Home / Acasa

Ultimele ştiri

Vecernia arhierească în Biserica Seminarului (2015-12-12)

Biserica Seminarului a fost din nou gazda unui moment inedit de bucurie marcat prin rugăciune, cu ocazia vizitei în Eparhia noastră a Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Piero Marini, maestrul celebrărilor liturgice pontificale al Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea şi al Papei Benedict al XVI-lea, din 1987 până în 1 noiembrie 2007, recent numit de către Papa Francisc, la 1 septembrie 2015, preşedintele Comisiei speciale pentru liturgie din cadrul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale. Astfel, în seara zilei de 12 decembrie seminariştii împreună cu părintele rector au celebrat Vecernia Sfinţilor Strămoşi, în prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale şi a Preasfinţitului Virgil Bercea.

Citeste mai departe...

Congres mondial la Vatican (2015-11-20)

Întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Francisc a fost momentul culminant al lucrărilor Congresului mondial organizat de către Congregaţia pentru Cler din Vatican cu ocazia aniversări a 50 de ani de la promulgarea decretelor conciliare Presbyterorum ordinis (despre slujirea şi viaţa preoţească) şi Optatam totius (despre formarea preoţească). A fost o întâlnire edificatoare în care, cei prezenţi, ne-am hrănit din cuvintele calde şi sincere ale Sfântului Părinte. După salutul Cardinalului Beniamino Stella, prefectul Congregaţiei pentru Cler, sub egida căreia s-a desfăşurat acest Congres, Suveranul Pontif a ţinut un discurs presărat cu exemple din viaţa lui de preot, apoi maestru de novici, episcop şi în cele din urmă, cardinal şi papă. Cei prezenţi în Sala Regia l-au aplaudat în diverse rânduri, mai ales atunci când îşi permitea să introducă câte o glumă în discursul său.

Citeste mai departe... Galerie media (4)

Un oaspete deosebit la seminarul din Oradea (2015-11-11)

Preasfințitul John Michael Botean, episcopul Eparhiei Greco-Catolice Române de Canton, Ohio, SUA, ne-a bucurat cu prezența sa în Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea timp de trei zile. Vizita Preasfinției Sale în România se datorează desfășurării sesiunii ordinare a Sinodului Episcopilor Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică, la sediul Arhiepiscopului Major de Blaj, în perioada 9-11 noiembrie 2015.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Slujba parastasului pentru pr. Coriolan Buzașiu (2015-11-09)

Se împlinesc șase ani de când bunul și dragul nostru părinte spiritual Coriolan Buzașiu a plecat dintre noi în Casa Tatălui Ceresc. A plecat după o perioadă de suferință pe care, suntem siguri că Dumnezeu a valorificat-o așa cum trebuie. Nu mai este printre noi dar de fiecare dată când celebrăm Sfânta Liturghie îl avem în gând și în rugăciune. Nu mai este printre noi dar în fiecare miercuri după-amiaza, la programul de spiritualitate, ne amintim de prezența lui continuă și de disponibilitatea dânsului de a sta cu noi și de a ne asculta ca un adevărat părinte bun.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

24 de ore în fața lui Isus (2015-11-06)

”Cine mă vede pe Mine îl vede pe Tatăl” (In 14, 9).

Acesta a fost gândul comunității Seminarului orădean în zilele de joi 5 și vineri 6 noiembrie, în cadrul celor 24 de ore petrecute în fața lui Isus din Preasfânta Taină a Altarului.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

În memoria martirilor noștri (2015-10-28)

Devenită deja tradiție, Seminarul nostru a comemorat și anul acesta arestarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri, în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, de către autoritățile regimului comunist. În seara zilei de 28 octombrie 2015, în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic ”Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea a fost vizionat episodul 13 al documentarului ”Memorialul Durerii”, episod intitulat ”Drama Bisericii Greco-Catolice”, documentar care prezintă un amplu interviu cu Cardinalul Alexandru Todea. După documentar, în Biserica Seminarului, s-a făcut adorație euharistică și seminariștii au prezentat scurte biografii ale celor șapte episcopi martiri.

Citeste mai departe...

Pentru ce se află un tânăr în seminar (2015-10-04)

Mai înainte de a intra în subiectul meditației să-i mulțumim Mântuitorului nostru Isus Cristos care timp de trei ani i-a pregătit de Sfinții Apostoli pentru marea lor misiune, instruindu-i cu bunătate și răbdare. Să privim și să vedem în apostoli modelele noastre de imitat în viața de Seminar.

Citeste mai departe...

Deschiderea anului universitar (2015-09-28)

Pentru studenții de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea, din cadrul Universității ”Babeș Bolyai” Cluj-Napoca, deschiderea festivă a anului universitar 2015-2016 a avut loc luni, 28 septembrie a.c.

Citeste mai departe...

Seminaristul între deja și încă nu... (2015-09-25)

După o vacanță cu experiențe bogate din punct de vedere uman și spiritual pentru majoritatea membrilor comunității noastre, ne-am adunat la finalul lunii septembrie pentru a ne pregăti casa la propriu dar și la figurat pentru începerea unui nou an de experiențe ce urmează a fi trăite lângă Isus la școala Sa. Spun la propriu deoarece câteva zile au fost dedicate, așa cum este normal, curățeniei generale dar și unor lucrări de renovare în Seminarul nostru, iar la figurat deoarece am avut bucuria de a face trei zile de retragere spirituală la Vadu Crișului, experiență ce ne-a schimbat – într-un anume fel – pe fiecare dintre noi.

Citeste mai departe...

Exerciții spirituale ale seminariștilor (2015-09-24)

Când spunem exerciții spirituale, inevitabil ne gândim la Sf. Ignațiu de Loyola. Acesta ne spune că așa cum plimbarea, mersul și alergatul sunt exerciții trupești, la fel orice mod de a-ți pregăti și învăța sufletul pentru a putea îndepărta de la sine toate înclinațiile dezordonate și, mai apoi, odată îndepărtate, pentru a căuta și găsi voința divină prin dispunerea propriei vieți întru mântuirea sufletului, se numește exercițiu spiritual. Cu aceste gânduri am pornit la drum, joi 24 septembrie, spre comuna Vadu Crișului, unde timp de trei zile am participat la exercițiile spirituale pe care Seminarul nostru le propune la începutul fiecărui an de studiu.

Citeste mai departe...
<<Inapoi 1 ... 14 15
16
17 18 ... 23 Inainte>>