Home / Articole

Articole

Hramul Seminarului Orădean - 230 de ani de la înființare (2022-01-31)

Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea a fost în ceas de foarte mare sărbătoare, celebrând, în 29-30 Ianuarie, 230 de ani de la înființarea sa în anul 1792. Pe lângă comunitatea Seminarului – care a fost formată din seminariști și formatori – la eveniment au participat și decanul împreună cu profesorii Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universități Babeș-Bolyai Cluj Napoca, cât și Prof. Univ. Dr. Daniel David, Rector  UBB,  instituție academică de studii superioare la care își urmează cursurile seminariștii, dar și prieteni și colaboratori ai Seminarului, toți uniți, împreună cu distinșii noștri Ierarhi, PS Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic al Eparhiei de Oradea Mare, PS Lasló Bӧcskey, Episcop Romano-Catolic al Diecezei de Oradea, PS Vasile Bizău, Episcop Greco-Catolic de Maramureș, PS Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei Făgărașului și Alba Iuliei, și PS Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, bucurându-se cu toții în acest ceas de aniversare.

Citeste mai departe... Galerie media (25)

Noaptea arestărilor. COMEMORARE în Catedrala "Sf. Nicolae" din Oradea (2021-10-29)

În seara zilei de joi, 28 octombrie 2021, a avut loc la Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae” din Oradea comemorarea arestării Episcopilor greco-catolici martiri, beatificați de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, în 2 iunie 2019. Evenimentul supranumit și ,,Noaptea arestărilor”, care are loc în fiecare an, dorește să trezească în inimile credincioșilor amintirea dureroasă a tuturor întâmplărilor petrecute în faza incipientă și imediat următoare a instaurării regimului ateu comunist în România.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

COMEMORARE: 28 oct. 2021 - Noaptea Arestărilor - la Catedrala Sf. Nicolae, Oradea (2021-10-28)

În fiecare an, în apropierea zilei de 28 octombrie, Biserica noastră se pregătește cu emoție de comemorarea evenimentelor din 27/29 octombrie 1948, când episcopii noștri au fost arestați, moment în care a început Calvarul Bisericii Greco-Catolice din România.

Acum sunt Fericiți și meritul lor a fost recunoscut de către Biserică. Au fost ridicați la cinstea Altarelor de către însuși Suveranul Pontif, Papa de la Roma, cel pentru care episcopii noștri și-au dat viața. Au acceptat martiriul pentru Domnul și pentru comuniunea cu Papa de la Roma, iar gestul Papei Francisc, de a veni la Blaj în 2 iunie 2019 pentru a-i ridica la cinstea Altarelor, constituie pentru noi toți un semn clar al aprecierii și al răsplătirii eforturilor făcute de către ei.

Citeste mai departe... Galerie media (15)

Hirotonire diaconală în Catedrala Sf. Gheorghe din Canton (2021-10-26)

Duminică, 17 octombrie, 2021, la Catedrala Sf. Gheorghe din Canton, Ohio, Preasfinţia Sa John Michael Botean a celebrat Sfânta Liturghie arhierească în prezența a aproximativ 100 de credincioşi.
În predica Sa, PS John Michael a evidențiat citirile zilei și subliniat importanța slujirii diaconale in viața Bisericii. În acest context, un moment important al liturghiei a fost marcat de hirotonirea diaconală a ipodiaconului Viorel Bădiceanu. 
Citeste mai departe...

Peste 1000 de copii s-au rugat Rozarul în Oradea (2021-10-18)

Rugăciunea rămâne cea mai puternică armă care este la îndemâna omului, chiar dacă lumea de azi investește tot mai mult în armele nucleare și nu numai, cu dorința de a cuceri și de a poseda cât mai mult. Cea mai puternică “armă” a fost în mâna copiilor în cursul zilei de 18 octombrie 2021.

Citeste mai departe... Galerie media (20)

Biserica Seminarului din Oradea are un nou Paroh (2021-09-26)

Prin Decretul nr. 741/27.VIII.2021, după rânduiala Sfinților Apostoli, conform Codului Canoanelor Bisericilor Orientale și a Conciliilor Provinciale, Părintele Florin Mircea Bode a fost numit de către PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea, Administrator Parohial, încredințându-i-se păstorirea sufletelor și grija față de enoriașii Parohiei Olosig Oradea (Biserica Seminarului) cu Hramul Sf. Gheorghe.

Citeste mai departe... Galerie media (5)

Întâmpinarea Domnului (2020-02-02)

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este atestată documentar în secolul al IV-lea, dar a primit o importanţă deosebită abia în secolul al VI-lea. Începând din această perioadă, în liturgia bizantină au fost introduse diferite imnuri. Sărbătoarea îşi are fundamentul în Evanghelia Sfântului Luca care relatează evenimentul prezentării la Templu a lui Isus pentru a fi consacrat Domnului la patruzeci de zile de la naşterea Sa: “Şi când s-au împlinit zilele curăţirii lor, după legea lui Moise, l-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-l pună înaintea Domnului. Precum este scris în Legea Domnului, că orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului(...). Şi iată era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; şi omul acesta era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel, şi Spiritul Sfânt era asupra lui. Şi lui i se vestise de către Spiritul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Cristosul Domnului (...)  El l-a primit în braţele sale şi a binecuvântat pe Dumnezeu (Lc 2,22-28)”.

Citeste mai departe...

Peste un milion de ani… (II) (2019-04-08)

Am văzut în prima parte a articolului cum astăzi omul nu mai vrea să-și accepte limitele, nu vrea să mai audă că există anumite linii de care nu poate trece și nu înțelege la ce riscuri se expune atunci când vrea să controleze întregul univers. Spuneam că una dintre soluțiile promovate de oamenii de știință pentru a trăi veșnic este transferul persoanei și implicit al corpului ei fizic într-o lume digitală. De ce să te îngrozească moartea dacă acolo poți trăi veșnic? Poate părea de domeniul SF-ului dar, spun ei, acesta este viitorul fiecăruia dintre noi; acestea sunt noile noastre alegeri de neimaginat. Gândește-te bine: având șansa, ți-ai încărca creierul într-un computer?

Citeste mai departe...

Ziua persoanelor consacrate celebrată la Oradea (2019-03-27)

Sâmbătă, 02 februarie 2019, cu ocazia sărbătorii Întâmpinării Domnului a avut loc la Sanctuarul Eparhial Greco-Catolic „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, Ziua Persoanelor Consacrate. Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS László Böcskei împreună cu un sobor de preoți. În cadrul predicii PS László Böcskei a făcut o comparație între sărbătoarea Întâmpinării Domnului și Ziua persoanelor consacrate punând accentul pe importanța consacrării și implicit dăruirii vieții lui Hristos.

Citeste mai departe...

Peste un milion de ani… (I) (2019-03-25)

Unele dintre cele mai frecvente întrebări care îl frământă azi pe omul tehnologizat sunt cele legate de viitor: Oare cum va arăta Pământul în viitorul îndepărtat? Dacă tehnologia evoluează în același ritm, cum va arăta omul peste mii de ani? Vom înlocui oare această realitate cu una virtuală?  Ce se va întâmpla cu omul în cazul în care știința și tehnologia ne-ar putea lua umanitatea în următorele milioane de ani? Sunt întrebări care, deși acum câțiva ani erau considerate de domeniul SF-ului, astăzi par de o actualitate imediată. V-ați întrebat vreodată cum văd oamenii de știință viitorul omenirii și al umanului? Dacă da, atunci voi încerca să vă aduc în fața ochilor câteva teorii.

Citeste mai departe...