Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” din Oradea a fost pe 15 august a.c. loc sfânt de pelerinaj și devoțiune pentru foarte mulți credincioși greco-catolici, dar nu numai, veniți din țară și străinătate pentru a lua parte la celebrările prilejuite de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului” din acest an. Pornind în pelerinaj cu statuia Sfintei Fecioare Maria de la Fatima pe străzile orașului Oradea, pe 14 august a.c., pelerinii s-au pregătit de sărbătoare parcurgând Calea Sfintei Cruci și participând la Adorația Euharistică din ziua premergătoare sărbătorii.
Începând cu ora 12.00, vineri 9 iunie 2023, comunitatea Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” Oradea și colectivul Facultății de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea se vor bucura să-i primească pe cei care doresc să cunoască cele două instituții de studiu și formare umană.
Cei care doresc o aprofundare intelectuală a teologiei, pentru a găsi răspunsuri la întrebări lăuntrice, pentru a cultiva o pasiune proprie sau pentru a deveni la rândul lor profesori de religie, pot să o facă devenind studenţi la FACULTATEA DE TEOLOGIE.
În Biserica Catolică, ultima lună din primăvară este dedicată Sfintei Fecioare Maria, Maica Domnului și Dumnezeului nostru Isus Hristos. Îi mulțumim Domnului pentru că în marea Sa bunătate, ne-a oferit prilejul încă o dată pentru a aduce prinos de laudă prin rugăciune celei pe care o numim ,,mai onorată decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”.
În acest context, tradiția anilor anteriori a continuat și astăzi, 29 mai 2023, cu programul de rugăciune organizat în fața Grotei Sfintei Fecioare din curtea Seminarului Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea.
Joi, 25 mai 2023, începând cu ora 15:00, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” a găzduit, în Aula Magna, cursul festiv al promoției 2023 licență și master de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca.
,,Rugați dar pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Lui”
(Matei 9,38)
Duminică, 2 octombrie 2022, Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoți a celebrat Sfânta Liturghie de deschidere a anului universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea, în Biserica Seminarului, ,,Sfântul Gheorghe”, din Oradea.
,,Mărturia de iubire și fidelitate a Sfinților Petru și Pavel îi luminează pe Păstorii Bisericii, pentru a-i conduce pe oameni la adevăr, formându-i la credința în Hristos”, spunea Papa Benedict al XVI-lea în cadrul audienței generale din 29 iunie 2011.
Simon Petru, născut în Betsaida, locuiește în Capernaum și este pescar pe Marea Galileii. Chemat de Isus, împreună cu fratele său Andrei și alături de Iacob și Ioan, Petru este martor la cele mai importante evenimente din viața Mântuitorului. Este un om simplu, direct, uneori impulsiv, care adesea vorbește și acționează în numele tuturor apostolilor, fără a ezita să-i ceară Învățătorului explicații cu privire la predicare, pilde și alte chestiuni.
Întreaga viaţă liturgică şi sacramentală a Bisericii are în centru Misterul Trinitar. Iconografia creştină, de asemenea, are ca temă principală acest mister, în ciuda dificultăţii de a-l reprezenta în conformitate cu doctrina creştină. Pentru exprimarea Misterului Sfintei Treimi iconografia a utilizat drept sursă biblică teofania arătării celor trei îngeri lui Avraam la stejarul Mamvri, în Vechiul Testament, teofania de la Botezul lui Hristos şi cea din ziua Cinzecimii în Noul Testament.
,,Adevăr vă spun: tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi‑aţi făcut”
În perioada 26 martie – 9 aprilie, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, a fost alături de Congregația Maicii Domnului din Sighetul Marmației, care, de la începutul războiului nejustificat pornit de către Federația Rusă împotriva Ucrainei în 24 februarie 2022 și-a deschis porțile pentru primirea refugiaților. Peste 3 milioane de oameni au fugit de războiul din Ucraina, dintre care peste 1,4 milioane sunt copii, conform statisticilor oficiale publicate de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) pe data de 15 martie 2022.