Home / Stiri

ŞTIRI

Sfințirea noii Biserici din Becheni-Chisău, Jud. Satu Mare

„Fericit ești Simon, fiul lui Iona, căci nu carnea şi sângele ţi-au revelat aceasta, ci Tatăl meu, care este în ceruri. Şi eu îţi zic: tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica mea, şi porţile iadului nu o vor birui. Ție îți voi da cheile Împărăţiei Cerurilor: dacă vei lega ceva pe pământ va fi legat în ceruri, iar dacă vei dezlega ceva pe pământ va fi dezlegat în ceruri.”                                  (Mt 16, 17-19)

În decursul Duminicii a XIX-a după Rusalii, comunitatea Seminarului Sfinții Trei Ierarhi „Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea a participat la sfințirea noii Biserici de lemn din localitatea Becheni-Chisău, Jud. Satu Mare, unde s-au implicat cu mult devotament acordând o mână de ajutor la săvârșirea ritualului de consacrare a Sfântului Altar și la celebrarea Sfintei Liturghii.

Acest eveniment a reprezentat o zi de sărbătoare pentru credincioșii acestei comunități. Un grup de credincioși şi preoții prezenţi, în frunte cu părintele paroh Florin Holhoș, împreună cu doi tineri îmbrăcați în portul popular specific zonei l-au întâmpinat cu mare bucurie pe Excelența Sa Andrea Bruno Mazzoccato, Arhiepiscop de Udine, aflat într-o vizită în Eparhia de Oradea cu ocazia sfințirii noii Biserici de lemn din această Parohie.

Ceremonia a început cu ritualul sfințirii pereților exteriori ai bisericii cu apă sfințită și ungerii cu Sfântul și Marele Mir. Apoi au fost așezate în piciorul Sfintei Mese, moaștele Sfântului Martir Laurențiu alături de hrisov. A urmat spălarea cu apă și săpun, ungerea cu Sfântul și Marele Mir și înveșmântarea Mesei Altarului, iar la final sfințirea și ungerea pereților interiori. Consacrarea a fost săvârşită de Excelenţa Sa, însoțit de către părintele Mihai Vătămănelu, vicar general, părintele Antoniu Chifor, vicarul cu preoții, părintele Marcin Gazzeta, secretarul personal al Arhiepiscopului și ceilalți preoți concelebranți.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată în curtea Bisericii pe scena special amenajată pentru acest eveniment. La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh a acordat diplome ca semn de mulțumire tuturor celor care au contribuit activ la ridicarea noii Biserici de lemn cu hramul Nașterii Domnului. Întreaga ceremonie s-a încheiat cu o mărturie emoționantă din partea protopopului Aurel Hendea în care a prezentat o scurtă istorie despre vechea Biserică Greco-Catolică, care a fost zidită din pământ bătucit în timpul regimului comunist, unde pe atunci se celebra Sfânta Liturghie în clandestinitate.

Lucian HRENYUK

ANUL II

Galerie media (40)

2018-09-30