Home / Stiri

ŞTIRI

Sfinţirea noii Biserici din Halmaşd

„Dumnezeule şi Părinte al Domnului nostru Isus Cristos, Cel ce eşti binecuvântat în veci, Cel ce prin întruparea Fiului Tău ai dăruit nouă intrarea din nou în Biserica strămoşilor celor scrişi în ceruri, unde este glasul celor ce prăznuiesc şi cântarea cea de bucurie; Însuţi Iubitorule de oameni, Stăpâne, caută şi spre noi păcătoşii şi nevrednicii servii Tăi, cei ce săvârşim sfinţirea acestei biserici, care se ridică în numele Sfântului Anton şi fă-o pe ea adevărată închipuire a Preasfintei Tale Împăraţii. Întăreşte-o pe ea până la sfârşitul veacului a fi întru Tine neclintită şi preamărită”.

Pentru credincioşii Parohiei Halmaşd, Duminica a III-a după Rusalii a fost o zi cu multe binecuvântări şi mare bucurie, în această zi având loc sfinţirea noii Biserici Greco-Catolice din localitate. Credincioşi, copii îmbrăcaţi în port popular şi preoţi, în frunte cu părintele paroh Ciprian Ioan Burdaş l-au întâmpinat pe Preasfinţitul Părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, cu pâine, sare şi flori.
A urmat ritualul sfinţirii pereţilor exteriori cu apă sfinţită şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir, apoi au fost aşezate în piciorul Sfintei Mese, moaşte de martiri. După spălarea cu apă şi săpun, apă de trandafir a urmat ungerea cu mir a Mesei Altarului şi înveşmântarea, urmată de sfinţirea pereţilor interiori şi a iconostasului.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată alături de un sobor de preoţi în faţa Bisericii, pe scena special amenajată. În cuvântul de învăţătură adresat de către Preasfinţia Sa, referitor la pericopa evanghelică a „Predicării de pe munte”, a subliniat faptul că „Mântuitorul ne îndeamnă să fim atenţi unde ne este sufletul şi viaţa noastră îndreptată, către cer sau către partea materială”, de asemenea a felicitat şi credincioşii din Halmaşd pentru implicarea pe care au depus-o pentru zidirea acestui sfânt locaş: „Astăzi suntem tot pe un munte, un alt munte al Fericirilor. Aţi făcut această Biserică pentru a fi fericiţi, buni, credincioşi de succes, pentru a face binele. Tot ceea ce aţi făcut pentru această Biserică, aşi făcut pentru Împărăţia lui Dumnezeu, această Împărăţie a lui Dumnezeu de fericire, bine, iubire, îndelungă răbdare să coboare prin Spiritul Sfânt asupra dumneavoastră şi asupra celor dragi”.
La încheierea Sfintei Liturghii, părintele Ciprian Ioan Burdaş a mulţumit tuturor celor implicaţi la zidirea acestei Biserici, aceştia primind din partea Preasfinţiei Sale diplome de apreciere pentru implicarea activă în viaţa Bisericii.
Biserica poartă hramul Sfântului Anton de Padova, şi a fost zidită prin strădania preoţilor Marius Chiriloaei şi Ciprin Ioan Burdaş.
Eugen IVUȚ
 Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

Galerie media (50)

2017-06-26