am șoptit de multe ori în rugăciune: TOTUS TUUS (Sunt cu totul al tău), cuvinte care au fost și deviza pontificatului celui care avea să devină „Santo subito” – Sfântul Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla).

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Sesiunea de comunicări științifice studențești - 2015 (2015-05-15)

Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinții Vasile, Grigore și Ioan a fost din nou gazda unui eveniment desfășurat în perioada 14-15 mai a.c. Este vorba de Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești organizată de Asociația Studențească Coriolan Tămâian Oradea, având anul acesta o temă foarte provocatoare, anume Biserica între Tradiție și modernitate.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Exerciții spirituale pentru seminariștii orădeni (2015-04-06)

„Toată grija cea lumească de la noi să o lepădăm”

Mânați de acest îndemn, noi, seminariștii orădeni am pornit spre Centrul Ignațian „Manresa” din Cluj-Napoca unde, sub îndrumarea Pr. Marius Taloș - Superiorul Regional al Iezuiților din România, în perioada 1-4 aprilie am făcut exerciții spirituale în vederea pregătirii sufletești pentru Praznicul Învierii Domnului.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Schimb de experiență (2015-04-05)

În ziua în care am început exercițiile spirituale anuale premergătoare Sărbătorii Paștilor, desfășurate la Centrul „Manresa” din Cluj-Napoca, în perioada 1-4 aprilie, colectivul Seminarului nostru a făcut o vizită Seminarului Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Binecuvântarea Reverendelor - 2015 (2015-03-25)

Ca în fiecare an, sărbătoarea Buneivestiri a venit cu emoții pentru seminariștii din anul I ai Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea. În cadrul Vecerniei celebrată în Biserica Seminarului, PSS Virgil, având alături un sobor de preoți, a binecuvântat reverendele, înveșmântând pe cei 9 studenți, nerăbdători să facă primul pas în parcursul lor de formare.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Hramul Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi” - 2015 (2015-01-29)

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi „Vasile, Grigore și Ioan" a fost prilej de mare bucurie în Seminarul Teologic orădean. Programul hramului a început în seara zilei de joi, 29 ianuarie, cu Slujba Vecerniei celebrată în mod solemn de părintele Anton Vasile Cioba, rectorul Seminarului. Capela Seminarului s-a dovedit a fi neîncăpătoare, cu această ocazie fiind posibilă și venerarea relicvelor Sfinților Trei Ierarhi. Prezent la celebrare, Preasfinția Sa Virgil, episcop greco-catolic de Oradea, a subliniat în cuvântul de deschidere imitarea în credință a sfinților sărbătoriți. Tot cu acest prilej s-a sfințit și noul iconostas din capela Tabor a Seminarului.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Hramul catedralei „Sfântul Nicolae” - 2014 (2014-12-05)

Întreaga Eparhie de Oradea s-a aflat astăzi în sărbătoare, prăznuindu-și patronul și protectorul, pe Sfântul Nicolae. Cu ocazia acestei zile speciale, încă din ziua precedentă, 5 decembrie 2014, programul liturgic organizat în Catedrala greco-catolică ce poartă hramul iubitului sfânt, a fost unul special, celebrându-se de la orele 18:40 Sfânta Vecernie cu Litie, apoi de la orele 20:00 taina Sfântului Maslu. După Sfânta Vecernie a urmat procesiunea cu sfintele moaște, acestea fiind expuse pe tot parcursul zilei de ieri cât și a celei de astăzi, oferind credincioșilor ocazia de a le venera. Moaștele Sfântului Nicolae sunt prezente în Catedrală încă din anul 1997, fiind oferite spre venerare din partea Sfântului Scaun.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Noaptea Arestărilor Episcopilor Martiri (2014-10-28)

În seara de 28 octombrie a anului 1948, episcopii greco-catolici au fost arestați rând pe rând de Securitate pentru faptul că se dorea cu orice preț scoaterea Bisericii Române Unite în afara legii, de către regimul comunist. Ofensiva explicită a guvernului de a înlătura capii Bisericii Greco-Catolice a fost începutul a ceea ce avea pe urmă să fie una din cele mai negre perioade din istoria acestei Biserici.

Citeste mai departe...
<<Inapoi 1 ... 14 15
16
17 18 ... 22 Inainte>>