Home / Stiri

ŞTIRI

Fecioara de la Fatima Sărbătorită la Seminarul Orădean

Nu, Rozarul nu este apelul cel mai important al Fecioarei de la Fatima. Esențialul este inclus în cererea Mariei: „Vreți să vă oferiți Domnului, gata să primiți toate suferințele pe care vi le va trimite?” Sacrificiile pe care le implică îndeplinirea zilnică a obligațiilor propriei stări de viață, oferite ca reparare pentru propriile păcate și pentru convertirea păcătoșilor, constituie condiția principală pentru a pune capăt răului ce amenință lumea de astăzi. Mai apoi, Rozarul este important ca ajutor pentru a îndeplini obligațiile propriei stări. Așa poate fi rezumată importanța aparițiilor Sfintei Fecioare de la Fatima.

În anul 1917, la data de 13 mai, are loc prima apariție la Fatima - Portugalia. Pe parcursul aparițiilor Fecioara a îndemnat oamenii la a se ruga, în special Rozarul și a îndemnat la penitență pentru convertirea păcătoșilor. De asemenea a cerut consacrarea Rusiei la Inima Ei Neprihănită dar a dezvăluit și trei secrete deosebit de importante. Cele trei secrete de la Fatima reprezintă o serie de viziuni și profeții care au avut loc ca urmare a aparițiilor Fecioarei în fața a trei păstorași portughezi: Lucia Dos Santos, Jacinta și Francisco Marto. Pe parcursul anului 1917 au avut loc șase apariții. Cele trei secrete implică viziunea Iadului, Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial dar și încercarea de asasinare a Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea.

Biserica Catolică a recunoscut aparițiile, instituind sărbotorirea acestora la data de 13 mai. Prin urmare, aşa cum se obișnuiește, în fiecare an la această dată, Biserica Catolică din întreaga lume sărbătorește începutul aparițiilor Sfintei Fecioare la Fatima. În anul 2017 s-au împlinit 100 de ani de la prima apariție, însă, chiar dacă timpul se scurge rapid, bucuria acestor mesaje este trăită tot mai intens de întreaga Biserică.

Cu acest prilej, comunitatea Seminarului din Oradea a oferit un moment de rugăciune pentru toți credincioșii dornici de a aduce laudă Celei Pline de Har: Acatistul Sfintei Fecioare de la Fatima. Rugăciunea a fost condusă de către părintele rector și a fost animată de către seminariști. La Acatist au participat numeroși elevi, studenți, persoane laice, capela Sfinții Trei Ierarhi fiind neîncăpătoare. La finalul Acatistului, părintele rector a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a vorbit tinerilor prezenți despre speranță și despre importanța legăturii spirituale a fiecăruia dintre noi cu Sfânta Fecioară, mama tuturor, prin care cu toții devenim frați. Bucuria comunității este și mai mare, deoarece în luna mai a anului trecut, Eparhia de Oradea și Seminarul Orădean au fost consfințite Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria.

Astfel s-a exprimat în comuniune dorința tuturor ca Fecioara să ne apuce de mână pe fiecare dintre noi și să ne ajute să depășim întorsăturile istoriei, să redescoperim legăturile care ne unesc, să rămânem tineri spunând „nu” păcatului și să trăim o viață sub acoperământul Său, călăuzind pașii noștrii spre tot lucrul bun.  

 Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu de la Fatima

Preasfântă Maică a lui Dumnezeu, care Te-ai arătat celor trei copii la Fatima, ca să ne înveți calea pocăinței și lumea să o previi de osândele ce aveau să se pogoare asupra ei, alergăm la Tine, căutând Ocrotirea și Mijlocirea Ta înaintea Tronului Fiului Tău și Dumnezeului nostru. Tu ești al nostru Zid Nesurpat, căci Dumnezeu este în Tine, iar astfel ești de neclintit. Te rugăm să ne fii Îndrumătoarea și Învățătoare pe căile sfințeniei și ascultării Voinței Dumnezeuiești. Insuflă-ne tărie de neclintit pentru a merge pe calea sfințeniei pe care Tu ne-ai arătat-o la Fatima! Fii-ne nouă, ca întotdeauna, Maică și Sprijin în toate neajunsurile noastre sufletești și trupești, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Bucură-te, Născătoare de Dumnezeu de la Fatima, Zid Nesurpat și Sfântă Ocrotitoare!

 Sergiu CHIRILOAEI

Anul II

Galerie media (15)

2019-05-14