Home / Stiri

ŞTIRI

Simpozionul studenților – ediția 2024

‒ Doamne, nu știm unde Te duci. Cum putem să știm calea?

Isus i-a răspuns: ‒ Eu sunt Calea, Adevărul și Viața.

Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” Ioan 14:5-6

Anunțăm cu bucurie încheierea simpozionului studențesc organizat de către Asociația Studențească „Coriolan Tămâian” Oradea, în parteneriat cu Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” și cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Oradea, Universitatea Babeș-Bolyai. Tema din acest an a fost una cu o deosebită relevanță pentru zilele noastre: „Identitatea Omului în Secolul XXI”.

Evenimentul a avut loc pe 12-13 aprilie, găzduind 19 prezentări studențești, sesiuni de conversatorium vii și roditoare, cu participanți provenind din diverse domenii: teologie, literatură, geografie, știința calculatoarelor și artă, din diferite confesiuni și orașe ale țării. Ne-am bucurat să-l avem alături pe Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul nostru de Oradea, care a ținut cuvântul de deschidere, arătându-și sprijinul pentru demersul de cunoaștere și încurajând angajarea timpurie în înțelegerea și chestionarea marilor probleme ale secolului: schimbarea climatică, războaiele, inteligența artificială, dreptul la viață, demnitatea umană. Dânsul a semnalat că acestea sunt probleme care ocupă un loc important în reflecția Bisericii, după cum reiese și din ultimul document emis de Dicasterul pentru Doctrina Credinței, „Dignitas Infinita”.. 

Au participat studenți de la  Facultatea de Teologie Greco-Catolică (departamentele Oradea, Cluj-Napoca și Blaj), Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Oradea, Facultatea de Litere de la Universitatea „Babeș- Bolyai” Cluj-Napoca, precum și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității din București, Facultatea de Artă, Facultatea de Geografie, Turism și Sport de la Universitatea din Oradea, Institutul Pontifical Oriental din Roma (Italia) și Facultatea de Inginerie, Matematică și Științe Computaționale de la Universitatea din Twente (Olanda).

Ne-am bucurat să avem între noi comunitatea Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj Napoca, însoțiți de pr. Grigore Furtună, rectorul seminarului, care este în același timp și  director al Facultății de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Cluj.

Simpozionul s-a desfășurat sub semnul explorării diferitelor fațete care compun identitatea umană, într-o lume marcată de schimbări rapide și complexe. Prima parte a simpozionului a avut ca tema comună suferința. O manifestare miraculoasă a acesteia a fost cea experimentată de Padre Pio, ca imagine fidelă a lui Hristos Răstignit, care în același timp poate oferi răspunsuri frământărilor cu care se confruntă omul în ziua de astăzi. Prezentarea despre Teodor Dună a impresionat prin luciditatea analizei poeziei sale, care vibrează prin imagini ce vorbesc despre criza înstrăinării, absența reflexiei omului contemporan în oglindă, critica deconstructivistă și pesimistă față de sistemele politice și culturale. Sesiunea a continuat cu o reamintire a credinței Bisericii în Iad, Judecată și Înviere, punctele terminus ale existenței noastre, și cu o prezentare a valoroaselor cărți ale biblistului Brant Pitre.

S-a continuat cu o minunată pledoarie pentru sfințenia de zi cu zi, amintindu-se de numeroși sfinți ai epocii moderne: Dorothy Day, John Henry Newman, Edith Stein. S-a discutat despre importanța găsirii acelui ”ceva” ce doar ”eu”, ca ”individ unic și irepetabil” îl pot face.

A fost reamintit motivul oglinzii din care reflexia privitorului este absentă, de amenințarea inteligenței artificiale care riscă să fure din identitatea umană aspectul muncii și al satisfacției de a vedea produsul finit al mâinilor sale.. Am ascultat apoi o prezentare exhaustivă a diversității Bisericilor Orientale ce sunt în comuniune cu Biserica Catolică, și apoi cu o reflecție pe marginea cărții lui C. S. Lewis, „Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr”.  

În ziua  a doua s-a vorbit despre imaginea omului în perioada patristică, proza Hertei Müller, orașul Aleșd, spațiul multiconfesional românesc, căutarea adevăratul Sine creator.  

Dezbaterile au adus o convergență ideatică: identitatea omului este definită de relația sa cu Dumnezeu. Doar în redescoperirea permanentă a chipului divin din noi se poate întemeia un răspuns adecvat provocărilor ideologice contemporane. 

Mulțumim călduros tuturor participanților și partenerilor și așteptăm cu nerăbdare următoarea ocazie în care vom putea discuta și lucra împreună pentru a înțelege și construi lumea de mâine.

 Răzvan PAȘCA,

ANUL I

Galerie media (25)

2024-04-15