Home / Acasa

Ultimele ştiri

Două jubilee pentru seminarul nostru 1858-2008 (2008-02-11)

În ziua de 11 a luni februarie, Biserica privește cu recunoștință către Mama lui Dumnezeu. Acum 150 de ani, Fecioara Maria îi apărea Bernadetei Soubirous în firida stâncii Massabielle, din orășelul fracenz Lourdes, situat în munții Pirinei din Sudul Franței. Acum 150 de ani, Cerul și Pământul și-au dat întâlnire în acel loc, pentru că Paradisul a coborât pe o piatră golașă, prin Floarea Raiului care, tânără, strălucitoare și surâzătoare venea să umple de mireasma paradisului sufletul sărmanei copile analfabete, dar binevoitoare, și prin ea, al nostru al tuturor.

Citeste mai departe...

Interviu cu Părintele Coriolan Buzașiu (2008-02-05)

În data de 30 ianuarie 2008,  de sărbătoarea „Sfinților Trei Ierarhi”, în cadrul Sfintei Liturghii de hram, PS Virgil Bercea i-a acordat distincția de Monsenior Iconom Stavrofor cu dreptul de purtarea Crucii Pectorale părintelui Coriolan Buzașiu pentru constanța, dăruirea și meritele deosebite din munca de Părinte Spiritual și Confesor în cadrul Seminarului Teologic.

Citeste mai departe...

Hramul Seminarului - 2008 (2008-01-30)

În data de 30 ianuarie, de sărbătoarea celor trei mari ierarhi și mari dascăli ai Bisericii, Vasile, Grigore și Ioan, Seminarul orădean și-a sărbătorit hramul.

Punctul central al acestei sărbători a fost Sfânta Liturghie arhierească celebrată de PS Virgil Bercea. La această Sfântă Liturghie au fost invitate numeroase persoane, capela seminarului dovedindu-se a fi neîncăpătoare mulțimii credincioșilor. La începutul Liturghiei, PS Virgil i-a acordat părintelui Coriolan Buzașiu demnitatea de Iconom Stavorfor cu drept de purtare a crucii pectorale, pentru meritele sale deosebite pe parcursul celor aproape 16 ani de preoție. Momentul acordării acestei distincții a fost unul foarte emoționant, părintele Coriolan nesfiindu-se a-și arăta lacrimile, care erau o dovadă a faptului că și pentru dânsul, acest moment a fost copleșitor.

Citeste mai departe...

Pelerini ai păcii și unității în Țara Sfântă (2008-01-06)

În anul 1968, Papa Paul al VI-lea a proclamat ziua mondială a păcii pe care din acel an o sărbătorim pe data de 1 ianuarie. Cu ocazia primei zile mondiale a păcii , Sfântul Părinte trimis în Țara Sfântă 20 de tineri pelerini ai păcii, pentru a da o anumită importanță evenimentului.

Citeste mai departe...

Hirotonirea noilor Episcopi (2007-12-16)

În vara anului 2007 au fost aleși doi preoți care să întregească rândurile arhiereilor greco-catolici din țara noastră. Data hirotonirii preoților Mihai Frățilă și respectiv Vasile Bizău în treapta episcopatului a fost aleasă 16 decembrie 2007 iar locul unde a avut loc acest eveniment a fost Blajul cu bogata sa tradiție greco-catolică.

Citeste mai departe...

Hirotonie de diaconi la Oradea 2007 (2007-10-14)

Duminică, 14 octombrie, în Catedrala din Oradea a avut loc hirotonirea întru diaconat a cinci tineri absolvenți de seminar: Răzvan Remeș, Ciprian Robotin, Vasile Hotea; Emil Ember și Mihai Terec. Trei dintre aceștia au ales preoția în viața de căsătorie, iar doi dintre aceștia au ales slujirea lui Hristos în celibat. Sărbătoarea noilor diaconi s-a împletit cu Sărbătoarea asociațiilor catolice din Oradea, organizată de Biroul Pastoral Eparhial. Suntem alături de cei care și-au dedicat viața slujirii celorlalți și ne alăturăm misiunii lor prin rugăciune.

Citeste mai departe...

Deschiderea noului an universitar la Oradea 2007 (2007-10-02)

Marți, 2 octombrie 2007, a avut loc deschiderea oficială a noului an universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea. La Te Deum-ul din Aula Magna a Facultății au participat studenții și profesorii împreună cu Decanul Facultății, PS Virgil Bercea, care s-a rugat ca „Domnul Dumnezeu să trimită în inimile, în mintea și în graiul studenților spiritul înțelepciunii, al științei, al evlaviei și al fricii Sale; să le dea putere și tărie pentru înțelegerea legii Lui celei Dumnezeiești și la toată învățătura cea bună și folositoare.”

Citeste mai departe...

Mulțumiri unui prieten (2007-06-20)

Părintele Nicolae Bodea, cel ce timp de 3 ani a fost prezent ca vice-rector, formator și profesor în Seminar pleacă, din voința superiorilor, pentru a-L sluji pe Domnul într-o altă comunitate. Dacă în general, se spune că a pleca înseamnă a muri puțin, omenește vorbind, nici cel care rămâne nu se simte pe moment că ar avea o soartă mai ferice. Relațiile umane, chiar și atunci când se împletesc într-o misiune nobilă precum este aceea a slujirii Bisericii, solicită întotdeauna timp dăruit, răbdarea exploatării, aventura deschiderii. E greu să întrerupi un parcurs, atunci când știi că ai consolidat o legătură de prietenie și de colaborare. Ceea ce mă consolează e că nu va urma o întrerupere, ci o metamorfoză care să ne solicite creativitatea pentru a duce înainte, ceea ce, la nivel uman, am început în lumina Domnului!

Citeste mai departe...

Seminariștii în pelerinaj la Sighet - 2007 (2007-05-12)

O altă activitate ce a antrenat întreaga comunitate a Seminarului nostru a fost pelerinajul anual la nivel de Arhiepiscopie Majoră la Sighet. De regulă acest pelerinaj se face în a doua sâmbătă din luna mai. Anul acesta a avut loc pe data de 12 mai.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Exerciții spirituale pentru seminariștii orădeni - 2007 (2007-04-05)

În fiecare an, la începutul Săptămânii Mari, studenții Seminarului Teologic Greco- Catolic din Oradea se pregătesc pentru sărbătoarea Învierii Domnului participând la Exercițiile Spirituale organizate în Parohia Șinteu, județul Bihor, pentru anii I și II și la Mânăstirea Franciscană din localitatea Vințu de Jos din județul Alba pentru anii III și IV. Anul acesta exercițiile s-au desfășurat în periada 30 martie - 4 aprilie.

Citeste mai departe... Galerie media (24)