Home / Acasa

Ultimele ştiri

Fecioara de la Fatima Sărbătorită la Seminarul Orădean (2019-05-14)

Nu, Rozarul nu este apelul cel mai important al Fecioarei de la Fatima. Esențialul este inclus în cererea Mariei: „Vreți să vă oferiți Domnului, gata să primiți toate suferințele pe care vi le va trimite?” Sacrificiile pe care le implică îndeplinirea zilnică a obligațiilor propriei stări de viață, oferite ca reparare pentru propriile păcate și pentru convertirea păcătoșilor, constituie condiția principală pentru a pune capăt răului ce amenință lumea de astăzi. Mai apoi, Rozarul este important ca ajutor pentru a îndeplini obligațiile propriei stări. Așa poate fi rezumată importanța aparițiilor Sfintei Fecioare de la Fatima.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Pelerinajul seminariștilor orădeni în Maramureș (2019-05-11)

Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit ca și în acest an să participăm la Pelerinajul anual de la Sighet în memoria episcopilor martiri. Anul acesta pelerinajul a fost pus sub semnul pregătirii pentru venirea Sfântului Părinte Papa Francisc în România și a beatificării celor șapte episcopi care au murit în faimă de martiri, eveniment ce se va desfășura la Blaj, în data de 2 iunie. La Sfânta Liturghie din Cimitirul săracilor, cuvântul de învățătură l-a rostit PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, care ne-a reamintit suferința și jertfa care stă la temelia Bisericii noastre Greco-Catolice.

Citeste mai departe... Galerie media (60)

Vizita Postulatorului cauzei de beatificare a episcopilor martiri la Seminarul din Oradea (2019-05-10)

De ceva timp, seminarul nostru participă la unele parcursuri educative legate de istoria Bisericii și a țării, de viața episcopilor greco-catolici martiri, precum și de demersul procesului de beatificare al acestora.

Vineri, 10 mai 2019, am fost onorați de prezența părintelui Vasile Man, care a avut multe lucruri importante de împărtășit despre tema parcursă în ultimul timp. Părintele Vasile este Vicerector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, din anul 2005 și acum câțiva ani a fost desemnat Postulator al cauzei de beatificare al episcopilor greco-catolici morți în faimă de martiri în timpul regimului comunist.

Citeste mai departe...

Conferință despre OPUS DEI la Seminarul Greco-Catolic din Oradea (2019-05-08)

În Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, a avut loc, marți, 07 mai 2019, conferința „Ce este OPUS DEI”, susținută de Profesorul de origine spaniolă Jose I. Mir, conducătorul „Operei” Opus Dei în țara noastră. Acesta s-a stabilit în România de 7 ani pentru a răspândi mesajul Sfântului Josemaría Escrivá, al „măreției vieții obișnuite”. 

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Seminariștii greco-catolici români s-au întâlnit la exerciții spirituale (2019-04-19)

În fiecare an, în perioada Postului Mare, comunitatea Seminarului Sfinții Trei Ierarhi din Oradea, se detașează de activitățile lor obișnuite și profită de câteva zile de reculegere spirituală, dedicându-se astfel în totalitate rugăciunii și meditației, ideale în ceea ce privește pregătirea spirituală  pentru întâmpinarea Sărbătorii Învierii Mântuitorului. Anul acesta, exercițiile spirituale alese au fost după modelul elaborat de Sfântului Ignațiu de Loyola.

Citeste mai departe... Galerie media (35)

Oare am putea spune că vreodată Isus s-a răzgândit şi s-a convertit? (2019-04-09)

Îmi amintesc că am tot auzit de când eram copil texte şi afirmaţii care intenţionau să-L scoată pe Isus basma curată din orice episod mai greu de înţeles, salvând… „atotştiinţa” Sa şi îndreptând - oarecum implicit - degetul împotriva slabei noastre priceperi, care nu este în stare să cuprindă în adânc cuvinte şi afirmaţii de-ale sale, atunci când acestea nu se împăcau cu simţirea şi cu modul nostru de a gândi… Ce e drept, Biserica are în spate secole cu această pseudo-exegeză, care a încercat să niveleze toate punctele problematice şi să înfrunte adevăratele mari întrebări, dând naştere (în credincioşi) unui spirit cucernic siropos şi edulcorat. Dar cred că voi aborda alţi regiştri pentru a putea întrevedea un răspuns la întrebarea din titlu.

Citeste mai departe...

Peste un milion de ani… (II) (2019-04-08)

Am văzut în prima parte a articolului cum astăzi omul nu mai vrea să-și accepte limitele, nu vrea să mai audă că există anumite linii de care nu poate trece și nu înțelege la ce riscuri se expune atunci când vrea să controleze întregul univers. Spuneam că una dintre soluțiile promovate de oamenii de știință pentru a trăi veșnic este transferul persoanei și implicit al corpului ei fizic într-o lume digitală. De ce să te îngrozească moartea dacă acolo poți trăi veșnic? Poate părea de domeniul SF-ului dar, spun ei, acesta este viitorul fiecăruia dintre noi; acestea sunt noile noastre alegeri de neimaginat. Gândește-te bine: având șansa, ți-ai încărca creierul într-un computer?

Citeste mai departe...

Comunitatea Seminarului din Oradea a vizitat Parohia Plopiș (2019-04-01)

Duminică, 31 martie 2019, comunitatea Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din satul Plopiș, județul Sălaj. 

La sosire, seminariștii, împreună cu părintele rector Anton Cioba, cu părintele spiritual Anton Rus și cu fratele vicerector Florin Bode au fost întâmpinați cu multă căldură și bucurie de către părintele paroh Ioan Șanta împreună cu credincioșii din sat.

Citeste mai departe... Galerie media (40)

Ziua persoanelor consacrate celebrată la Oradea (2019-03-27)

Sâmbătă, 02 februarie 2019, cu ocazia sărbătorii Întâmpinării Domnului a avut loc la Sanctuarul Eparhial Greco-Catolic „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, Ziua Persoanelor Consacrate. Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS László Böcskei împreună cu un sobor de preoți. În cadrul predicii PS László Böcskei a făcut o comparație între sărbătoarea Întâmpinării Domnului și Ziua persoanelor consacrate punând accentul pe importanța consacrării și implicit dăruirii vieții lui Hristos.

Citeste mai departe...

Peste un milion de ani… (I) (2019-03-25)

Unele dintre cele mai frecvente întrebări care îl frământă azi pe omul tehnologizat sunt cele legate de viitor: Oare cum va arăta Pământul în viitorul îndepărtat? Dacă tehnologia evoluează în același ritm, cum va arăta omul peste mii de ani? Vom înlocui oare această realitate cu una virtuală?  Ce se va întâmpla cu omul în cazul în care știința și tehnologia ne-ar putea lua umanitatea în următorele milioane de ani? Sunt întrebări care, deși acum câțiva ani erau considerate de domeniul SF-ului, astăzi par de o actualitate imediată. V-ați întrebat vreodată cum văd oamenii de știință viitorul omenirii și al umanului? Dacă da, atunci voi încerca să vă aduc în fața ochilor câteva teorii.

Citeste mai departe...
<<Inapoi 1 ... 6 7
8
9 10 ... 30 Inainte>>