Home / Stiri

ŞTIRI

Absolventul seminarului orădean, Lucian Marusciac, a fost hirotonit preot

Biserica lui Cristos și-a îndeplinit din nou misiunea sa de mamă prin ridicarea la treapta preoției a părintelui Lucian Dumitru Marusciac, originar din parohia Crăciunești, Jud. Maramureș. Pr. Lucian este absolvent al Seminarului Teologic „Sfinții Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, promoția 2008. Pentru noi, acest eveniment este de importanță majoră întrucât s-a desfășurat pe parcursul Anului Jubiliar al celor 225 de ani de existență a Seminarului orădean. 

Momentul solemn al hirotonirii, prin punerea mâinilor PS Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, s-a desfășurat la Mănăstirea „Maica Domnului Îndurerată” din Sighetu Marmației, duminică 17 septembrie 2017. Comunitatea greco-catolică din Sighet s-a bucurat de vizita ierarhului locului, PS Vasile Bizău, care s-a aflat în mijlocul credincioșilor atât pentru hramul Mănăstirii cât și pentru hirotonirea părintelui Lucian. Întâmpinat de un sobor de preoți din mai multe eparhii din țară, ierarhul și-a exprimat bucuria de a celebra aceste evenimente în locul sfințit de sângele episcopilor noștri martiri dar și a atâtor preoți și credincioși greco-catolici.

În cuvântul de învățătură rostit cu ocazia hirotonirii, PS Vasile a spus: „Este un dar pentru Biserică atunci când un tânăr ajunge la acest moment al primirii acestui mare har, care va trebui purtat, așa cum spune Apostolul Pavel, „în vas de lut”, în fragilitatea omenească. Acest har se reînnoiește de fiecare dată în persoanele care-l caută și care se lasă căutate de el, în cei care sunt chemați și răspund chemării lor”.

Printre preoții prezenți la eveniment, alături de Pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, unde Pr. Lucian a locuit pe perioada studiilor la Roma, s-au numărat și Pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului nostru, Pr. Vasile Pop, paroh în Chilioara, Jud. Sălaj și Pr. Narcis Licuța, paroh în Grădinari, Jud. Bihor, colegi de liceu și seminar ai noului părinte hirotonit.

Aducem mulțumiri Domnului pentru darul preoției conferit părintelui Lucian dar și pentru toți preoții care, de-a lungul anilor, s-au format în seminarul nostru. Aceluiași Domn al secerișului aducem rugăciuni pentru ca și alte generații de lucrători în via Lui să se formeze în seminarul nostru și să conducă poporul lui Dumnezeu pe calea mântuirii.

-----------------------------

Pr. Lucian Marusciac a studiat la Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea între anii 2000-2004. S-a format apoi în Seminarul Sfinții Trei Ierarhi „Vasile, Grigore și Ioan” din aceeași localitate, în perioada 2004-2008, urmând, de asemenea, cursurile Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Și-a desăvârșit studiile teologice la Institutul Pontifical Oriental din Roma: masteratul în perioada 2008-2010 și doctoratul în perioada 2010-2013. Întors în țară, s-a căsătorit, urmând a fi hirotonit diacon în data de 21 noiembrie 2015 la Biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare.

 Redacția

Galerie media (30)

2017-09-21