Home / Articole

Articole

LA FATIMA, ACUM 100 DE ANI... Istoria apariţiilor de la Fatima (2017-05-06)

Anul 2017 este bogat în aniversări! În Eparhia Greco-Catolică de Oradea avem două evenimente memorabile: sărbătorim 240 de ani de la fondarea Episcopiei și Jubileul celor 225 de ani de la înființarea Seminarului Teologic de la Oradea. Concomitent, întreaga Biserică Catolică este în sărbătoare, comemorând Centenarul aparițiilor de la Fatima, adică 100 de ani de când Maica Sfântă le-a apărut păstorașilor Lucia, Iacinta şi Francisc, în localitatea portugheză. 

Citeste mai departe...

Casă de piatră! (2016-11-06)

Pe parcursul acestui an am avut onoarea de a fi invitat la 11 nunți. Cu mare bucurie am participat la majoritatea dintre ele. Este o dovadă clară că tinerii din ziua de astăzi își păstrează cu tărie valorile, le trăiesc, iar acestea îi definesc. 

Citeste mai departe...

Începutul vieții comunitare a seminariştilor orădeni (2016-09-25)

Viaţa comunitară a seminariştilor orădeni a început duminică, 25 septembrie când, întreaga comunitate a trăit o experienţă deosebită de muncă, renovând şi reamenajând unele spaţii din seminar, implicit Capela „Sfinţii Trei Ierarhi”, dar şi unele momente spirituale şi de împărtăşire a experienţelor estive ale fiecăruia.

Citeste mai departe...

„Chemaţi pentru a face să strălucească cuvântul adevărului” (2016-03-07)

În luna martie 2015, cu aportul Centrului Misionar Diecezan Iași, Florin Bode, vicerectorul Seminarului Teologic al Eparhiei de Oradea, va pleca în Coasta de Fildeș pentru o experiență misionară de 4 luni de zile. Înainte de a porni la drum, ne-am gândit să-i adresăm câteva întrebări.

Citeste mai departe... Galerie media (10)

Pentru ce se află un tânăr în seminar (2015-10-04)

Mai înainte de a intra în subiectul meditației să-i mulțumim Mântuitorului nostru Isus Cristos care timp de trei ani i-a pregătit de Sfinții Apostoli pentru marea lor misiune, instruindu-i cu bunătate și răbdare. Să privim și să vedem în apostoli modelele noastre de imitat în viața de Seminar.

Citeste mai departe...

Seminaristul între deja și încă nu... (2015-09-25)

După o vacanță cu experiențe bogate din punct de vedere uman și spiritual pentru majoritatea membrilor comunității noastre, ne-am adunat la finalul lunii septembrie pentru a ne pregăti casa la propriu dar și la figurat pentru începerea unui nou an de experiențe ce urmează a fi trăite lângă Isus la școala Sa. Spun la propriu deoarece câteva zile au fost dedicate, așa cum este normal, curățeniei generale dar și unor lucrări de renovare în Seminarul nostru, iar la figurat deoarece am avut bucuria de a face trei zile de retragere spirituală la Vadu Crișului, experiență ce ne-a schimbat – într-un anume fel – pe fiecare dintre noi.

Citeste mai departe...

Viitori preoți la școala lui Dumnezeu (2014-10-05)

„Dragi preoți, să nu ne lăsăm prinși de grabă, ca și cum timpul dedicat lui Cristos, în rugăciune silențioasă, ar fi un timp pierdut. Din contră, tocmai acolo se nasc minunatele roade ale serviciului pastoral”

Papa Benedict al XVI-lea, Dragii mei preoți

Citeste mai departe...

Biserica catolică în sărbătoare (2010-10-30)

Biserica Catolică din România se află în sărbătoare înacestezile, bucurându-se de o perioadă de har, datorită mai multor evenimente care au avut loc la Oradea.

Pe data de 30 octombrie a.c. la Catedrala Romano-Catolică din Oradea a avut loc ridicarea la treapta fericiţilor a fostului episcop latin al Bisericii Universale, Bogdanffy Szilard,  episcop auxiliar de Satu Mare şi Oradea. Preasfinţia Sa s-a bucurat să fie printre cei care l-au mărturisit pe Hristos într-un timp în care autoritatea statală din România urmărea cu totul alte interese decât cele ale sfinţirii omului şi a devenirii acestuia întru desăvârşirea la care a fost chemat de Isus.

Citeste mai departe...

Interviu cu Părintele Coriolan Buzașiu (2008-02-05)

În data de 30 ianuarie 2008,  de sărbătoarea „Sfinților Trei Ierarhi”, în cadrul Sfintei Liturghii de hram, PS Virgil Bercea i-a acordat distincția de Monsenior Iconom Stavrofor cu dreptul de purtarea Crucii Pectorale părintelui Coriolan Buzașiu pentru constanța, dăruirea și meritele deosebite din munca de Părinte Spiritual și Confesor în cadrul Seminarului Teologic.

Citeste mai departe...

Laudatio, la zece ani de arhierie (2004-12-09)

Anul acesta, pe 9 Decembrie, Preasfinția Sa Virgil Bercea va împlini 47 de ani de viață și 22 de ani de preoție.

Acum zece ani, în catedrala Blajului, tânărul preot Virgil Bercea primea darul arhieriei. Astăzi, tânărul Arhiereu Virgil Bercea primește darul sărbătoririi a zece ani de vlădicie. Da, pentru că fiecare zi din viața noastră, fiecare lună și fiecare an este dar de la Domnul.

Citeste mai departe...
<<Inapoi 1 2
3
Inainte>>