Home / Stiri

ŞTIRI

Vizită pastorală în parohia Haieu – Băile 1 Mai

La invitaţia părintelui Ştefan Madarasi, parohul de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Haieu - Băile 1 Mai, seminariştii orădeni au făcut o vizită, animând Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile Cel Mare, duminică 2 aprilie 2017, în parohia pe care, cu onoare, o păstoreşte.

În omilia pe care a ținut-o în cadrul Sfintei Liturghii, părintele rector a transmis bucuria de a celebra Sfânta Taină în duminica a V-a din Postul Mare alături de comunitate: De-a lungul istoriei Dumnezeu a promis mântuirea; Isus Cristos este fidel promisiunilor pe care Dumnezeu Tatăl le-a făcut în repetate rânduri oamenilor şi anume acelea de a ne salva. Este foarte important să găsim răspunsul la cele două întrebări: „ce vrea Dumnezeu de la noi?” și „ce vrem noi de la Dumnezeu?” El vrea ca noi să avem viață și să o trăim din plin. Uneori, noi, în rugăciunile noastre cerem de la Dumnezeu gloria deșartă, iar Isus ne răspunde precum celor doi ucenici: „Nu ştiţi ce cereți!”. Gloria i se cuvine doar lui Dumnezeu. Pe noi, în schimb, Isus ne învață un alt mod de viață. Isus ne învață umilința. El este modelul suprem de umilință iar pentru noi, aceasta devine izvorul tuturor faptelor bune și al iubirii necondiționate față de Dumnezeu și față de aproapele. Isus ne dă cea mai frumoasă definiție despre sine: „Fiul Omului nu a venit să i se slujească, ci a venit ca El să slujească şi să îşi dea viaţa preţ de răscumpărare pentru păcatele noastre. Umilința este, așadar, virtutea prin care putem învinge slava deșartă.

La Sfânta Liturghie a participat și un grup de tineri din mai multe parohii ale Eparhiei de Oradea. Aceștia erau adunați împreună pentru un curs de animatori organizat de ASTRU Oradea. La finalul omiliei părintele i-a îndemnat să dea viaţă în parohiile din care provin. I-a îndemnat, de altfel, pe toți cei prezenți, să dăruiască și celorlalți din viața pe care au primit-o de la Dumnezeu.

Alături de părintele rector şi de părintele paroh, au fost prezenţi şi părinții spirituali ai Seminarului, Pr. Anton Rus și Pr. Cristian Sabău, dar și fostul paroh al comunității, Pr. Vasile Pâncotan. Din partea Biroului Pastoral pentru laici a participat Pr. Marius Obreja, ca și însoțitor al grupului de tineri. A fost prezent și Pr. Claudiu Ardelean de la Radio Maria.

La finalul Sfintei Liturghii, vorbindu-le despre Jubileul aniversar al celor 225 de ani de la fondarea Seminarului orădean, în numele întregii comunităţi, părintele rector i-a oferit părintelui paroh o medalie aniversară, ca semn al acestei vizite. De asemenea, ca semn de mulţumire pentru activitatea sa pastorală și mai ales pentru sprijinul oferit seminariștilor când a fost asistent spiritual, părintelui Vasile Pâncotan i-a oferit în dar o cruce pectorală jubiliară.

Asigurându-i pe toţi credincioşii de rugăciunile noastre, aceştia au fost rugaţi, la rândul lor, să ne pomenească în rugăciuni şi, mai ales, să se roage pentru vocaţii la viaţa consacrată: preoţie şi călugărie.

Dorim să mulţumim pentru invitaţie părintelui Ştefan Madarasi, familiei dânsului şi tuturor celor care au contribuit la acest eveniment. Le dorim pastoraţie plină de pace şi binecuvântare de la Domnul!

 

Mihai MICLĂUŞ

Anul II

Galerie media (16)

2017-04-02