Home / Stiri

ŞTIRI

Președintele Trăian Băsescu a vizitat Colegiul Pio Romeno

În prima zi a vizitei sale oficiale în Italia (5-7 septembrie), președintele României, Traian Băsescu, a întânit comunitatea greco-catolică și romano-catolică din Roma la Colegiul Român Unit Pio Romeno. La începutul vizitei, președintele împreună cu soția sa, Maria Băsescu, au participat la un scurt Te Deum în biserica Colegiului, animat de credincioșii romano-catolici și de seminariștii greco-catolici.

În discursul pe care pr. Claudiu Pop, rector al Colegiului, l-a ținut, s-a subliniat importanța faptului că România, prin președintele Traian Băsescu, este prima țară care a condamnat oficial comunismul. În continuare pr. rector a prezentat președintelui activitatea desfășurată de tinerii studenți de la Pio Romeno. Pe lângă activitatea de formare intelectuală, un timp important este dedicat și activității pastorale, în slujba conaționailor lor aflați de multe ori în nevoi. Rectorul Colegiului a subliniat de asemenea faptul că activitatea Colegiului Pio Romeno nu face altceva decât să reflecte ceea ce a fost menirea Bisericii greco-catolice dintotdeauna, o Biserică în slujba românilor.

Președintele Traian Băsescu s-a arătat deosebit de onorat pentru că s-a aflat la Colegiul Pio Romeno. A amintit de înființarea Colegiului de către papa Pius al XI-lea în anul 1937 – an în care a început să funcționeze -, de închiderea lui în anul 1950 după ce comunismul a desființat Biserica Greco-Catolică, dar și de redeschiderea lui în anul 1993. A subliniat de asemenea rolul pe care Biserica noastă l-a avut și îl are pentru România; „atunci când vorbești despre Biserica greco-catolică este greu să nu vorbești despre ceea ce a însemnat ea pentru România. A fost o Biserică care s-a ocupat de redeschiderea latinității noastre și promovarea latinității poporului român, a fost o Biserică ce a luptat alături de poporul român, a fost o Biserică ce a luptat alături de românii transilvăneni pentru emancipare, a fost Biserica ce ne-a dat Școala Ardeleană, a fost Biserica ce ni l-a dat pe Iuliu Hosu cel care a citit declarația de unire în 1918, Biserica care ni l-a dat pe Alexandru Todea, toți oameni care au construit patriotismul în România. Pentru mine este o bucurie și un moment în care pot să îmi arat recunoștința pentru greco-catolicii din România”.

Președintele Băsescu a primit din partea Colegiului o cruce realizată din coral, menit să-i aducă aminte de mările și oceanele de care îl leagă amintiri deosebite, perle - simbol al Evangheliei și turcuaoz, care ne amintește de culoarea Maicii Domnului, supranumită Steaua Mării. Rectorul Colegiului i-a urat președintelui ca Maica Sfântă, Steaua Mării, să-l ghideze și pe el și „nava” pe care o conduce în acest moment. După aceste momente, șeful statului a semnat în cartea de onoare a Colegiului, iar apoi a petrecut o jumătate de oră alături de românii prezenți la eveniment.

Sâmbătă, președintele Băsescu s-a întâlnit cu papa Benedict al XVI-lea la Castelul Gandolfo. În audiența care a durat 20 de minute președintele a vorbit cu Sfântul Părinte  chestiuni referitoare atât la relația dintre cele două state, la relația dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă din România, cât și chestiuni referitoare la situația românilor din Italia. La încheierea audienței Sfântul Părinte a primit de la șeful statului o icoană pe sticlă, un album de fotografii intitulat „Biserici de piatră din Țara Hațegului” și o emisie filatelică din timbre dedicată inaugurării pontificatului Papei Benedict al XVI-lea. La rândul său  președintele a primit o medalie pontificală iar soția sa a primit un rozar.

Anton CIOBA

2008-09-08