Home / Stiri

ŞTIRI

Rugăciuni mariane la grota seminarului

După cum se știe, Biserica a stabilit ca luna mai să fie dedicată Preacuratei Fecioare Maria. În cinstea acestei solemnități, Seminarul Teologic greco-catolic “Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea a organizat diferite programe de rugăciune în cinstea Maicii Domnului, animate de diferite grupuri de tineri, asociații de laici și parohii din Oradea, printre care menționăm: Seminarul, Terțiarii franciscani de la mănăstirea franciscană „Adormirea Maicii Domnului”, credincioșii parohiei Olosig, studenții laici împreună cu elevii Liceului Greco-Catolic, Oratoriul Don Orione, ASTRU, credincioșii Catedralei Sf. Nicolae, Reuniunea Mariană, AGRU, asociația Viața Ascendentă, Asociația Familiilor și Asociația Caritas Eparhial Oradea.

În cadrul rugăciunilor mariane –  Paraclisul, Acatistul Maicii Domnului și Rozariul – , ipodiaconii noștri au susținut  meditații pe diferite teme mariane: Bunavestire, Neprihănita Zămislire, Fecioria perpetuă a Mariei, Înălțarea Maicii Domnului cu trupul la cer, Theotokos-Maternitatea divină, Vizita Mariei la Elisabeta și Figura Femeii în Apocalipsă. Prin aceste meditații s-a accentuat rolul Sfintei Fecioare în istoria mântuirii noastre.  După cum spunea și părintele Francesco Bamonte: „Misiunea maternă a Mariei față de noi a apărut în toată valoarea sa după Ridicarea ei la Cer și este destinată să se prelungească în decursul veacurilor până la sfârșitul lumii. Odată intrată în împărăția cerească a Tatălui, mai aproape de Fiul ei divin și, deci, mai aproape de noi, ea poate să exercite misiunea de mijlocitoare maternă, misiune care i-a fost încredințată de către Providența Divină”.

Cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat îndeosebi după Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes (431), sinod la care s-a combătut erezia lui Nestorie, care nu o recunoștea pe Sfânta Fecioară ca Născătoare de Dumnezeu. Iar de această sfinţire se leagă şi pururea fecioria sa, proclamată la Sinodul al V-lea Ecumenic de la Constantinopol (553). În acest sens, de atunci și până în zilele noastre i se atribuie un cult de supravenerare – hiperdulie –  superior sfinților și inferior lui Dumnezeu, pe care-L adorăm. De altfel, Maica Domnului este proclamată de Biserică drept Regină a cerului și a pământului, care mijlocește necontenit între noi și Preasfântul ei Fiu

 

Cristian HODUȚ / Claudiu BAIDOC

Anul I

Galerie media (10)

2016-05-27