Home / Stiri

ŞTIRI

Zilele mondiale ale tineretului - Köln 2005

În data de 7 august 2005, un grup de 8 seminariști ai Seminarului nostru, alături de Pr. Cristian, împreună cu alți 70 de tineri ai eparhiei de Oradea, printre care și preoți, am pornit în pelerinaj spre Köln, unde urma să ne întâlnim cu Papa Benedict al XVI-lea, urmașul Sfântului Petru, și cu alte zeci de mii de tineri din lumea întreagă.

Ne-am îmbarcat în două autocare și am pornit. Noaptea am traversat Ungaria ajungând în următoarea zi în Austria, la Szalsburg, unde am avut plăcerea de a participa la Sfânta Litughie în Domul acestui oraș. Am traversat Austria având în dreapta și în stânga noastră Munții Alpi, a căror frumusețe a atras privirile tuturor.

În data de 9 august, spre seară am ajuns în Elveția și ne-am oprit în orașul Arbon, unde am fost găzduiți peste noapte, urmând ca în următoarea zi să ne îndreptăm spre Saint Gallen. Aici am vizitat vechea bibliotecă și am participat la Sfânta Litughie celebrată în catedrala orașului. În aceeași zi am ajuns în orașul Zűrich, unde ne-am delectat savurând aerul primitor al acestei urbe, numeroasele biserici și case elegante și cu mult bun gust, construite în stiluri arhitectonice splendide, muzica instrumetiștilor de pe străzi și foșnetul valurilor apei. După vizitarea orașului, seara am pornit spre Luxemburg și ajungând acolo în data de 11 august dimineața, am participat la Sfânta Litughie oficiată în rit latin, în catedrala Notre Dame de Luxemburg. Spre sfârșitul zilei ne-am oprit în Germania, mai exact în orașul Trier, unul dintre cele mai vechi orașe ale Germanie și am fost cazați în diferite parohii, la familiile din această zonă. Pe parcursul șederii noastre aici am participat la diverse programe liturgice, culturale și la multe evenimente festive.

Luni 15 august ne-am luat rămas bun de la familiile binevoitoare și am pornit cu un oarecare regret spre marea întâlnire a tineretului de la Köln. Am fost cazați în Dusseldorf, oraș care se află la câteva zeci de kilometric de Köln, iar aici, preț de câteva zile am avut bucuria de a participa la Liturghiile și catehezele PSS Virgil Bercea, episcopal nostru și episcopul tinerilor.

Într-una din zilele următoare ale pelerinajului nostru ne-am deplasat spre orașul Köln. Ajunși aici, împreună cu tinerii din toată lumea, înșirați pe ambele maluri ale Rinului, l-am așteptat pe Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea care a sosit în mijlocul nostru pe un vapor, salutându-ne cu bucurie. Era o priveliște minunată; în jurul nostru era plin de oameni din toată lumea, de toate națiile, fluturând steaguri și radiind de fericire. Era minunat să fim toți împreună. Ne simțeam ca frații, toți simțeam în noi același fior: cel al adorării lui Hristos precum și emoția întâlnirii cu Vicarul Său.

Special pentru noi seminariștii, au existat două momente aparte. Arhiepiscopul de Köln, Cardinalul Ioachim Meisner ne-a propus atât nouă, seminariștilor cât și persoanelor consecrate să participăm la o întâlnire internatională în Biserica Sfântul Pantaleon din Köln. În schimb joi, 18 august, în ciuda timpului nefavorabil, ne-am adunat din nou toți seminariștii în aceeași biserică pentru a-l aștepta plini de emoție pe Papa Benedict, care venea acolo pentru a pretrece un moment special pentru noi, viitorii preoți din lumea întreagă.

În prima parte a zilei vremea a fost plăcută, noi simțindu-ne foarte bine mai ales că ajungeam să cunoaștem sute de alți frați seminariști care veniseră aici din toate cele patru puncte cardinale ale pământului. Eram ca o adevărată familie, iar intrând în contact unii cu alții, am discutat despre numeroase probleme specifice vieții și perspectivele noastre. În a doua parte a zilei, în jurul orei 16:00 se apropia venirea celui mult așteptat. Sfântul Părinte a ajuns printre noi în jurul orei 17:00; era destul de multă agitație, căci fiecare dorea să-l vadă, să-l atingă. A fost un moment de neuitat și în același timp unic pentru mulți dintre noi: simțeam că ne înățăm spiritual. Noi am fost asemenea magilor: am parcurs un drum lung, am avut o țintă și un scop: am fost să-L adorăm pe Hristos. Anii de seminar sunt de asemenea un timp al călătoriei și al descoperirii lui Hristos. În timp ce magii L-au găsit și I-au oferit Aur, Smirnă și Tămâie, noi I-am adus Laudă și Mulțumire.

În ziua următoare ne-am îndreptat spre un alt moment trăit împreună cu Papa Benedict și cu cei aproximativ 2 milioane de tineri: pe câmpul Marinfeld. În cadrul veghii de seară, Sfântul Părinte a rămas împreună cu noi tinerii până înspre orele 23.00, după care am savurat odihna somnului fiecare în sacul lui de dormit, alături de mai bine de un milion de alte suflete tinere, sub același acoperiș înstelat și sub veghea Domnului. A doua zi dimineața am participat cu toții la Litughia oficiată de Sfântul Părinte urmând ca în următoarele ore să aibă loc închiderea Zilelor Mondiale ale Tineretului – 2005.

Ajunși acasă, am trăit cu speranța să putem împărtăși și altora din bogăția sufletească de care am avut parte. Și astfel s-au născut rândurile pe care le-ați citit!

Sorin ROȘCA, Florin ILUȚA

2005-08-07